Αρχαιολογικοί Περίπατοι στη Βυζαντινή – Μεσαιωνική και Τουρκοκρατούμενη Κω

1η περιηγητική Συνάντηση του Πολιτιστικού μας προγράμματος

Ιωάννης Θ. Τοπαλίδης | 28 Απριλίου, 2018 | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 1η περιηγητική Συνάντηση του Πολιτιστικού μας προγράμματος

Το Σάββατο 28 Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντησή μας. Περιηγηθήκαμε στον κεντρικό αρχαιολογικό χώρο της πόλης μας. Επισκεφθήκαμε τα ερείπια της Βασιλικής του Λιμένος, τα ερείπια του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου που καταστράφηκε το 1933, και τα τρία ναΐδρια πίσω από την κεντρική πύλη της Κω (Πύλη Αγίου Νικολάου) που βρίσκεται στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, μπροστά από την πολεμική προβλήτα. Προηγήθηκε μια μικρή ξενάγηση στο εναπομείναν μεσαιωνικό τείχος της Κω, στην «Χαντάκα» (Οδός Ιπποκράτους), στα κτίρια της Ιταλοκρατίας πέριξ της πλατείας Μητροπόλεως. Η περιήγησή μας κράτησε μιάμιση ώρα (11.00 – 12.30)

Αρωγός στην περιήγησή μας στάθηκε ο Επίσκοπός μας π. Ναθαναήλ.

Η επόμενη συνάντησή μας καθορίστηκε για το Σάββατο 5 Μαΐου 2018, στις 11.00. Σημείο εκκίνησής μας είναι το Ρωμαϊκό Ωδείο και από εκεί θα περάσουμε στον δυτικό αρχαιολογικό χώρο της πόλης της Κω, στον Βαπτιστηριακό Ναό “Αγίου Ιωάννη – 7 Βήματα” και αναλόγως των καιρικών συνθηκών, του χρόνου που θα μας απομείνει και της όρεξης της ομάδας, ενδέχεται να ολοκληρωθεί στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Κω.

Σε υπερσύνδεσμο παραθέτουμε το βίντεο του 1929 από την επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους της Ιταλίας στο τότε ιταλοκρατούμενο νησί μας, όπου εγκαινίασαν το συγκρότημα των κτιρίων του Μοναστηριού, του Ναού της Agnus Dei, των Σχολείων, του στρατοπέδου (Caserma) και του Νοσοκομείου της Κω. Το βίντεο είναι χωρίς ήχο, ενώ αξίζει να προσεχθεί το σημείο όπου υποδέχονται το βασιλικό ζεύγος μόνο οι μουσουλμάνοι της Κω. Οι Ορθόδοξοι χριστιανοί είχαν αποκλειστεί, επειδή ο Σεβαστός Κογιόπουλος, πρόεδρος της Ελληνορθοδόξου Κοινότητος της Κω, είχε ζητήσει την ένωση με την μητέρα Ελλάδα.