φιλο-ζωώ

«ΦΡΟΝΤΙΖΩ»: Μία διαφορετική φιλοζωική της Θεσσαλονίκης

ΜΑΡΙΑ ΣΑΜΟΛΑΔΑ || ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΟΥ

 

Η απόφαση της υιοθεσίας ενός ζώου απαιτεί υπευθυνότητα και ώριμη σκέψη – Υπεύθυνος για τα αδέσποτα της περιοχής του είναι ο εκάστοτε Δήμος

 

 

Μία μικρή ομάδα γυναικών με πολλή διάθεση για προσφορά, μετά από χρόνια μεμονωμένης εθελοντικής δράσης, ξεκίνησε και τυπικά από το 2011 να «φροντίζει» τα αδέσποτα ζώα της Θεσσαλονίκης, κυρίως στον Δήμο Νεάπολης- Συκεών, ιδρύοντας το φιλοζωικό πολιτιστικό σωματείο «ΦΡΟΝΤΙΖΩ».

 

Οι διαφορές σε σχέση με τη δράση άλλων συλλόγων είναι αρκετές. Καταρχήν δεν πρόκειται για ακόμη μια φιλοζωική που τα μέλη της έχουν ως αποκλειστική απασχόληση αυτό. Πρόκειται αρχικά για γυναίκες που έχουν τις οικογένειές τους, είναι επιφορτισμένες με τη φροντίδα των παιδιών, των συζύγων, του σπιτιού, έχουν κοινωνική ζωή και φίλους, έχουν «προσλαμβάνουσες», για αυτό και έχουν ευαισθησίες που αφορούν το κοινό καλό.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόεδρος του φιλοζωικού πολιτιστικού σωματείου «ΦΡΟΝΤΙΖΩ», η κ. Σοφία Λεοντιάδου. Μία επιτυχημένη επιχειρηματίας, κυρίως και πρωταρχικά μια στοργική μητέρα, αλλά και μία φιλόζωη κηδεμόνας κατοικίδιων. Η ίδια αναγνώρισε το πρόβλημα που έβλεπε να αυξάνεται καθημερινά στην περιοχή της, τα Πεύκα, και με τη βοήθεια ευαισθητοποιημένων κατοίκων της περιοχής ιδρύσανε το σωματείο με έδρα τον Δήμο Νεάπολης – Συκεών.

 

Επιπλέον εκείνο που ξεχωρίζει τη δράση τους είναι ότι απαρτίζεται αποκλειστικά από εθελοντές, κυρίως όμως είναι ο σκοπός της, που είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση όλων για την προστασία, φροντίδα και ευζωία των ζώων. Ενδεικτικό μόνο της πολύπλευρης δράσης τους είναι ότι ενημερώνουν μαθητές του δημοτικού.

 

Το «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» είναι μέλος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας από το 2013, ενώ στα 6 χρόνια λειτουργίας του, αριθμεί περίπου 600 στειρώσεις και 100 υιοθεσίες, περίθαλψη χειρουργική και φαρμακευτική σε 700 και πλέον ζώα, αμέτρητες φιλοξενίες, μεταφορές, καταγγελίες, καθοδήγηση και νομικές συμβουλές σε χιλιάδες ανθρώπους.

 

«Οι τρεις τηλεφωνικές γραμμές είναι δημόσιες και δέχονται περίπου 40 κλήσεις καθημερινά. Το σωματείο εκτός από αυτοχρηματοδοτούμενο, βασίζεται σε συνδρομές μελών και δωρεές τρίτων» σημειώνει η κ. Λεοντιάδου στην ThessNews.

 

Με ποια κατοικίδια ασχολείστε; Ποιο είναι το πιο παράξενο αδέσποτο κατοικίδιο που κληθήκατε να φροντίσετε;

Ασχολούμαστε κυρίως με ζώα συντροφιάς (σκύλους και γάτες). Στην πορεία μας προκύπτουν περιστατικά που αφορούν άλογα, γαϊδουράκια, πρόβατα, χελώνες, πτηνά, ιγκουάνα κ.ά.  Κορυφαίο το περιστατικό του «Μάρκου», ενός καρχαρία του γλυκού νερού, μήκους ενός μέτρου, ο οποίος μεγάλωσε σε ιδιωτικό ενυδρείο και στο οποίο δεν χωρούσε πλέον. Τώρα ζει σε κατάλληλο περιβάλλον.

 

Το πρόβλημα με τα αδέσποτα έχει αυξηθεί; Πού αποδίδετε τους λόγους;

Κάθε χρόνο οι εγκαταλείψεις αυξάνονται ραγδαία. Αυτό οφείλεται στην ανευθυνότητα του εκάστοτε κηδεμόνα δεσποζόμενου ζώου. Η εγκατάλειψη είναι ποινικό αδίκημα. Η οικονομική κρίση συντελεί στην “εύκολη” λύση της εγκατάλειψης και στην άρνηση της στείρωσης του ζώου λόγω κόστους.

 

Τι πρέπει να έχει υπόψη του όποιος αποφασίζει να πάρει ένα κατοικίδιο; Τι προβλέπει η νομοθεσία;

Η απόφαση της υιοθεσίας ενός ζώου απαιτεί υπευθυνότητα και ώριμη σκέψη. Η συμβίωση αυτή θα διαρκέσει 10-15 χρόνια. Υιοθετώ υπεύθυνα, ΔΕΝ αγοράζω – Στειρώνω, Δεν αναπαράγω –  Μέχρι να αδειάσουν οι δρόμοι. Η νομοθεσία επιβάλλει την κτηνιατρική φροντίδα, την απαραίτητη ευζωία, την ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή του ζώου στο Υ.Π.Π.Α.Τ. και τη δήλωσή του στον οικείο Δήμο. Κάθε ζώο που υιοθετείται χρειάζεται φροντίδα, εκπαίδευση, υπομονή και πολλή αγάπη.

 

Υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές στη Θεσσαλονίκη που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τα κατοικίδιά τους;

Περιοχές περιμετρικά της πόλης μας, όπως είναι τα Πεύκα, αποτελούν συνήθη τόπο εγκατάλειψης ζώων. Σπανιότερα αφήνονται ζώα εντός της πόλης. Εθελοντές επαγρυπνούν πλέον παντού.

 

Τα αδέσποτα είναι επικίνδυνα από μόνα τους ή «αγριεύουν» όσο παραμένουν στον δρόμο χωρίς φροντίδα;

Τα αδέσποτα δεν είναι επικίνδυνα ζώα. Ζώντας όμως υπό άθλιες συνθήκες διωγμού, πείνας, δίψας και φόβου, αναπτύσσουν φυσιολογικές άμυνες. Η φροντίδα εθελοντών και οι στειρώσεις εξομαλύνουν τη συμπεριφορά τους.

 

Τι ρόλο παίζει ένα κατοικίδιο στη ζωή ενός ανθρώπου;

Τα κατοικίδιά μου είναι ισότιμα μέλη της οικογένειάς μου. Η άδολη αγάπη και η πίστη που μου χαρίζουν ανιδιοτελώς είναι η δύναμή μου. Σύμφωνα με την παγκόσμια βιβλιογραφία και τις επιστημονικές μελέτες, ένα κατοικίδιο συμβάλλει στην προσωπική μας ευτυχία, μειώνει το στρες, αυξάνει την υπευθυνότητα και την κοινωνικοποίηση των παιδιών μας και βοηθά ουσιαστικά άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες ( Α.Μ.Ε.Α).

 

Εσείς πόσα έχετε στο σπίτι σας;

Η οικογένειά μου αριθμεί δύο μεγαλόσωμους σκύλους εντός σπιτιού. Επίσης τακτικά φιλοξενούμε αδέσποτα ζώα που έχουν ανάγκη. Έξω από το σπίτι μας φροντίζουμε καθημερινά, με φρέσκο νερό και φαγητό, αδέσποτους σκύλους και γάτες.

 

Ποιες είναι οι ανάγκες που προκύπτουν στο «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» και δεν τις είχατε προβλέψει;

Η έλλειψη εθελοντών και φιλοξενιών είναι σοβαρότατο πρόβλημα και σίγουρα δεν το είχαμε προβλέψει. Οι οικονομικές ανάγκες του σωματείου είναι μεγάλες και δεν καλύπτονται επαρκώς. Ο όγκος των περιστατικών που καλούμαστε να διαχειριστούμε μας ξεπερνά.

 

Ποιος είναι ο ρόλος αλλά και η συμβολή της δημοτικής αρχής;

Σύμφωνα με τον νόμο 4039/12 και τις τροποποιήσεις του, υπεύθυνος για τα αδέσποτα της περιοχής του είναι ο εκάστοτε Δήμος. Οι Δήμοι υποχρεούνται να έχουν πρόγραμμα περισυλλογής, περίθαλψης, εμβολιασμού, ηλεκτρονικής σήμανσης και στειρώσεων των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ο Δήμος Νεάπολης- Συκεών εφαρμόζει πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων εδώ και αρκετά χρόνια. Πρόσφατα εγκρίθηκε η υπογραφή σύμβασης εθελοντικής συνεργασίας του Δήμου μας με το «ΦΡΟΝΤΙΖΩ». Η σύμβαση αφορά την εθελοντική συνδρομή μας άνευ αποδοχών.

 

Ποιες υπηρεσίες πρέπει να επιμεληθούν;

Ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Παραβάσεις και κακοποιήσεις που αφορούν τα ζώα συντροφιάς είναι καθήκον δικό της. Δυστυχώς υπάρχουν φαινόμενα ανεπάρκειας όπως η έλλειψη συσκευών ανίχνευσης ηλεκτρονικής ταυτότητας (σκάνερ) και η ανεκπαίδευτη συμπεριφορά αστυνομικών οργάνων. Καθοριστικός επίσης ο ρόλος των Εισαγγελικών και Δικαστικών αρχών. Κρίνεται απαραίτητη πανελλαδικά η ύπαρξη Εισαγγελέα ζώων σε κάθε πόλη.

 

Πώς αντιδρούν οι μαθητές τους οποίους ενημερώνετε;

Φέτος μόνο ενημερώσαμε και ευαισθητοποιήσαμε 1200 μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης παρουσιάζοντας εθελοντικά το εγκεκριμένο πρόγραμμα από το Υπουργείο: «Άνθρωποι και Ζώα, Συγκάτοικοι στον Ίδιο Πλανήτη». Τα παιδιά στην πλειοψηφία τους ανταποκρίνονται ενεργά, θετικά και με ενθουσιασμό και πολλά από αυτά με συγκίνηση.

 

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;

Ο μεγάλος στρατηγικός στόχος της ομοσπονδίας μας από το 2012 είναι, στην επικείμενη Αναθεώρηση του Συντάγματος (άρθρο 24), η απαραίτητη συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας των ζώων. Το «ΦΡΟΝΤΙΖΩ», ως ενεργό μέλος της ΠΦΠΟ, λαμβάνει δυναμικά δράση υπέρ αυτού.

 

Τι πρέπει να κάνουμε αν δούμε ένα αδέσποτο ζώο στη γειτονιά μας ή ακόμη χειρότερα ένα παραμελημένο κατοικίδιο σε κάποια αυλή ή σπίτι;

Η σίτιση των ζώων επιτρέπεται από τον Νόμο. Πρωταρχική ανάγκη είναι όσο δύναται ο καθένας μας να βοηθάει στη φροντίδα των αδέσποτων. Συμβιώνουμε αρμονικά βοηθώντας τα αδέσποτα ζώα της περιοχής μας. Δηλώνουμε καθένα από αυτά στον Δήμο μας, ώστε να λάβουν τις απαραίτητες κτηνιατρικές παροχές (εμβολιασμό, στείρωση, ηλεκτρονική σήμανση, αποπαρασίτωση). Σε περίπτωση που βρεθούμε μάρτυρες παθητικής ή ενεργητικής κακοποίησης ζώου, καλούμε άμεσα το 100. Καταγγέλλουμε το περιστατικό με την παρουσία μας στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα. Η σιωπή είναι συνενοχή… Τέλος μπορούμε να απευθυνθούμε στο τοπικό μας φιλοζωικό σωματείο για υποστήριξη και συμβουλές. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας με το «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» είναι τα 6986063851, 6986097309 & 6983739736 και το e-mail: frontizofs@gmail.com

 

 

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #65 (05/08/2017-06/08/2017)

 

 

νοηματική

 

Μπορούν και οι κωφοί και οι βαρήκοοι, να απολαύσουν τη μουσική.

 

Το τελευταίο διάστημα στην Αμερική, έχει αρχίσει να γίνεται ευρέως γνωστή και εξαιρετικά δημοφιλής, η διερμηνεία στη Νοηματική γλώσσα σε περιστάσεις όπως μουσικές συναυλίες και μουσικά events.

 

Οι διερμηνείς αποδίδουν πιστά τα λόγια του τραγουδιστή, αλλά παράλληλα τα ερμηνεύουν κιόλας, χρησιμοποιώντας τις εκφράσεις του προσώπου τους και την κίνηση όλου του σώματος τους. Η συγκεκριμένη διαδικασία, δεν είναι μόνο κάτι που ευχαριστεί και απολαμβάνει το κωφό κοινό, αλλά όπως αναφέρουν οι διερμηνείς, και οι ίδιοι λαμβάνουν την ίδια ικανοποίηση.

 

Διερμηνέας (Shelby Mitchussson): Είμαι διερμηνέας νοηματικής γλώσσας για το Austin City Limits Music Festival. Με κάνει πολύ χαρούμενη, το να βλέπω πόσοι κωφοί έρχονται στις συναυλίες, να τους βλέπω να χαμογελούν, να χορεύουν. Κάποιες φορές, νοηματίζουν μαζί μας!

 

Κωφή θαυμάστρια του συγκροτήματος (Krystina Flanagan): Έχοντας πρόσβαση μέσω της διερμηνείας στη Νοηματική, μπορώ να μαθαίνω και να ακούω την μουσική, οι διερμηνείς είναι πολύ καλοί συμπληρώνουν τα τυχόν κενά και μου προσφέρουν πλήρη πρόσβαση.

 

Διερμηνέας (Shelby Mitchussson): Αυτό είναι που με συγκινεί, που κάνει την καρδιά μου να «τρέχει», όταν βλέπω την κοινότητα των κωφών, να έχει μια πραγματικά ίση εμπειρία.

 

Υπεύθυνη προγραμματισμού προσβασιμότητας (Brooke Chambers): Το να στήσεις και να φέρεις εις πέρας ένα φεστιβάλ τέτοιου είδους, χρειάζεται πάρα πολλές ώρες προγραμματισμού και εξάσκησης.

 

Διερμηνέας (Shelby Mitchussson): Να κάνεις έρευνα στον καλλιτέχνη, στο ίδιο το κομμάτι, σε όλο το άλμπουμ. Χρειάζεται αμέτρητες ώρες απομνημόνευσης.

 

Κωφή θαυμάστρια του συγκροτήματος (Krystina Flanagan): Μου αρέσει να διαβάζω και να αποστηθίζω όλους τους στίχους. Είναι πολλή «δουλειά» για μένα, το να απολαύσω ένα μουσικό φεστιβάλ σαν αυτό.

 

Αλλά τόσο για τους διερμηνείς, όσο και για τους κωφούς, ΑΞΙΖΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!

 

Διερμηνέας (Shelby Mitchussson): Αν μπορούσα να το κάνω αυτό εντελώς δωρεάν, χωρίς να έχω να πληρώσω τους λογαριασμούς μου, θα το έκανα με όλη μου την καρδιά!

 

Ας ελπίσουμε πως σύντομα και οι ελληνικές συναυλίες θα αρχίσουν να γίνονται συμπεριληπτικές και θα προσφέρουν πρόσβαση και στην κοινότητα των κωφών!

 

Το συγκεκριμένο βίντεο δεν είναι προϊόν της Hands Up και ούτε διεκδικούμε τα δικαιώματά του. Η ανάρτησή του γίνεται με σκοπό την ενημέρωση της ελληνικής κοινότητας των Κωφών και Βαρήκοων πολιτών.