Whales are the largest animals in the world today but their earliest known ancestors where about the size of a racoon. This video sets out to explain how whales evolved to small land dwelling herbivores into large fish shaped giants.
The Evolution of Whales
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ
Η μελέτη των οργανισμών θα ήταν αδύνατη χωρίς
o τη συλλογή
o την κατάταξη και
o τη σύγκρισή τους.
Η ταξινόμηση των οργανισμών
o διευκολύνει τη μελέτη τους
o αντανακλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτοί έχουν εξελιχθεί
o πρέπει να γίνεται με κάποιο κριτήριο που να περιλαμβάνει όλους τους διαφορετικούς πληθυσμούς ατόμων οι οποίοι, όταν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, μπορούν να αναπαραχθούν
o δεν μπορεί να γίνει με κριτήριο την έννοια του πληθυσμού, διότι ο πληθυσμός δεν έχει πολύ αυστηρά όρια (π.χ. άτομα ενός πληθυσμού γατών θα μπορούσαν να μετακινηθούν και να διασταυρωθούν με τα άτομα ενός άλλου πληθυσμού γατών, αν βρεθούν στο ίδιο οικοσύστημα).
o γίνεται με κριτήριο την έννοια του είδους, που αποτελεί τη θεμελιώδη μονάδα ταξινόμησης, καθώς περιλαμβάνει το σύνολο των διαφορετικών πληθυσμών, δηλαδή το σύνολο όλων των οργανισμών που μπορούν να αναπαραχθούν μεταξύ τους και να αποκτήσουν γόνιμους απογόνους.
Πότε δύο οργανισμοί ταξινομούνται στο ίδιο είδος;
o Αν οι οργανισμοί αναπαράγονται αμφιγονικά, τότε εφαρμόζεται το μειξιολογικό κριτήριο: αν οι δύο οργανισμοί διασταυρωθούν και δώσουν απογόνους που είναι κι αυτοί γόνιμοι, τότε οι δύο οργανισμοί ανήκουν στο ίδιο είδος.
o Αν οι οργανισμοί αναπαράγονται μονογονικά (δηλαδή δεν αναπαράγονται με επαφή με άτομο διαφορετικού φύλου, π.χ. η αμοιβάδα), τότε εφαρμόζεται το τυπολογικό κριτήριο: αν οι δύο οργανισμοί έχουν κοινά μορφολογικά και βιοχημικά χαρακτηριστικά, ομαδοποιούνται στο ίδιο είδος.
Η ταξινόμηση του συνόλου των διαφορετικών οργανισμών του πλανήτη σε ευρύτερες ταξινομικές βαθμίδες πέρα από το είδος έχει γίνει με βάση το τυπολογικό κριτήριο (επινόηση του Σουηδού φυσιοδίφη Κάρολου Λινναίου). Οι βαθμίδες αυτές είναι:
o Γένος: Το σύνολο των ειδών που μοιάζουν περισσότερο μεταξύ τους.
o Οικογένεια: Το σύνολο των γενών που μοιάζουν περισσότερο μεταξύ τους
o Τάξη: Το σύνολο των οικογενειών που μοιάζουν περισσότερο μεταξύ τους
o Κλάση: Το σύνολο των τάξεων που μοιάζουν περισσότερο μεταξύ τους
o Φύλο: Το σύνολο των κλάσεων που μοιάζουν περισσότερο μεταξύ τους
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
Συγκρίνοντας τις διάφορες ταξινομικές βαθμίδες (είδη, γένη κλπ) και διαπιστώνοντας τυχόν συγγένειες μπορούμε να κατασκευάσουμε φυλογενετικά δέντρα.
Στα φυλογενετικά δέντρα οι συγγενικοί οργανισμοί τοποθετούνται πιο κοντά και μοιράζονται κάποιον κοινό πρόγονο.
Όσο πλησιέστερο είναι το σημείο τομής των κλάδων στο παρελθόν τόσο ευρύτερη είναι η κοινή ταξινομική βαθμίδα στην οποία κατατάσσονται δύο οργανισμοί.
Στο παραπάνω φυλογενετικό δέντρο:
o Η γάτα και ο λύγκας τοποθετούνται στο ίδιο γένος.
o Ο γορίλας και ο γίββωνας τοποθετούνται στην ίδια οικογένεια.
o Ο άνθρωπος, ο γορίλας και ο γίββωνας κατατάσσονται στην ίδια τάξη.
Ο κροκόδειλος κατατάσσεται σε ξεχωριστή κλάση, αυτήν των ερπετών.
o Ο άνθρωπος, ο γορίλλας, ο γίββωνας, η γάτα και ο λύγκας ανήκουν στην ίδια κλάση, τα θηλαστικά.
o Όλοι οι παραπάνω οργανισμοί ανήκουν στο ίδιο φύλο.
Σύμφωνα με το μειξιολογικό κριτήριο, το άλογο και ο γάιδαρος ανήκουν σε διαφορετικά είδη, γιατί το μουλάρι που προκύπτει από την διασταύρωσή τους είναι στείρο.
Smithsonian, National Museum Of Natural History
https://naturalhistory.si.edu/education/teaching-resourceshttps://blogs.sch.gr/zoliakou/files/2024/05/ΕΞΕΛΙΞΗ-ΑΣΚΗΣΕΙΣ.pdf
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΛΟΓΕΝΕΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΑΝΤΛΟΥΜΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΛΟΓΕΝΕΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΑΝΤΛΟΥΜΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
- Η
δημιουργία νέων ειδών από ένα προγενέστερο είδος μπορεί να παρομοιαστεί με την απόσχιση δύο κλαδιών από την ίδια κορυφή ενός δέντρου.
- Σε ένα φυλογενετικό δέντρο ο κορμός παριστάνει το αρχικό είδος και τα κλαδιά τα νέα είδη που προέκυψαν από αυτό.
- Οι πληροφορίες για την κατασκευή του φυλογενετικού δέντρου ενός είδους αντλούνται από
- Δεδομένα από την Παλαιοντολογία:
- Απολιθώματα: υπολείμματα οργανισμών που έζησαν στο μακρινό παρελθόν, στα οποία οι οργανικές ουσίες αντικαταστάθηκαν από ανόργανες, οι οποίες τα μετέτρεψαν σε «λίθους».
- Χρονολογούνται με τη μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης
- Τι είδους πληροφορίες συλλέγουμε:
- σχήμα οστών λεκάνης, το μήκος άνω άκρων σε σχέση με μήκος κάτω άκρων ή αποτυπώματα του πέλματος => αν βάδιζε σε 2 η 4 άκρα
- αυξημένη κρανιακή χωρητικότητα και η ύπαρξη εργαλείων=>νοημοσύνη
- οδοντοστοιχία => πληροφορίες για διατροφή
- εξέταση κόκκων γύρης => πληροφορίες για κλίμα
- Δεδομένα από την Ανατομία:
- Ομόλογα όργανα: Έχουν την ίδια φυλογενετικήπροέλευση, όμοια κατασκευή,αλλά διαφέρουν στη λειτουργία (φτερό νυχτερίδας, πτερύγιο φώκιας, πόδι βατράχου)
- Ανάλογα όργανα: έχουν παρόμοια λειτουργία αλλά διαφορετική εμβρυϊκή προέλευση. (πτέρυγες μύγας, φτερά πουλιών και δέρμα στα άνω άκρα νυχτερίδας)
- Υπολειμματικά όργανα: χωρίς εμφανή λειτουργία (οστά λεκάνης στη φάλαινα)
- Δεδομένα από την Εμβρυολογία:
- όλα τα έμβρυα μεβραγχιακές σχισμές προήλθαν εξελικτικά από έναν κοινό υδρόβιο οργανισμό.
- Δεδομένα από τη Μοριακή Βιολογία:
Συγκρίνουμε αλληλουχίες DNA ή και αλληλουχίες αμινοξέων σε πρωτεΐνες
Οι οργανισμοί που είναι λιγότερο συγγενικοί μεταξύ τους έχουν περισσότερες διαφορές στην αλληλουχία του DNA και στα αμινοξέα των πρωτεϊνών
Παράδειγμα:
- τα κυτοχρώματα του ανθρώπου και του χιμπαντζή διαφέρουν κατά ένα μόνο αμινοξύ
- του ανθρώπου και του σκύλου κατά 11 αμινοξέα
- και του ανθρώπου και της μαγιάς κατά 45 αμινοξέα
Biology rocks!
Η βιολογία είναι η επιστήμη της φύσης που μελετά τη ζωή και τους ζωντανούς οργανισμούς, δηλαδή τις φυσικές δομές, χημικές διεργασίες, μοριακές αλληλεπιδράσεις, φυσιολογικούς μηχανισμούς, την ανάπτυξη και την εξέλιξη.[1] Η Βιολογία αναγνωρίζει το κύτταρο ως δομική μονάδα της ζωής, τα γονίδια ως βασικούς φορείς της κληρονομικότητας και την εξέλιξη ως μηχανισμό που επηρεάζει την δημιουργία και εξαφάνιση των ειδών. Οι ζωντανοί οργανισμοί είναι ανοικτά συστήματα που καταναλώνουν ενέργεια για να ζήσουν και περιορίζουν την εντροπία[2] του περιβάλλοντος για να εξασφαλίσουν ομοιόσταση σε ένα σταθερό περιβάλλον.[3] Η διεθνής σήμερα ονομασία της, ως όρος, είναι ελληνογενής και προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ”βίος” (= ζωή) + ”λογία” (= διήγηση, έρευνα, ερμηνεία). Πρώτος που χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο ήταν ο Γερμανός φυσιοδίφης Γκότφριντ Ράινχολντ στο ομώνυμο έργο του Biologie το 1802.[4] Στη σύγχρονη ελληνική γραμματεία πρωτοαναφέρθηκε από τον Δημήτριο Μαυροκορδάτο το 1836.[5][6]
Βιβλιογραφία
- Based on definition from: «Aquarena Wetlands Project glossary of terms». Texas State University at San Marcos. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιουνίου 2004.
- ↑ Davies, PC; Rieper, E; Tuszynski, JA (January 2013). «Self-organization and entropy reduction in a living cell». Bio Systems 111 (1): 1–10. doi: . PMID 23159919.
- ↑ Modell, Harold; Cliff, William; Michael, Joel; McFarland, Jenny; Wenderoth, Mary Pat; Wright, Ann (December 2015). «A physiologist’s view of homeostasis». Advances in Physiology Education 39 (4): 259–266. doi: . ISSN 1043-4046. PMID 26628646.
- ↑ Richards, Robert J. (2002). The Romantic Conception of Life: Science and Philosophy in the Age of Goethe. University of Chicago Press. ISBN 978-0-226-71210-9.
- ↑ «Βιολογία – science.gr». www.science.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2020.
«Τίποτε δεν έχει νόημα στη
Βιολογία παρά μόνο υπό το
φως της εξέλιξης».
Θεοδόσιος Ντομπζάνσκυ
Πρόσφατα σχόλια