Οκτ 15
18

Η ιστορία της γραφής και του βιβλίου

της Ελένης Δήμου (Α΄1)

Ζωσιμαία

    Το σχολείο μου διοργάνωσε πρόσφατα μία επίσκεψη στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη. Εκεί, η υπεύθυνη μας μίλησε για τη λειτουργία της, η οποία μετρά πάνω από 180 χρόνια ζωής – γι’ αυτό και πήρε το όνομα «Ιστορική» από το 2004. Η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε από τους αδελφούς Ζωσιμάδες το 1828, ως βιβλιοθήκη της Ζωσιμαίας Σχολής. Μόνο το 1940 ανέστειλε τη λειτουργία της λόγω του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Παλιά στεγαζόταν στο Δημαρχείο, ένα κτίριο βυζαντινού ρυθμού, ενώ τώρα στεγάζεται στην Πλατεία Μπότσαρη, στο κτίριο των παλαιών λουτρών.

    Το θέμα της επίσκεψής μας στη Βιβλιοθήκη ήταν: «Από τις πινακίδες της Γραμμικής Γραφής στα Tablets. Ένα ταξίδι στην ιστορία της γραφής και του βιβλίου». Πράγματι, ταξιδέψαμε στο παρελθόν. Πρώτος σταθμός, η Μεσοποταμία, το 4000 π.Χ. Εκεί είδαμε τη σφηνοειδή γραφή. Έπειτα, ταξιδέψαμε στην Αίγυπτο, το 3.000 π.Χ., όπου οι ιερείς και γραφείς σκάλιζαν ιερογλυφικά πάνω στις πέτρες. Μετά πήγαμε στην εποχή του Χαλκού. Ταξιδέψαμε στην Κρήτη και γνωρίσαμε τον «πρόδρομο της τυπογραφίας», τον δίσκο της Φαιστού. Ύστερα είδαμε τη Γραμμική Α΄, η οποία ήταν γραμμένη με γραμμές και όχι με σύμβολα. Η Γραμμική Β΄ την ακολούθησε, η οποία ήταν συλλαβική.

    Στη συνέχεια γνωρίσαμε τα πρώτα βιβλία, φτιαγμένα από πάπυρο και τυλιγμένα σε ρολά. Ο πάπυρος προερχόταν από τις φλούδες του φυτού, οι οποίες πατιούνταν με πέτρες, τις άλειφαν με κόλλα και τις άφηναν να στεγνώσουν στον ήλιο. Η περγαμηνή διαδέχεται τον πάπυρο το 200-100 π.Χ. στην Πέργαμο. Η περγαμηνή ήταν κομμάτια επεξεργασμένου δέρματος. Το ταξίδι του χαρτιού ακολουθεί. DSC_0352Εφευρίσκεται από τους Κινέζους το 105 μ.Χ. και περνά από την Κίνα στην Ινδία, μετά στην Περσία, στην Αραβία, στη Βόρεια Αφρική, στην Ισπανία και φτάνει και στην Ευρώπη. Έπειτα από έναν αιώνα περνά και στην Αμερική. Η τυπογραφία ουσιαστικά ξεκινά με τους Κινέζους το 100 μ.Χ., ενώ στην Ευρώπη εφευρίσκεται από τον Γουτεμβέργιο μόλις το 1452 μ.Χ. Πολλοί από τους πρώτους σημαντικούς τυπογράφους ήταν Έλληνες, όπως οι Γλυκύδες, ο Δημήτριος Δαμιλλάς. Τέλος, το ταξίδι τελειώνει στη σημερινή εποχή με τα υπερσύγχρονα tablets.

    Το ταξίδι στη γνώση θα μου μείνει αξέχαστο!



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *