Mathisis
24 Ιαν 2018

Μέχρι δύο ώρες στον υπολογιστή τα παιδιά

Συντάκτης: ΓΚΑΓΚΟΥ ΛΕΜΟΝΙΑ | Κάτω από: Γενικά
Ο Στέφανος έκλεισε τα τέσσερα αυτή την εβδομάδα. Το καλοκαίρι το πέρασε κολλημένος στο iPad, «στο iPad μου» για την ακρίβεια, όπως το αποκαλούσε. Τρεις ώρες το πρωί και τέσσερις ώρες το απόγευμα: βίντεο, παιχνίδια, παιδικές σειρές, παζλ, ζωγραφική, όλα στην οθόνη.

Οι νέες οδηγίες όμως της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής προειδοποιούν αυστηρά ότι τα παιδιά δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά μέσα για περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα, ενώ πολύ σημαντικό είναι να αποφεύγεται η χρήση τους την ώρα του φαγητού και πριν από τον ύπνο.

 

Καθώς τα πρώτα παιδιά της ψηφιακής εποχής περνάνε στην ενηλικίωση, σύμφωνα με έκθεση που εξέδωσε στο τέλος του προηγούμενου μήνα η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη να τεθούν όρια στη συνεχώς αυξανόμενη «κατανάλωση» ηλεκτρονικών μέσων από τα παιδιά, που περιλαμβάνει από την παρακολούθηση τηλεόρασης μέχρι τη χρήση smartphone και κοινωνικών δικτύων.

«Παρότι η υπερκατανάλωση τέτοιων μέσων δεν αποτελεί την κύρια αιτία προβλημάτων υγείας σε παιδιά και εφήβους» λέει ο δρ Βίκτορ Στρασμπέργκερ, καθηγητής παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του New Mexico των ΗΠΑ και ο βασικός συντάκτης της έκθεσης της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, «διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε ένα μεγάλο αριθμό διαταραχών, όπως η παχυσαρκία, η έλλειψη ύπνου, η επιθετικότητα ή η χαμηλή επίδοση στο σχολείο».

«Σήμερα, στις Ηνωμένες Πολιτείες ένας έφηβος ξοδεύει πάνω από επτά ώρες την ημέρα με διάφορα ηλεκτρονικά μέσα», λέει ο δρ Στρασμπέργκερ. «Ενα στα τέσσερα παιδιά δημοτικού έχει το δικό του κινητό τηλέφωνο» συμπληρώνει ο δρ Τρίσταν Γκορίντο, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και βασικός ερευνητής του «Προγράμματος Ψηφιακής Οικογένειας» του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης (MGH) των ΗΠΑ.

 

Αφήστε μια απάντηση