νοηματική

 

Μπορούν και οι κωφοί και οι βαρήκοοι, να απολαύσουν τη μουσική.

 

Το τελευταίο διάστημα στην Αμερική, έχει αρχίσει να γίνεται ευρέως γνωστή και εξαιρετικά δημοφιλής, η διερμηνεία στη Νοηματική γλώσσα σε περιστάσεις όπως μουσικές συναυλίες και μουσικά events.

 

Οι διερμηνείς αποδίδουν πιστά τα λόγια του τραγουδιστή, αλλά παράλληλα τα ερμηνεύουν κιόλας, χρησιμοποιώντας τις εκφράσεις του προσώπου τους και την κίνηση όλου του σώματος τους. Η συγκεκριμένη διαδικασία, δεν είναι μόνο κάτι που ευχαριστεί και απολαμβάνει το κωφό κοινό, αλλά όπως αναφέρουν οι διερμηνείς, και οι ίδιοι λαμβάνουν την ίδια ικανοποίηση.

 

Διερμηνέας (Shelby Mitchussson): Είμαι διερμηνέας νοηματικής γλώσσας για το Austin City Limits Music Festival. Με κάνει πολύ χαρούμενη, το να βλέπω πόσοι κωφοί έρχονται στις συναυλίες, να τους βλέπω να χαμογελούν, να χορεύουν. Κάποιες φορές, νοηματίζουν μαζί μας!

 

Κωφή θαυμάστρια του συγκροτήματος (Krystina Flanagan): Έχοντας πρόσβαση μέσω της διερμηνείας στη Νοηματική, μπορώ να μαθαίνω και να ακούω την μουσική, οι διερμηνείς είναι πολύ καλοί συμπληρώνουν τα τυχόν κενά και μου προσφέρουν πλήρη πρόσβαση.

 

Διερμηνέας (Shelby Mitchussson): Αυτό είναι που με συγκινεί, που κάνει την καρδιά μου να «τρέχει», όταν βλέπω την κοινότητα των κωφών, να έχει μια πραγματικά ίση εμπειρία.

 

Υπεύθυνη προγραμματισμού προσβασιμότητας (Brooke Chambers): Το να στήσεις και να φέρεις εις πέρας ένα φεστιβάλ τέτοιου είδους, χρειάζεται πάρα πολλές ώρες προγραμματισμού και εξάσκησης.

 

Διερμηνέας (Shelby Mitchussson): Να κάνεις έρευνα στον καλλιτέχνη, στο ίδιο το κομμάτι, σε όλο το άλμπουμ. Χρειάζεται αμέτρητες ώρες απομνημόνευσης.

 

Κωφή θαυμάστρια του συγκροτήματος (Krystina Flanagan): Μου αρέσει να διαβάζω και να αποστηθίζω όλους τους στίχους. Είναι πολλή «δουλειά» για μένα, το να απολαύσω ένα μουσικό φεστιβάλ σαν αυτό.

 

Αλλά τόσο για τους διερμηνείς, όσο και για τους κωφούς, ΑΞΙΖΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!

 

Διερμηνέας (Shelby Mitchussson): Αν μπορούσα να το κάνω αυτό εντελώς δωρεάν, χωρίς να έχω να πληρώσω τους λογαριασμούς μου, θα το έκανα με όλη μου την καρδιά!

 

Ας ελπίσουμε πως σύντομα και οι ελληνικές συναυλίες θα αρχίσουν να γίνονται συμπεριληπτικές και θα προσφέρουν πρόσβαση και στην κοινότητα των κωφών!

 

Το συγκεκριμένο βίντεο δεν είναι προϊόν της Hands Up και ούτε διεκδικούμε τα δικαιώματά του. Η ανάρτησή του γίνεται με σκοπό την ενημέρωση της ελληνικής κοινότητας των Κωφών και Βαρήκοων πολιτών.