Ιαν 09
11

ΔΣ Σαγέικων: Σχολείο ενός κατώτερου Θεού;

Κάτω από (Σχ. Χρονιά 2008-09) από στις 11-01-2009

img700-128.jpg

 

Συνάδελφοι.

            Το Π.Α.ΜΕ. Εκπαιδευτικών Πάτρας σας εύχεται καλή χρονιά, με υγεία, και πρόοδο ατομική και οικογενειακή.

            Δυστυχώς, τα πρώτα δείγματα της νέας χρονιάς δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστα. Φαίνεται πως το 2009 για την εκπαίδευση αρχίζει όπως ακριβώς τελείωσε η παλιά χρονιά: με ακατανόητες διοικητικές αποφάσεις εκ μέρους της Διεύθυνσης όπως πρώτοι ένοιωσαν οι συνάδελφοι από το ΔΣ Σαγέικων.

            Με την «καλή χρονιά» (Πέμπτη 8/1/09) επισκέφθηκε το σχολείο ο Προϊστάμενος του 5ου Γραφείου ο οποίος επιθεώρησε το σχολείο δίνοντας έμφαση στη «χωρητικότητα και τη λειτουργικότητα» του. Την επομένη ανακοινώθηκε στους συναδέλφους η απόφαση της Διεύθυνσης να μετακινηθεί ένας από αυτούς στο ΔΣ Λακόπετρας προκειμένου να πληρώσει θέση που έμενε άδεια εξαιτίας της μετακίνησης εκπαιδευτικού στο εξωτερικό. Το κενό στο σχολείο των Σαγέικων αποφασίστηκε να καλυφθεί με τη σύμπτυξη των 2 τμημάτων της Β? τάξης. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί πως στο ΔΣ Σαγέικων φοιτούν πολλοί Τσιγγανόπαιδες (σε ποσοστό πάνω από 70%) ενώ τα 2 τμήματα της Β? τάξης είναι ανομοιογενή. Το ένα από αυτά διδάσκεται ύλη της Β? τάξης ενώ στο άλλο (που αποτελείται αποκλειστικά από Τσιγγανόπαιδες) διδάσκεται ύλη Α? τάξης.   Είναι φανερό πως μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και θα θέσει σε δοκιμασία την ομαλή λειτουργία ολόκληρου του σχολείου.

 

            Το περιστατικό αυτό εγείρει πλήθος από ερωτήματα:

  1. Δεν γνώριζε η Διεύθυνση την προγραμματισμένη μετακίνηση των εκπαιδευτικών της Λακόπετρας; Τι μέτρα σχεδίασε για να καλύψει το κενό τους; Γιατί άφησε το θέμα να «σέρνεται» και «επενέβη» την τελευταία στιγμή δίνοντας «λύση» που δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα;
  2. Γιατί η Διεύθυνση «ελαφρά τη καρδία» δημιουργεί ένα τμήμα με πάνω από 25 παιδιά τόσο ανομοιογενές όσο και προβληματικό; Μήπως θεωρεί πως ο αριθμός των μαθητών θα μειωθεί ελπίζοντας πως οι Τσιγγανόπαιδες δεν θα  προσέρχονται καθημερινά στο σχολείο;
  3. Η Διεύθυνση παίρνει υπόψη της τη θέση του Συλλόγου Διδασκόντων και του αρμόδιου Σχολικού Συμβούλου; (Παρεμπιπτόντως ο Σύλλογος Διδασκόντων με ομόφωνη απόφαση του αρνείται αυτή τη μεθόδευση).

 

Συνάδελφοι.

Είναι σε όλους γνωστή η θέση του Π.Α.ΜΕ. Εκπαιδευτικών για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλους χωρίς αποκλεισμούς και ταξικούς φραγμούς.

Λέμε «ΟΧΙ» στην κατηγοριοποίηση των σχολείων που σχεδιάζουν με τον Καποδίστρια νο2 και την αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών.

Λέμε «ΝΑΙ»  στην ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών του λαού ανεξάρτητα από φύλλο, εθνικότητα, οικονομική και κοινωνική κατάσταση.

Στα πλαίσια αυτά:

  1. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του ΔΣ Σαγέικων για να μη μετακινηθεί κανένας συνάδελφος από αυτό.
  2. Απαιτούμε τη στήριξη του συγκεκριμένου Σχολείου λόγω των πολλών ιδιαιτεροτήτων του με τη δημιουργία Τμημάτων Ένταξης Τσιγγανοπαίδων που θα λειτουργήσουν στο χώρο του σχολείου.
  3. Απαιτούμε να βρεθούν πιστώσεις για πρόσληψη αναπληρωτών που θα καλύψουν όλα τα λειτουργικά κενά.

 

Καλούμε το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Πάτρας να εκφράσει τη στήριξη του στους συναδέλφους του ΔΣ Σαγέικων και να πιέσει τη Διεύθυνση να πάρει πίσω την απόφαση της.

Καλούμε τους συναδέλφους σε εγρήγορση για να εμποδίσουμε ανάλογες ενέργειες αυταρχισμού. Να δυναμώσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας.

 

Πάτρα 10 Ιανουαρίου 2009

Αποθήκευσε το σαν έγγραφο



Αφήστε μια απάντηση