Αυγ 07
04

Για τα Ομόλογα

Κάτω από (Σχ Χρονιά 2006-07) από στις 04-08-2007

ΝΑ ΑΠΟΠΕΜΨΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ,

ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΛΑΟΥΖΟΥΣ ΤΗΣ

Μ? αφορμή το οικονομικό σκάνδαλο στο ΤΕΑΔΥ, η διελκυνστίδα ανάμεσα σε πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις για τα ασφαλιστικά ταμεία συνεχίζεται και εντείνεται. Μέσα από αυτές τις αντιπαραθέσεις αποκαλύπτονται πολιτικές, διαπλοκές, προθέσεις, σκοπιμότητες και άλλα συναφή. Στο βαθμό που αυτά θα συνειδητοποιούνται από τους εργαζόμενους, υπάρχει δυνατότητα να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις μιας δυναμικής που θα είναι ικανή να συμβάλει σημαντικά και για την αποτροπή νέων αντιασφαλιστικών σχεδιασμών και για την προώθηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και συνταξιούχων.

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να απαλλαγεί από το βάρος του συγκεκριμένου σκανδάλου και από τη φθορά που αυτό της δημιουργεί, αφού διέχυσε σε όλους τις δικές της ευθύνες, κατέφυγε τελευταία στον γνωστό ελιγμό της αποπομπής του υπουργού της. Έτσι ένα κατ? εξοχήν πολιτικό ζήτημα, το περιόρισε σε προσωπικές ευθύνες προσωπικών επιλογών, αφήνοντας στο απυρόβλητο τη γενικότερη γαλαζοπράσινη, δικομματική αντιασφαλιστική νομοθεσία και πολιτική του τζογαρίσματος και της κλοπής των αποθεματικών των ταμείων, υποσχόμενη μάλιστα ότι θα βάλει κανόνες καλής λειτουργίας στη νομότυπη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων.

Από την άλλη μεριά, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ως ή άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, ζητούσε επιμόνως την παραίτηση αυτού του υπουργού της ΝΔ, αφήνοντας και αυτή στο απυρόβλητο την κοινή τους πρασινογάλαζη αντιασφαλιστική πολιτική. Και τώρα που έγινε η αποπομπή του υπουργού, διατείνεται ότι θέλει να κυβερνήσει και να γίνει αυτή καλύτερος διαχειριστής της κοινής αντιασφαλιστικής τους πολιτικής. Από κοντά και οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών τους παρατάξεων, της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ, κινούνται στην ίδια ρότα, θέτοντας πάνω από τα συμφέροντα των εργαζομένων τα μικροκομματικά τους συμφέροντα.

Όμως ανέλπιστα (;)! όλες αυτές οι παραπάνω πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις, βρίσκουν αντικειμενικά συνηγορία και στήριξη από την τακτική των αυτοαποκαλούμενων ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ (ΝΑΡ, ΜΛ/ΚΚΕ, ΚΚΕ/μλ κλπ) που με ένα μπαράζ καθημερινών ανακοινώσεων σε διάφορους χώρους, δίνουν άλλοθι στην κυβέρνηση, λέγοντας ψευδώς ότι όλοι οι συνδικαλιστές εκπρόσωποι στο ΤΕΑΔΥ, ομόφωνα ψήφισαν και αποφάσισαν να αγοράσει αυτό το ταμείο μας, μέσω της εταιρείας ?ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ?, το γνωστό ομόλογο πάνω από την πραγματική του τιμή. Τα πρακτικά όμως της συνεδρίασης του ΔΣ του ΤΕΑΔΥ (25/7/2006) καθώς και η σχετική έκθεση των επιθεωρητών ελεγκτών (16/3/2007), αποδείχνουν ότι η ομοφωνία ήταν για αγορά του ομολόγου κάτω της τιμής του. Πρόκειται για σημαντική και κρίσιμη λεπτομέρεια γιατί εκ της παραβιάσεως αυτής της απόφασης και εκ της αγοράς του ομολόγου πάνω από την τιμή του, προκύπτει η κλοπή των 5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του ΤΕΑΔΥ. Αλλά ταυτόχρονα προκύπτουν και οι υπεύθυνοι που είναι ο τότε διορισμένος από την κυβέρνηση πρόεδρος του ΔΣ του ταμείου κ. Σημαιοφορίδης που σε συμπαιγνία με την ?ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ?, παραβίασαν την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του ΤΕΑΔΥ.

Επίσης, σκόπιμα αποσιωπούν οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ? ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ, ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ήταν οι μόνες που από το 1990 πρωτοστάτησαν για την κοινωνική ασφάλιση και από τότε μέχρι σήμερα έκαναν δεκάδες κινητοποιήσεις και καταλήψεις σε υπουργεία, στο ΙΚΑ, στο χρηματιστήριο και αλλού, όπου με γιγαντοπανώ ανέδειξαν το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης και των ταμείων. Αποσιωπούν ακόμα, ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ήταν οι μόνες που εξαρχής αντιτάχθηκαν κατηγορηματικά στο τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων μας.

Κρίνοντας όμως τις διάφορες πολιτικές δυνάμεις και τις συνδικαλιστικές παρατάξεις και από τις σημερινές προτάσεις τους για τα ταμεία, βλέπουμε ποιες και πώς συντελούν στη διαιώνιση αυτής της αντιασφαλιστικής πολιτικής. Στην ανακοίνωση της ΠΑΣΚ με ημερομηνία 23/4/2007 διαβάζουμε «το θεσμικό πλαίσιο αξιοποίησης των αποθεματικών του ΠΑΣΟΚ είναι ορθό και στη σωστή κατεύθυνση». Και τα λένε αυτά για το γνωστό πλαίσιο τζογαρίσματος των αποθεματικών στο χρηματιστήριο!!! Η ΔΑΚΕ από τη σκοπιά της δέχεται ως ορθό όλο το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΝ) σε ανακοίνωσή της στις 18/4/2007 γράφει: «να κάνουν τα ταμεία επενδύσεις σε ειδικά προϊόντα, όπως αμοιβαία ειδικού ασφαλιστικού σκοπού κλπ» δηλαδή τζόγος. Στην κοινή πρωτομαγιάτικη ανακοίνωση ΓΣΕΕ ? ΑΔΕΔΥ δηλ. της ΠΑΣΚ ? ΑΠ(ΣΥΝ), οι δύο αυτές παρατάξεις δεν ζητάνε την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ψηφίστηκαν πριν το 2004 ενώ συντάσσονται με τη συνέχιση του τζογαρίσματος των αποθεματικών των ταμείων. Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ? ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ στις πολλές αφοριστικές ανακοινώσεις τους είτε δεν κάνουν προτάσεις, είτε κατά περίπτωση και κατά χώρο κάνουν αντιφατικές προτάσεις (βλέπε ανακοινώσεις τους σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και στο δημόσιο). Σε μερικές ανακοινώσεις τους, όσον αφορά στη διαχείριση της περιουσίας των ταμείων μας, αντιγράφουν κακέκτυπα τις προτάσεις του ΠΑΜΕ μιλώντας για αυτοδιαχείριση αλλά μαζί και εργατικό έλεγχο!!! Σε τελευταία ανάλυση όμως, ταυτιζόμενες με τις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, ΑΠ(ΣΥΝ), δεν θέλουν η διαχείριση αυτή να γίνεται από τους εργαζόμενους. Απλά αρκούνται σ? ένα «εργατικό έλεγχο των ταμείων μας» όπως λένε. Δηλαδή δέχονται!!! το κράτος να διαχειρίζεται την κινητή και ακίνητη περιουσία των ταμείων μας, τη δική μας περιουσία, να κάνει πολιτικές σε βάρος των ταμείων μας και να έρχεται ο εργατικός έλεγχος και να διαπιστώνει απλά τη νομότυπη και μη νομότυπη κλοπή!!! αλλά η κλοπή να γίνεται. Ο άκρατος καιροσκοπισμός, η εντυπωσιοθηρία και οι σκοπιμότητες τους, στο απόγειό τους, ενόψει μάλιστα και των επικείμενων συνεδρίων ΟΛΜΕ ? ΔΟΕ.

Όλες αυτές οι δυνάμεις του δικομματισμού, του πολιτικού τυχοδιωκτισμού και της ανευθυνότητας, συνιστούν μια επικίνδυνη παράμετρο και στο ζήτημα της κοινωνικής μας ασφάλισης και γιαυτό θα πρέπει να παραμεριστούν.

Για μας, για τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, η κινητή και ακίνητη περιουσία των ταμείων, είναι ο ιδρώτας των εργαζομένων και γιαυτό δεν μπορεί να επαφίεται η διοίκησή της σε Διοικητικά Συμβούλια – κρατικά όργανα. Θα πρέπει αυτήν την περιουσία τους να την διαχειρίζονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Στα πλαίσια αυτά εκτός από τις γνωστές, συνολικές ολοκληρωμένες προτάσεις μας για το ασφαλιστικό,

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Να επιστραφούν όλα τα με οποιονδήποτε τρόπο κλεμμένα από τα ταμεία μας. Κανείς τζόγος και κανένα ρίσκο για την κινητή και ακίνητη περιουσία των ταμείων μας. Το κράτος να εγγυηθεί διαχρονικά την αγοραστική αξία αυτής της περιουσίας. Η διαχείριση αυτής της περιουσίας να γίνεται από διοικήσεις που κατά πλειοψηφία θα αποτελούνται από εκπροσώπους των εργαζομένων που θα ελέγχονται απόλυτα και θα καθοδηγούνται από εγγυημένες συλλογικές διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος.

Αυτοδίκαιη πλήρης σύγχρονη κοινωνική ασφάλιση στο επίπεδο των σύγχρονων αναγκών του εργαζόμενου. Συνταξιοδότηση στο 80% των τελευταίων μηνιαίων αποδοχών, στα 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας και χωρίς άλλα προαπαιτούμενα.

Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και των νόμων τζογαρίσματος των αποθεματικών των ασφαλιστικών μας ταμείων που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Μάης 2007



Αφήστε μια απάντηση