Θρησκευτικά σήμερα

Ένα blog για εκπαιδευτικούς

Σωστή διατροφή

kanones_diatrofis

«Ποιες τροφές πρέπει να τρώω και ποιές να αποφεύγω;», «Πόσα γεύματα πρέπει να κάνω την ημέρα;», «Παχαίνει το αλάτι;», «Γιατί πρέπει να καταναλώνω φυτικές ίνες;», «Θα πρέπει να αποφεύγω εντελώς το λίπος;» Τα ερωτήματα για κάποιον «αρχάριο» της διατροφής είναι δεκάδες και οι απαντήσεις τις περισσότερες φορές εμπεριέχουν αρκετά «εξαρτάται»: από τον τρόπο ζωής, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, τα παθολογικά προβλήματα κτλ.
Πριν από μερικούς μήνες προσπαθήσαμε να ρίξουμε φως σε σημαντικούς παράγοντες που διέπουν μια σωστή διατροφή.

Αυτήν την φορά και με αφορμή την έλευση του χειμώνα, συγκεντρώσαμε με την βοήθεια της Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Αλεξάνδρας Δαμβουνέλη 18 «χρυσές» συμβουλές με γνώμονα την σωστή διατροφή για υγιή άτομα.

Κανόνας 1: Ποικιλία τροφίμων

Χρειάζεστε περισσότερα από σαράντα διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για να εξασφαλίσετε καλή υγεία και καμία τροφή δε μπορεί να τα προσφέρει όλα. Για να εξασφαλιστεί μια ισορροπημένη διατροφή λοιπόν, είναι σημαντικό τα καθημερινά σας γεύματα να περιλαμβάνουν μια ποικιλία τροφίμων, η οποία ελαχιστοποιεί την πιθανότητα να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών στη διατροφή σας. «Σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο δεν υπάρχουν απαγορευμένες τροφές αλλά όλα θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο», λέει η κ. Δαμβουνέλη.

Κανόνας 2: Μην παραλείπετε γεύματα

«Πολύς κόσμος θεωρεί πως για να χάσει βάρος θα πρέπει να παραλείψει γεύματα, αλλά αυτό δεν ισχύει», αναφέρει η κ. Δαμβουνέλη. «Το να καταναλώνετε κανονικά τα γεύματα είναι σημαντικό για να κρατήσετε το μεταβολισμό σας σε λειτουργία. Ίσως είναι ακόμα καλύτερα να μοιράσετε το γεύμα σας σε μικρότερες μερίδες και να τρώτε πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας Προσπαθήστε να τρώτε κάθε δύο με τρεις ώρες για να διατηρήσετε την ενέργειά σας και να αποφύγετε την πείνα», προσθέτει.

Κανόνας 3: Αλάτι με το μέτρο

Ακόμα κι αν δεν προσθέτετε αλάτι στο φαγητό σας, μπορεί να καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα. Περίπου τα τρία τέταρτα του αλατιού που καταναλώνουμε βρίσκεται ήδη στα τρόφιμα που αγοράζουμε, όπως τα δημητριακά πρωινού, οι σούπες, οι σάλτσες και το ψωμί. «Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Οι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο», αναφέρει η κ. Δαμβουνέλη. Η καλύτερη λύση λοιπόν, είναι να χρησιμοποιήστε τις ετικέτες των τροφίμων για να σας βοηθήσουν να το περιορίσετε.

Πώς θα το κάνετε αυτό; Περισσότερα από 1.5g αλάτι ανά 100g, σημαίνει ότι το τρόφιμο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Μια καλή εναλλακτική για όσους είναι… εθισμένοι στα αλμυρά είναι να αντικαταστήσουν το αλάτι με συνδυασμούς βοτάνων και μπαχαρικών τα οποία δίνουν γεύση στα τρόφιμα. Τέλος, ρωτήστε το γιατρό ή το διαιτολόγο σας πριν χρησιμοποιήσετε τεχνητά υποκατάστατα αλατιού.

Κανόνας 4: Βασίστε τα γεύματά σας σε αμυλούχα τρόφιμα

Σύμφωνα με την κ. Δαμβουνέλη, τα αμυλούχα τρόφιμα πρέπει να αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των τροφίμων που καταναλώνουμε. Αμυλούχα τρόφιμα είναι οι πατάτες, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ρύζι και ψωμί. Επιλέξτε ποικιλίες ολικής άλεσης, όταν μπορείτε καθώς περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, και μπορουν να σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Προσπαθήστε λοιπόν, η διατροφή σας να περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα αμυλούχο τρόφιμο με κάθε κύριο γεύμα.

«Μερικοί άνθρωποι σκέφτονται ότι τα αμυλώδη τρόφιμα παχαίνουν», αναφέρει η κ. Δαμβουνέλη, «αλλά το ένα γραμμάριο υδατάνθρακα περιέχει λιγότερες από τις μισές θερμίδες σε σχέση με το ένα γραμμάριο λίπους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων