Ο ΕΡΩΤΑΣ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΦΥΙΑΣ

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και κείμενο
TOY Κ. Παπαγιανούλη
Βρισκόμαστε στο 1809
Ο 40χρονος Ludwig van Beethoven είναι ερωτευμένος τα μάλα με την όμορφη 18χρονη μαθήτρια του Therese Malfatti von Rohrenbach. Η Therese του δείχνει μεγάλη αφοσίωση, θαυμασμό κι εκτίμηση.
Ο Ludwig είναι τόσο συνεπαρμένος από τον έρωτά του για την Therese που παραγγέλνει σε έναν φίλο του στη Βόννη να ζητήσει την έκδοση πιστοποιητικού γεννήσεως για να το χρησιμοποιήσει προφανώς σε έκδοση άδειας γάμου με την αγαπημένη του. Όμως ακόμη δεν της έχει εκμυστηρευτεί τον έρωτά του. Η κώφωση έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, αλλά το ίδιο και ο έρωτας για την Therese.Ο ίδιος παραφράζει την αφοσίωση της μαθήτριας ως ερωτική αμοιβαιότητα.
Το 1810, ο πατέρας Malfati παρέθεσε ένα cocktail party στον οίκο του, προς τιμήν των επιχειρηματικών συνεργατών του. Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν και ο Ludwig. Στο πάρτι, ο Ludwig βγάζει τα χειρόγραφα μιας ημιτελούς bagadelle και κάθεται στο πιάνο. Έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και τρικλίζει. Παίρνει το θάρρος να ζητήσει επίσημα την Therese σε γάμο. Δεν του δίνεται καμία απάντηση από κανέναν! Έχει φτιάξει αυτή την bagadelle απλή για να την αφιερώσει στην αγαπημένη του Therese ώστε να μπορεί να την παίξει εύκολα. Θυμίζει έργο για μαθήματα πιάνου, τουλάχιστον μέχρι τη μέση…
Δεν παίρνει απάντηση στο αίτημα γάμου και επιπλέον είναι βαριά μεθυσμένος. Αδυνατεί να παίξει την bagadelle περεταίρω. Το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να γράψει μία αφιέρωση πάνω στις παρτιτούρες που είχε για να χαρίσει στην Therese. Γράφει λοιπόν, Für Therese, αλλά από τη μέθη και το συνεπαγόμενο κακό τρικλιστό γράψιμο φαίνεται σαν να λέει: Für Elise!!!
Έτσι λοιπόν, ο τίτλος ενός από τα πιο γνωστά έργα του Ludwig είναι κακογραμμένο Für Therese!!
Λίγο καιρό μετά, ο Ludwig πληροφορείται ότι η Therese Malfatti παντρεύεται τον αυστριακό ευγενή και κρατικό αξιωματούχο Wilhelm von Droßdik. Τότε της στέλνει επιστολή στην οποία γράφει: «Therese, σας εύχομαι όλα τα καλά και όμορφα πράγματα αυτής της ζωής. Να με θυμάσαι – κανείς δεν μπορεί να σου εύχεται μια πιο φωτεινή, πιο ευτυχισμένη ζωή από εμένα – ακόμα κι αν δεν σε νοιάζει καθόλου για τον αφοσιωμένο υπηρέτη και τον φίλο σου»
Παράλληλα συνεχίζει την ημιτελή bagadelle. Τώρα πλέον, τη γράφει τόσο περίπλοκη σε σχέση με την αρχή, που μόνο ένας βιρτουόζος του πιάνου θα μπορούσε να παίξει!
Κατηγορίες: ΚΟΣΜΟΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.