Περί νίκης

Ανακοινώθηκαν χθες τα αποτελέσματα 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού για τη Βράβευση Σχολικών Δικτυακών Τόπων -2009. Η πρωτιά στην ιστοσελίδα του Σχολείου μου, μου έδωσε διπλή χαρά για το λόγο ότι είμαι και η δημιουργός του δικτυακού τόπου. Θυμήθηκα την πρώτη μου προσπάθεια για σχολική ιστοσελίδα και χαμογέλασα. Μετά από περίπου 14 χρόνια ενασχόλησης  είχα καταφέρει κάτι που άξιζε να διακριθεί αλλά ποτέ δεν ήταν αυτός ο στόχος μου .  Το λόγο τον κατάλαβα ενθυμούμενη τη μπιρίμπα. Τι σχέση όμως μπορεί να έχει μια ιστοσελίδα με το εν λόγω παιχνίδι ; Είναι  πάνω από βέβαιο ότι δεν έχουν καμία σχέση, όμως μέσα από τον τρόπο που έπαιζα κατάλαβα και πως λειτουργώ ως άτομο σε πολλά θέματα.

armenistisΤα καλοκαίρια λοιπόν παίζαμε στον Αρμενιστή αυτό το παιχνίδι με τα τραπουλόχαρτα και η μεγαλύτερη έκπληξη για μένα ήταν ότι μέσα από αυτό ανακάλυπτα στοιχεία για το χαρακτήρα και των άλλων και για το δικό μου που δύσκολα θα τα παρατηρούσα μέσα από τις κοινωνικές σχέσεις.

Σε  ένα από αυτά τα παιχνίδια ο δυνατός συμπαίχτης μου είδε τα φύλλα που κατέβασα μετά το κλείσιμο και οργισμένος μου λέει: “Είσαι άσχετη έχεις φύλλα που θα έπρεπε να είχες κλείσει και δεν τα βλέπεις”. Αυτό ήταν  αλήθεια αλλά όχι όλη η αλήθεια.  Δεν έβλεπα αυτό που έβλεπε αυτός. Έβλεπα ότι έκανα σειρά για 1000 πόντους και περίμενα το φύλλο που θα συμπλήρωνε τη σειρά με κίνδυνο να κλείσει άλλος. Του το εξήγησα αλλά δεν το δέχτηκε. ¨Ο στόχος σου , μου απάντησε  , είναι να παίζεις για να νικήσεις και όχι για να κάνεις σειρά. Τι να την κάνεις αφού θα έχει βγει άλλος ” . “Εγώ παίζω γιατί μου αρέσει η διαδικασία και οι προκλήσεις του παιχνιδιού και όχι για τη νίκη.” απάντησα. Δεν έχει ενδιαφέρον  ούτε το παιχνίδι ούτε η νίκη που λόγω τύχης σε βγάζει νικητή στον πρώτο κιόλας γύρο. Κακώς τότε παίζεις ,μου είπε, γιατί θα είσαι πάντα χαμένη.

Σε άλλο παιχνίδι έπιασα την συμπαίχτριά μου να κλέβει αδίστακτα για να νικήσει. Της είπα ότι αυτό που έκανε ήταν ανόητο αφού μια νίκη με απατεωνιές δεν έχει καμία αξία. Αντί να ζητήσει συγνώμη και να δικαιολογηθεί κάπως άρχισε να φωνάζει ότι δεν έκανε τίποτε αντίθετο με τους κανόνες αλλά για μένα ήταν δύσκολο να το δεχθώ χωρίς να της αποδείξω πως το ‘κανε γιατί απλά δεν ανέχομαι να με κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μου.  Κοντέψαμε να αρπαχτούμε μαλλιά με μαλλιά 1 η ώρα τη νύχτα αλλά την άλλη μέρα γελούσε με τα καμώματά της.

Ίσως φέτος να έχουμε βελτιωθεί όλοι για ένα καλύτερο παιχνίδι. Κάποιοι να παίζουν δίκαια , κάποιοι να δέχονται αυτό που μπορεί να προσφέρει ο καθένας στο ομαδικό παιχνίδι, και κάποιοι σαν του λόγου μου να βλέπουν και προς τη νίκη της ομάδας και όχι την προσωπική χιλιάδα.

Καλό μήνα

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Περί νίκης”
  1. Συγχαρητήρια! Συνέχισε με τον ίδιο τρόπο. Η διαδικασία και οι προκλήσεις του παιχνιδιού δίνουν νόημα στη ζωή. Και φυσικά το δίκιο. Τότε έχει αξία η νίκη, γι αυτόν που την κατακτά. Όταν έρχεται αβίαστα, χωρίς να αποτελεί αυτοσκοπό! Και να είσαι σίγουρη, οι επιτυχίες είναι ακόμη μπροστά σου.

Αφήστε μια απάντηση