Παρεμβάσεις της ΕΛΣΤΑΤ σε σχολεία

λήψη

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) προτίθεται να αναπτύξει εγκεκριμένες δράσεις ενημέρωσης σε σχολεία εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Η διάρκεια των παρεμβάσεων, που θα έχουν ενημερωτικό και βιωματικό χαρακτήρα, είναι περίπου αυτή δύο διδακτικών ωρών.

Ακολουθεί μια σύντομη ενημέρωση για το περιεχόμενο των δράσεων. Στο τέλος του παρόντος παρατίθεται φόρμα αίτησης για τα σχολεία που θα επιδείξουν σχετικό ενδιαφέρον.

Από το 2016 η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αναπτύσσει τη στρατηγική της για την «Ανάπτυξη της Στατιστικής Παιδείας» στην οποία περιλαμβάνονται ποικίλες δράσεις. Οι δράσεις αυτές αποσκοπούν στην ενημέρωση μαθητών/τριών και φοιτητών/τριών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων της Χώρας για τις εφαρμογές της Στατιστικής στην καθημερινότητά τους, την εξοικείωσή τους με τις βασικές στατιστικές έννοιες και την κατανόηση των στατιστικών στοιχείων με απώτερο στόχο τη δυνατότητα πλήρους αξιοποίησης των στατιστικών δεδομένων που θα υπάρχουν στη διάθεσή τους. Αλλά και πιο ειδικά, μαθητές/τριες και φοιτητές/τριες ενημερώνονται για τις διαδικασίες παραγωγής και τη χρήση των επίσημων στατιστικών, καθώς και για τις αρχές και τους κανόνες της ευρωπαϊκής και της διεθνούς στατιστικής κοινότητας που διέπουν την παραγωγή και διάχυση των επίσημων στατιστικών.

Έχει δημιουργηθεί ειδική εύχρηστη ιστοσελίδα για τη «Στατιστική Παιδεία» http://www.statistics.gr/el/edu . Η  ιστοσελίδα απευθύνεται σε μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, ενώ περιέχει αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις δράσεις, τα τελευταία νέα που αφορούν στις ενέργειες για την «Ανάπτυξη της Στατιστικής Παιδείας», εκπαιδευτικά τετράδια ασκήσεων και θεωρίας, εκπαιδευτικά βίντεο και παιχνίδια , το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Απογραφή στο Σχολείο».

Πιο αναλυτικά:

 1. Εκπαιδευτικά τετράδια ασκήσεων και θεωρίας  «Οι αριθμοί και η Ζωή μας»: Έχουν ως στόχο να φέρουν τους/τις μαθητές/τριες πιο κοντά στα βασικά θέματα της Στατιστικής και των Πιθανοτήτων, με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο καθώς και να ενημερώσουν για τις επίσημες στατιστικές και τη σημαντικότητα τους.
 2.  Εκπαιδευτικές επισκέψεις/ παρουσιάσεις: Οι μαθητές/τριες ενημερώνονται για τις επίσημες στατιστικές, τον Κώδικα Ορθής Πρακτικής των Ευρωπαϊκών Στατιστικών, την ΕΛΣΤΑΤ και τις εργασίες για την παραγωγή των επίσημων στατιστικών, τον ρόλο της Eurostat κ.α.
  Υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης εισηγητή από την ΕΛΣΤΑΤ στο χώρο του σχολείου.
 3. Διαγωνισμός στη Στατιστική:Έχει στόχο την ανάδειξη ταλαντούχων μαθητών/τριών που ενδιαφέρονται για τη στατιστική επιστήμη, τον τρόπο παραγωγής και τη χρήση των επίσημων στατιστικών στην καθημερινότητά τους, αλλά και σε άλλους τομείς της κοινωνίας, όπως στην Οικονομία και τη χάραξη πολιτικής.
 4. «Απογραφή στο Σχολείο»: Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιέχει εκπαιδευτικό υλικό με οδηγίες για τη διαδικασία και τις εργασίες διενέργειας μίας στατιστικής απογραφικής έρευνας. Με τον τρόπο αυτόν οι μαθητές/τριες λειτουργούν συλλέγοντας και αναλύοντας στατιστικά δεδομένα και κατανοούν ομοιότητες και διαφορές σε επίπεδο τμήματος, τάξης ή σχολικής μονάδας.
 5. Εκπαιδευτικάπαιχνίδιακαι βίντεο: Χρησιμοποιώντας τα διαδραστικά εργαλεία της ΕΛΣΤΑΤ οι μαθητές/τριες ανακαλύπτουν και συγκρίνουν τα στοιχεία που τους ενδιαφέρουν και εκπαιδεύονται διασκεδάζοντας με τα διαδικτυακά παιχνίδια.

Σχετικά με τις “Εκπαιδευτικές Παρουσιάσεις” υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες στη σελίδα  https://www.statistics.gr/el/edu-programs

Στο πλαίσιο των παρουσιάσεων οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα:

 • να γνωρίσουν από κοντά το έργο της ΕΛΣΤΑΤ,

 • να ενημερωθούν για τις δράσεις που εντάσσονται στη στρατηγική της ΕΛΣΤΑΤ για την «Ανάπτυξη της Στατιστικής Παιδείας»,

 • να συμμετέχουν σε ομαδικό παιχνίδι, ειδικά σχεδιασμένο για τους μαθητές,

 • να ενημερωθούν για το site της ΕΛΣΤΑΤ,

 • να ενημερωθούν για τα οριστικά αποτελέσματα της Απογραφής του 2021,

 • να συζητήσουν και να λύσουν πιθανές απορίες και ερωτήματα

Για τη συμμετοχή σχολείου σε “Εκπαιδευτική Παρουσίαση” είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της φόρμας που θα βρείτε στη σελίδα: https://www.statistics.gr/el/edu-programs-participation  ενώ υπάρχουν διαθέσιμα τα στοιχεία επικοινωνίας με τους υπεύθυνους για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση.

Λύτρα Γεωργία

Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)

Ειδική Σύμβουλος – Αυτοτελές Γραφείο Προέδρου

46 Πειραιώς & Επονιτών

185 10, Πειραιάς – Αθήνα

Τηλ: 213 135 2207

e-mail:g.lytra@statistics.grΔεν υπάρχουν σχόλια

Χωρίς σχόλια ακόμα.

RSS κανάλι για τα σχόλια του άρθρου.