Ιαν 09
25

Κονδύλια για τα σχολεία ΤΩΡΑ!

Κάτω από (Σχ. Χρονιά 2008-09) από στις 25-01-2009

kondylia.jpg

 

Παρά τις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης και των Γραφείων Εκπαίδευσης πως «όλες οι σχολικές μονάδες λειτουργούν χωρίς προβλήματα», η  πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Πλήθος λειτουργικών κενών δημιουργούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία σχολικών μονάδων και των συναδέλφων που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Από τις πολλές περιπτώσεις σταχυολογούμε 2 πολύ χαρακτηριστικές:

1.      Αυτή του ΔΣ Λακόπετρας όπου οι πάντες γνώριζαν πως θα υπάρξουν κενά με το νέο έτος, περίμεναν άπραγοι επί μήνες και αργότερα προσπάθησαν να το «λύσουν» μετακινώντας εκπαιδευτικούς από άλλα σχολεία, δηλαδή μεταβιβάζοντας το πρόβλημα αλλού. Και 

2.      Αυτή του 18ου ΔΣ Πατρών όπου για να καλυφθούν κενά του Ολοήμερου (όποτε αυτά μπορεί να δημιουργηθούν) επιχειρούν να αλλάξουν το ωράριο των υπαρχόντων εκπαιδευτικών προτιμώντας να μείνει χωρίς εκπαιδευτικό η πρωινή ζώνη και οι μαθητές να μην κάνουν μάθημα προς χάριν της πλήρωσης του Ολοήμερου.

Βέβαια, οι παραπάνω δυο περιπτώσεις δεν είναι, δυστυχώς, οι μοναδικές. Πολλά σχολεία και πολλοί συνάδελφοι έχουν ανάλογες εμπειρίες και προβλήματα.

Με την παραπάνω εικόνα διαφωνούν μόνο 2 πλευρές: αυτοί που δεν έχουν επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία κι εκείνοι που λειτουργούν περισσότερο ως «παπαγαλάκια» της κυβέρνησης και λιγότερο ως εκπαιδευτικοί.

Φυσικά κανένας «υπεύθυνος» δε συζητά το αυτονόητο: αναπλήρωση όλων των κενών που δημιουργούνται από συναδέλφους που θα πληρώνονται γι αυτό το σκοπό. Γιατί αυτό προϋποθέτει κονδύλια που θα πρέπει να ζητήσουν από το ΥΠΕΠΘ. Και ξέρουν πως η κυβέρνηση μπορεί να ξοδεύει την περιουσία του ελληνικού λαού για στρατιωτικές δαπάνες αμφίβολης χρησιμότητας, για να καλύπτει τις τρύπες των τραπεζών και του χρηματιστηρίου, για να αγοράζει δημόσια γη από την εκκλησία, αλλά δεν «χαλαλίζει» ούτε ένα ευρώ για την Παιδεία, την Υγεία και την κοινωνική ασφάλιση.

 

Συνάδελφοι.

            Είναι φανερό πως δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τις ενέργειες αυτών που μας διοικούν. Ούτε από το ΔΣ του Συλλόγου μας που ανέχεται αυτή την κατάσταση χωρίς να διεκδικεί και να συγκρούεται.

            Η μόνη ελπίδα είναι η συσπείρωση γύρω από τις ταξικές δυνάμεις του κλάδου και η μαχητική διεκδίκηση αυτών που δικαιούμαστε.

Απαιτούμε:

·         Την άμεση διεκδίκηση κονδυλίων για την εκπαίδευση που θα καλύπτουν μισθούς αναπληρωτών με στόχο την λειτουργική πληρότητα και επάρκεια σε όλες τις σχολικές μονάδες.

·         Να σταματήσει η μετάθεση και ανακύκλωση των προβλημάτων με τις μετακινήσεις εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο κι από τάξη σε τάξη.

·         Να σταματήσει η συνειδητή απαξίωση και υποβάθμιση του Δημόσιου σχολείου από κείνους που τάχθηκαν για να την προασπίζουν.

 

Καλούμε  το ΔΣ του Συλλόγου Δ&Ν Πάτρας να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες διεκδίκησης των παραπάνω στόχων. Αν το θέλει και το πράξει, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών θα σταθεί δίπλα του. Αν όχι, το κενό θα συνεχίσει να καλύπτεται από το ΠΑΜΕ με όσες δυνάμεις αυτό έχει και με τη στήριξη του κλάδου.

 

Καλούμε τους συναδέλφους να στηρίξουν τις διεκδικητικές ενέργειες του Π.Α.ΜΕ. με κάθε τρόπο: ενημερώνοντας μας έγκαιρα για κάθε τι που συμβαίνει στα σχολεία, να μπουν μπροστά σε κάθε ενέργεια αυθαιρεσίας που όλο και πιο συχνά χρησιμοποιεί η διεύθυνση εκπαίδευσης κι ο φιλοκυβερνητικός μηχανισμός ξέροντας πως το Π.Α.ΜΕ. θα είναι πάντα δίπλα τους.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να δυναμώσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας.

           

 

Πάτρα 25 Ιανουαρίου 2009

Αποθήκευσε το σαν έγγραφο



Αφήστε μια απάντηση