Η καλή μέρα από το… πρωινό φαίνεται

Κατά τη σχολική χρονιά 2006-07 υλοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Ηράκλειας του νομού Σερρών το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με τίτλο «Η καλή μέρα από το… πρωινό φαίνεται», το οποίο αποτέλεσε μία βιωματική και παράλληλα καινοτόμο προσέγγιση του θέματος της σωστής διατροφής στην εφηβεία.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την ενεργό συμμετοχή (άμεση και έμμεση) όλης της σχολικής κοινότητας  και παράλληλα με το πρόγραμμα «Από το νέκταρ και την αμβροσία στο χάμπουργκερ και την κόκα κόλα». Αφορμή για την υλοποίησή του αποτέλεσαν οι διαπιστώσεις ότι οι μισοί περίπου μαθητές του σχολείου δεν τρώνε πρωινό, ενώ μόνο το 1/3 των μαθητών παίρνει κάθε μέρα κολατσιό από το σπίτι, γεγονός που σημαίνει πως η πλειονότητα των μαθητών αγοράζει πίτσες, τυρόπιτες και άλλα προϊόντα με ελάχιστη ποιότητα αλλά με τεράστια περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά. Οι κακές διατροφικές συνήθειες των μαθητών και ο κίνδυνος να γίνουν ακόμη χειρότερες απαιτούσαν «άμεση δράση» τόσο σε θεωρητικό επίπεδο, κυρίως όμως σε πρακτικό-βιωματικό.

Η καινοτομία του προγράμματος συνίσταται στο γεγονός ότι η προσέγγιση του θέματος της σωστής διατροφής  έγινε μέσω ποικίλων δράσεων και με βιωματικό τρόπο. Αρχικά, οι μαθητές συνειδητοποίησαν τη σημασία της διατροφής στη διατήρηση της υγείας και στη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού μέσω εκπαιδευτικών CDs και παιχνιδιών και ενημερώθηκαν από τον διατροφολόγο Α. Βαμβάκη για θέματα που αφορούν τη διατροφή στην εφηβεία. Επίσης, οι γονείς των μαθητών ενημερώθηκαν με επιστολή για τη σημασία του πρωινού και δόθηκαν στους μαθητές προτάσεις για υγιεινό και θρεπτικό πρωινό και κολατσιό. Απόλυτα βιωματικά προσέγγισαν οι μαθητές και οι καθηγητές το θέμα του κολατσιού, καθώς επί μία βδομάδα προσφέρονταν γευστικές, θρεπτικές και υγιεινές προτάσεις για κολατσιό από το κυλικείο των μαθητών που μετείχαν στο πρόγραμμα, το οποίο ονόμασαν «Froody’s». Τέλος, η προσπάθεια υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών ολοκληρώθηκε με τη συμβολική δεντροφύτευση στην αυλή του σχολείου 5 οπωροφόρων δέντρων.

Υπεύθυνοι προγράμματος: Ζηνοβία Παπάζογλου (ΠΕ02), Ελένη Ασπουγαλή (ΠΕ03).

ΒΡΑΒΕΥΣΗ: Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κέρδισε το 1ο Βραβείο από την UNESCO (Όμιλος Σερρών) στην Έκθεση Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας του Ν. Σερρών (βλ. παρακάτω δικτυακό τόπο).

Διαδικτυακός τόπος: http://dide.ser.sch.gr/gray/files/PERIOD-AG_YG_07_sel_11-16.pdf

  1. Χωρίς σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση