Αυγ 07
21

Μια εύθυμη ματιά στο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού

Κάτω από (Άρθρα) από στις 21-08-2007

Μια άλλη ματιά για το νέο βιβλίο της ΣΤ’ Δημοτικού πριν και μετά την αναθεώρηση του μας δίνει η ιστοσελίδα “Σαλάτα εποχής”. Απολαύστε τη χωρίς άλλα σχόλια.

Αναθεωρείται το βιβλίο της ΣΤ? Δημοτικού

Ανακοινώθηκαν εσπευσμένα, λόγω προεκλογικής περιόδου οι αλλαγές στο βιβλίο ιστορίας της ΣΤ? Δημοτικού. Στις διορθώσεις έχουν ληφθεί υπόψιν οι παρατηρήσεις επιστημονικών φορέων όπως η Ακαδημία Αθηνών, η Αρχιεπισκοπή, το ΛΑΟΣ, το Τηλετώρα, η Εθνική Ένωση Ελλήνων Τηλεπαρουσιαστών, ο Σύλλογος για την Διάσωση και Διατήρηση του Στέλιου Παπαθεμελή, η Ένωση Εφέδρων Καταδρομέων, η Λιάνα Κανέλη, οι παπαροκάδες, ο Κώστας Ζουράρις, και ο Κώστας Λαλιώτης.

Σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Παιδείας κα Μαριέτα Γιαννάκου, βασικές διορθώσεις στο βιβλίο είναι:
Απαλείφονται οι αμφιλεγόμενες αναφορές για συνεργασία του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης με τον Σουλτάνο κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Επανέρχεται η ορθή ιστορική εκτίμηση ότι αμέσως μετά την Άλωση το Πατριαρχείο κήρυξε ανένδοτο αγώνα και βγήκε στο βουνό όπου και παρέμεινε μέχρι την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους, (οπότε και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη).
Επανέρχεται η πολιτικώς ορθή ιστορική αφήγηση για τα Κρυφά Σχολειά, τα Κρυφά Γυμνάσια, αλλά και τα Κρυφά ΙΕΚ, ΑΕΙ και ΤΕΙ, τα οποία είχε ιδρύσει η εκκλησία επί τουρκοκρατίας. Παρατίθενται ιστορικές πηγές για τις κρυφές Πανελλαδικές Εξετάσεις που διεξήχθησαν, καθώς και για τα Κρυφά Μεταπτυχιακά, στους τομείς του μεσαιωνικού σκοταδισμού, των θρησκευτικών προκαταλήψεων και της αποτροπής κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.
Αποκαθίσταται η ιστορική άποψη ότι ο Ελληνικός Διαφωτισμός είναι υπερτιμημένος. Ξεκαθαρίζεται ότι ο Ρήγας Φεραίος ήταν ένας γραφικός χαλβάς που έγραφε κακά ποιήματα, η συμβολή του Κοραή ήταν κυρίως στην νεοελληνική γραμματική και το συντακτικό, ενώ η εχθρότητα της εκκλησίας προς τους παραπάνω δικαιολογείται ως παρεξήγηση, λόγω φόρτου εργασίας από την εμπλοκή του ιερατείου στον απελευθερωτικό αγώνα.
Η επίμαχη λέξη «συνωστισμός», απαλείφεται από την περιγραφή της Μικρασιατικής Καταστροφής και μεταφέρεται αυτούσια στην περιγραφή της Μακρονήσου.
Επίσης αποκαθίστανται και άλλες ιστορικές αλήθειες που είχαν παραλειφθεί στην αρχική έκδοση, όπως ότι ο πληθυσμός της Μακεδονίας υπήρξε αμιγώς ελληνικός από εξαφανίσεως των δεινοσαύρων, ότι ο Μεταξάς ήταν εκλεγμένος, ότι η Εθνική Αντίσταση στην γερμανική κατοχή διεξήγετο στο Κάιρο, ότι η εβραϊκή κοινότητα στη Θεσσαλονίκη πήγαινε γυρεύοντας και ότι το πραξικόπημα στην Κύπρο είναι κατασκεύασμα της εχθρικής προπαγάνδας.

«Με τις αλλαγές αυτές, επιτυγχάνεται μια δημιουργική σύνθεση του ιστορικού διδακτικού μεταμοντερνισμού με εθνικιστικές προκαταλήψεις δεκαετιών», δήλωσε η υπουργός παιδείας, ενώ διαβεβαίωσε τους ανησυχούντες ότι ουδέποτε το βιβλίο είχε ως στόχο την προώθηση της κριτικής σκέψης στα σχολεία.

Σπηλαιογραφία της προϊστορικής εποχής



Αφήστε μια απάντηση