Οκτ 08
08

Εξωσχολικοί θα διαμορφώνουν το πρόγραμμα; Ε, ΟΧΙ!

Κάτω από (Σχ. Χρονιά 2008-09) από στις 08-10-2008


Εδώ και αρκετό καιρό το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών έχει προειδοποιήσει πως με τον Καποδίστρια Νο2 οι σχολικές μονάδες θα διαμορφώνουν τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα με βάση τις ορέξεις και τις απαιτήσεις εξωσχολικών παραγόντων όπως η Τ.Α., οι Σύλλογοι γονεών (σε πρώτη φάση) και οι σπόνσορες (στην αμέσως επόμενη).
Όμως, ούτε εμείς δεν είχαμε προβλέψει πως αυτό το “όραμα” άρχισε ήδη να πραγματοποιείται.
Στην παραπάνω εγκύκλιο της Διεύθυνσης ΠΕ καλούνται οι διευθυντές των σχολικών μονάδων να συγκαλέσουν Σχολικά Σύμβούλια με τη συμμετοχή των Συλλόγων Διδασκόντων, των Συλλόγων Γ/Κ, εκπροσώπων της Τ.Α. και Σχολικών Επιτροπών με θέμα την “εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας” και “υγιεινών συνθηκών ασφάλειας των μαθητών” όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Όμως, η εγκύκλιος προχωρά ένα βήμα πέρα από αυτό. Τονίζει πως το Σχολικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για “καινοτόμα προγράμματα και δράσεις” της Σχολικής Μονάδας.
Σε απλά ελληνικά, ένα “όργανο” όπου την πλειοψηφία θα έχουν εξωσχολικοί παράγοντες (με ελάχιστες ως μηδαμινές γνώσεις επί της εκπαιδευτικής διαδικασίας) θα πάρει αποφάσεις που σχετίζονται με την εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να χαθεί εντελώς ο έλεγχος της εκπαίδευσης από τους εκπαιδευτικούς και να μετατραπούν σταδιακά οι Σχολικές Μονάδες σε απλά παιδοφυλακτήρια και οι εκπαιδευτικοί να χάσουν κάθε λόγο γύρω από τον τρόπο και τις μεθόδους που θα επιτελούν το εκπαιδευτικό τους έργο. Κι όλα αυτά στο όνομα της αναβάθμισης της “Παιδείας” (τα εισαγωγικά στην Παιδεία δεν είναι δικά μας, είναι της εγκυκλίου).

Συνάδελφοι.

Αυτή η “καινοτομία” δεν πρέπει να περάσει. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί τους συναδέλφους όλων των σχολικών μονάδων να αντιδράσουν αποφασιστικά αποκρούοντας τον ευτελισμό του ρόλου τους και τις έξωθεν παρεμβάσεις στο έργο τους. Καλεί το Σύλλογο Δ/Ν Πάτρας να παράσχει πλήρη κάλυψη σε όσους αρνηθούν να εφαρμόσουν αυτό το εδάφιο της εγκυκλίου και να παρέμβει στη Διεύθυση Π.Ε. και την Περιφερειακή Διεύθυνση Δ. Ελλάδας απαιτόντας την απόσυρση αυτής της οδηγίας (ενέργεια που έτσι κι αλλιώς θα αναλάβει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών).

Να προασπίσουμε το ρόλο και το έργο του εκπαιδευτικού. Να αντιταχθούμε αποφασιστικά στο σχολείο της αγοράς
που γεμίζει τσέπες και αδειάζει μυαλά.


Αφήστε μια απάντηση