Εκδήλωση Ελευθερου Λογισμικού
Την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για το ελεύθερο λογισμικό/λογισμικό ανοικτού κώδικα (Open Source) στο Σχολείο μας. Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον καθηγητή Πληροφορικής κ. Γιαγκούλη Νίκο και την υπεύθυνη ΣΕΠ κα Χατζηκαμάρη Παναγιώτα. Εισηγητής ήταν ο Μάκης Τελλίδης εκ μέρους της GREEKLUG αλλά συνοδεύτηκε με άλλους τέσσερις εκπροσώπους και μέλη του συλλόγου. Στην εκδήλωση, παρευρέθηκαν όσοι μαθητές το επιθυμούσαν από όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και Λυκείου και συνολικά παρακολούθησαν περίπου 50 παιδιά και αρκετοί καθηγητές.
Στην εκδήλωση. μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες του συλλόγου αλλά κυρίως τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του ελεύθερου λογισμικού/λογισμικού ανοιχτού κώδικα, σε σχέση με του κλειστού κώδικα που συνήθως χρησιμοποιείται στους υπολογιστές. Οι πληροφορίες που μας μετέφερε ο κ. Τελλίδης,  μερικές φορές υπήρξαν όχι απλά χρήσιμες αλλά και εντυπωσιακές. Υπήρξαν μάλιστα φορές που σόκαρε με τις αποκαλύψεις για το πώς γίνεται κατάχρηση της πνευματικής ιδιοκτησίας από τις εταιρείες κλειστού λογισμικού αλλά και ζητήματα ασφάλειας στο Διαδίκτυο, καλής λειτουργίας των υπολογιστών και μη αποτελεσματικής οργάνωσης και λειτουργίας των αρχείων, που συσχετίζονται με το λογισμικό κλειστού κώδικα. Αντίθετα, αποκαλύφθηκε το τεράστιο πλεονέκτημα του λογισμικού ανοιχτού κώδικα, όχι μόνο στα παραπάνω ζητήματα, αλλά και στην ουσιαστική αξιοποίηση του υλικού (harware) των υπολογιστών. Έτσι , παλιοί υπολογιστές λειτουργούν θαυμάσια και με υψηλές αποδόσεις, τα αρχεία λειτουργούν εξασφαλισμένα για τουλάχιστον εννενηνταενιά χρόνια χωρίς προβλήματα διαφορετικών εκδόσεων του λογισμικού, και άλλα. Έγινε επίδειξη διαφόρων λογισμικών ανοικτού κώδικα με ναυαρχίδα της διάφορες διανομές LINUX (Ubuntu, Fedora, Mandrake κα). Ακολούθησε ελεύθερη συζήτηση με ερωτήσεις και απαντήσεις από το κοινό και τέλος, τονίστηκε η ανάγκη της συμμετοχής νέων ανθρώπων και κυρίως παιδιών στην δραστηριότητα αυτή της διάδοσης αλλά και ανάπτυξης του Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα και στο τέλος μοιράστηκε ένας μεγάλος αριθμός CD με ελεύθερο λογισμικό.

Σχετικά με Νικόλαος Γιαγκούλης

Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, Μεταπτυχικό στην Επιστήμη των Υπολογιστών (MSc Computer Science, UK), Μεταπτυχιακό στη Διοικηση Επιχειρήσεων(MBA, UK)


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση