Αυγ 07
04

Το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι των Ωρομισθίων και οι αρνητές του

Κάτω από (Σχ Χρονιά 2006-07) από στις 04-08-2007

ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΑΚΕ ? ΠΑΣΚ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ.

Στη συνεδρίαση της 16ης/5/2007 του Δ.Σ. της ΔΟΕ, η ΠΑΣΚ και η ΔΑΚΕ, με κοινή τους απόφαση, απαγορεύουν στους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς να είναι ισότιμα μέλη με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους δασκαλικούς συλλόγους.

Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι αυτών των παρατάξεων, απέρριψαν την πρόταση για ισότιμη συμμετοχή των ωρομισθίων στα σωματεία των δασκάλων ? Νηπιαγωγών που κατέθεσε ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ? ΔΕΕ, επικαλούμενοι αστήρικτα επιχειρήματα και απειλώντας ότι ενδεχόμενη τέτοια συμμετοχή των ωρομισθίων θα την πολεμήσουν καταφεύγοντας σε ενστάσεις. Εμμέσως δηλαδή θέτουν ζήτημα ενστάσεων για όλους που δεν πληρούν τους τυπικούς νομικούς όρους για συμμετοχή στους συλλόγους όπως είναι οι αναπληρωτές που με βάση το νόμο 1264 δεν είναι μόνιμοι και συνεπώς δεν έχουν τυπικά το δικαίωμα να είναι μέλη των συλλόγων. Στην πράξη όμως και μετά από επιμονή της ΕΣΑΚ ? ΔΕΕ εδώ και 25 χρόνια οι αναπληρωτές de facto και παρά την αντίρρηση και τότε αυτών των ίδιων παρατάξεων, είναι ισότιμα μέλη των συλλόγων και καλώς είναι.

Έτσι αυτές οι παρατάξεις όχι μόνο αποκαλύπτονται ως οι κατ? εξοχήν διασπαστές της ενότητας των συναδέλφων, σιγοντάροντας της κυβέρνηση στο αντεργατικό ??διαίρει και βασίλευε?? αλλά και γίνονται και κυβερνητικοί αβανταδόροι στην πολιτική ομηρία και στην πολύμορφη στυγνή εκμετάλλευση των ωρομισθίων που εργάζονται με μεσαιωνικούς εργασιακούς όρους.

Εμείς, οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, καλούμε τους ωρομίσθιους, παραμερίζοντας τις αντεργατικές αποφάσεις των ΔΑΚΕ ΠΑΣΚ, de facto να συμμετάσχουν με δικαίωμα ψήφου στις εξελισσόμενες τώρα εκλογοαπολογιστικές Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων γιατί για μας αυτό που προέχει είναι η ουσιαστική ενότητα όλων αλλά και γιατί οι περισσότερο θιγόμενοι συνάδελφοι μας ωρομίσθιοι δικαιούνται και να έχουν πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα μέσα σε ενιαία συνδικαλιστικά όργανα που θα πρωτοστατούν για το δικαίωμα στη σταθερή μόνιμη με πλήρη δικαιώματα εργασία για όλους τους συναδέλφους και πρώτα και κύρια για τους ωρομίσθιους.

Άλλωστε εκτός από την ουσιαστική πλευρά του ζητήματος που θέσαμε παραπάνω και η ΑΔΕΔΥ στο προηγούμενο συνέδριο της αλλά και στην πρόσφατη οργανωτική διάσκεψη της, σε σχετική πρόταση των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ, αποφάσισε, έστω ως κατεύθυνση, την εγγραφή όλων των εργαζομένων στο δημόσιο, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, στα ενιαία σωματεία των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων ως ισότιμα μέλη τους.

Τα ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους συνάδελφους μόνιμους και συμβασιούχους, αναπληρωτές και ωρομίσθιους, όλους που πονούν για την πραγματική ενότητα του κλάδου, να καταδικάσουν αυτές τις αντεργατικές, συντεχνιακές, ελιτίστικες, και διασπαστικές και εχθρικές πρακτικές των ΔΑΚΕ ? ΠΑΣΚ, υπερψηφίζοντας τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για να δυναμώσει και για να γίνει πιο αποτελεσματική η πάλη μας και για το δικαίωμα της μόνιμης με πλήρη δικαιώματα εργασίας για όλους.

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Μάης 2007

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ

Η ΕΣΑΚ – ΔΕΕ τα τελευταία χρόνια κατήγγειλε με τον πιο έντονο τρόπο την άρνηση ουσιαστικά των πλειοψηφιών σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να δεχτούν στους Διδασκαλικούς Συλλόγους και στις ΕΛΜΕ ως μέλη, με πλήρη δικαιώματα, τους ωρομίσθιους συναδέλφους.

Θεωρήσαμε και θεωρούμε απαράδεκτη αυτή τη στάση που, εκτός των άλλων, αντιμετωπίζει τους ωρομίσθιους συναδέλφους ως εκπαιδευτικούς β΄ κατηγορίας, υπονομεύει την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, διευκολύνει την κυβέρνηση στην υλοποίηση του δόγματος «διαίρει και βασίλευε» στο χώρο των εκπαιδευτικών και καλλιεργεί συντεχνιακές αντιλήψεις, διασπώντας και αποδυναμώνοντας τους αγώνες. Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν μια τέτοια στάση αναλαμβάνουν τεράστιες και ιστορικές ευθύνες.

Στην 73η Γ.Σ. της ΔΟΕ (Ιούνης 2004) καταθέσαμε την παρακάτω πρόταση με την υπογραφή 120 περίπου αντιπροσώπων:

?Οι ωρομίσθιοι συνάδελφοι είναι εκπαιδευτικοί, κατεξοχήν θύματα της ίδιας αντιεκπαιδευτικής – αντιλαϊκής πολιτικής την οποία βιώνουμε όλοι (μόνιμοι, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι, αδιόριστοι), όπως και το Δημόσιο Σχολείο, στο οποίο η μόρφωση υποβαθμίζεται για λογαριασμό της κατάρτισης, η γνώση εξοβελίζεται σε όφελος των ασύνδετων πληροφοριών με τις οποίες βομβαρδίζονται οι μαθητές, ο λειτουργικός αναλφαβητισμός καλπάζει, οι εργασιακές σχέσεις ανατρέπονται και η μονιμότητα αμφισβητείται, υπονομεύεται και σιγά – σιγά καταργείται. Απαιτείται λοιπόν να παλέψουμε ενωμένοι για την κατάργηση των ωρομισθίων και αναπληρωτών, εναντίον του συνόλου της αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής, την προβολή και διεκδίκηση των αιτημάτων που πηγάζουν από τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, τις δικές μας ανάγκες και απαιτήσεις.

Με βάση τα παραπάνω, οι αντιπρόσωποι της 73ης ΓΣ της ΔΟΕ αποφασίζουν:

Όλοι οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που προσλαμβάνονται και πληρώνονται από το ΥΠΕΠΘ (κι εδώ η απαίτηση για τοποθέτηση μόνο μέσα από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια είναι επιτακτική) εγγράφονται ως μέλη στα πρωτοβάθμια σωματεία, ανάλογα από πού προσλήφθηκε και πληρώνεται ο καθένας, έχοντας πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και υποχρεώσεις σύμφωνα με το καταστατικό.?

Η Γ.Σ. με ευθύνη των ηγεσιών της πλειοψηφίας απέρριψε την πρόταση και παρέπεμψε το θέμα στις?καλένδες: Αποφάσισε δηλ. τον ορισμό διαπαραταξιακής επιτροπής για την περαιτέρω ?διερεύνηση του θέματος!!..

Στο 32ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ στην ομιλία του ο εκπρόσωπος της ΤΑΞΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ τόνισε:

«Σήμερα έρχεται εδώ μια εισήγηση από την πλειοψηφία που κάνει μισό βήμα σε σχέση με την εγγραφή των εργαζομένων στα σωματεία. Κάνει μισό βήμα. Εμείς θέλουμε και θα επιμείνουμε και θα το βάλουμε πρόταση ξανά, να εγγράφονται άπαντες, ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι με μερική απασχόληση, με ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, να εγγράφονται όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι στα σωματεία, να έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν το σωματείο τους» (πρακτικά 32ου οργανωτικού καταστατικού συνεδρίου ΑΔΕΔΥ, σελίδα 21).

Με βάση και την προηγούμενη τοποθέτηση κατατέθηκε για ψηφοφορία η παρακάτω πρόταση από την παράταξή μας στην ΑΔΕΔΥ:

«Δικαίωμα εγγραφής στα δημοσιοϋπαλληλικά συνδικάτα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι σε εργασιακούς χώρους του δημοσίου, στους εποπτευόμενους απ? το δημόσιο εργασιακούς χώρους, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και στους ΟΤΑ, ανεξάρτητα από τις εργασιακές σχέσεις και την μορφή απασχόλησής τους». (πρακτικά 32ου οργανωτικού καταστατικού συνεδρίου ΑΔΕΔΥ, σελίδα 49).

Αυτή η πρόταση της παράταξής μας στην ΑΔΕΔΥ, καταψηφίστηκε από ΠΑΣΚ ? ΔΑΚΕ ? ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Έτσι όλοι αυτοί αποκάλυψαν για μια ακόμα φορά την ταύτισή τους με όλους εκείνους που θέλουν τους εργαζόμενους διαιρεμένους και χωρίς δικαιώματα για να μπορούν να τους ελέγχουν και να τους χειραγωγούν.

Η πρόφασή τους γι αυτήν την καταψήφιση, ήταν η απαγορευτική διάταξη όσον αφορά στο δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι που υπάρχει στον νόμο 1264/1982 για τους μη μόνιμους εργαζόμενους. Πρόκειται όμως για πρόφαση γιατί όταν υπάρχει η πολιτική βούληση, τέτοιες αντεργατικές διατάξεις ξεπερνιούνται, όπως συνέβη και με τους αναπληρωτές συναδέλφους που, αν και γι αυτούς ισχύει η ίδια απαγορευτική διάταξη εντούτοις, με πολιτικοσυνδικαλιστική απόφαση, είναι ντε φάκτο μέλη των Συλλόγων μας. Και τότε, γι αυτήν την απόφαση, είχε πρωτοστατήσει η παράταξή μας που απειθαρχώντας στο νόμο, προώθησε εγγραφές αναπληρωτών σε μια σειρά Συλλόγους. Και τώρα στην πράξη μπορούμε και πρέπει να υπερβούμε τις νομικές απαγορεύσεις για τους ωρομίσθιους.

Η ΕΣΑΚ – ΔΕΕ αμετακίνητη στη θέση της για κατάργηση των ωρομισθίων και αναπληρωτών και μαζικούς – μόνο μόνιμους – διορισμούς στην εκπαίδευση από την επετηρίδα, για κάλυψη του συνόλου των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, επιμένει στην πρόταση εγγραφής, ως μελών με πλήρη δικαιώματα, στα πρωτοβάθμια σωματεία των ωρομισθίων συναδέλφων.

ΟΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΤΩΡΑ – ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Μέλος του Δ.Σ. της ΔΟΕ

Μέλος της Γραμματείας του Π.Α.ΜΕ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ



Αφήστε μια απάντηση