Λίγα λόγια για ελληνικές λέξεις στην αγγλική γλώσσα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που, αν και κάποιος έχει διαφορετική μητρική γλώσσα από μας, παρόλα αυτά κατανοούμε πολύ καλά όσα λέει.

Ας σκεφτεί κανείς, ή μάλλον ας διαβάσει μια από τις ομιλίες του Ξ. Ζολώτα οι οποίες εκφωνήθηκαν στο πλαίσιο των ετήσιων συναντήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας.
“Kyrie, It is Zeus’ anathema on our epoch for the dynamism of our economies and the heresy of our economic methods and policies that we should agonize the Scylla of numismatic plethora and the Charybdis of economic anaemia. It is not my idiosyncrasy to be ironic or sarcastic, but my diagnosis would be…
Διαβάστε όλο το άρθρο »

Η Τεχνολογία του Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου

Το αρχαίο Ελληνικό θέατρο υπήρξε μια εκπληκτική καινοτομία σε παγκόσμια κλίμακα και ενσωμάτωνε κάθε φορά την τεχνολογία αιχμής της εποχής. Η ίδια η εξέλιξη του θεάτρου ως οικοδομήματος υπήρξε εντυπωσιακή από την απομονωμένη «ορχήστρα» με την προσθήκη του ιδιοφυούς «κοίλου» και τη χρήση απλών ξύλινων σκηνικών έως τα εκθαμβωτικά λίθινα συγκροτήματα με την εκπληκτική «σκηνή», με τις υπέροχες κιονοστοιχίες του «προσκηνίου» και των δύο «παρασκηνίων», την επιβλητική εξέδρα του «λογείου» και τις απόλυτα εναρμονισμένες στο χώρο «παρόδους».

Από τα πρώιμα χρόνια της εμφάνισης του θεάτρου πλήθος τεχνολογικών καινοτομιών βρήκαν εφαρμογή ή επινοήθηκαν για να βελτιστοποιήσουν τη λειτουργία του και να εξυπηρετήσουν το θέαμα. Η «Χαρώνειος κλίμακα», τα «αναπιέσματα», οι «περίακτοι», ο «από μηχανής θεός», το «εκκύκλημα» και η «εξώστρα» ήταν μερικά από αυτά τα τεχνολογικά επιτεύγματα.

Ένα ενδιαφέρον βιντεάκι από μαθητές με μεράκι

Τα Κόκκινα Λουστρίνια ενέπνευσαν τους μαθητές του Γυμνασίου Σίνδου να ξεδιπλώσουν το υποκριτικό τους ταλέντο. Παρακολουθήστε το βιντεάκι τους:

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΙΝΔΟΥ : Η ταινία του Α2…. Τα κόκκινα λουστρίνια

Είδη προτάσεων

View this document on Scribd

Verba volant, scripta manent

Ο προφορικός και ο γραπτός λόγος είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Είναι δυο μορφές λόγου, που η καθεμιά εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες της επικοινωνίας. Ο προφορικός λόγος είναι ένα είδος λόγου που παρουσιάζει πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. Πλεονεκτεί σε σχέση με το γραπτό, επειδή είναι πιο άμεσος,  ζωντανός και εκφράζει άμεσα το συναισθηματικό κόσμο του ανθρώπου. Επιπλέον είναι φυσικός, αυθόρμητος και παραστατικός, αφού συνοδεύεται από διάφορες εκφράσεις, ανεβοκατέβασμα του τόνου της φωνής ή χειρονομίες. Ακόμη εξυπηρετεί τις καθημερινές ανάγκες της επικοινωνίας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και από ανθρώπους που δεν ξέρουν γράμματα. Απ΄ την άλλη πλευρά μειονεκτεί, επειδή είναι πρόχειρος και όχι ιδιαίτερα οργανωμένος. Χάνεται εύκολα, είναι δηλαδή εφήμερος. Ακόμα είναι βιαστικός, ελλιπής και χαλαρός. Βέβαια, παρά τα μειονεκτήματά του, ο προφορικός λόγος είναι αναντικατάστατος σε πολλές περιστάσεις της καθημερινής μας ζωής. Διαβάστε όλο το άρθρο »

Τα κόκκινα λουστρίνια

ta kokkina loustrinia

 

Αυτό το υπέροχο διήγημα της Ειρήνης Μάρρα διάλεξα για το μάθημα πρακτικής μου. “Ποιας πρακτικής” θα αναρωτηθείτε! Μόνο μια λέξη αρκεί: Moodle. Όσοι το γνώρισαν είναι τυχεροί κι όσοι δεν το τολμούν θα πρέπει να το ξανασκεφτούν!

Στο θέμα μας όμως: άδολο νεανικό ερωτικό συναίσθημα Vs αδελφική αγάπη. Ποιος υπερισχύει τελικά; Θα το ανακαλύψουν όσοι διαβάσουν το λογοτέχνημα.