Αυτό είναι το blog μου

Ξενοφών Γουματιανός

Η Μάχη του Μαραθώνα

Δεκ 201820

Η Μάχη του Μαραθώνα (αρχαία ελληνικά Μάχη τοῦ Μαραθῶνος), που διεξήχθη τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 490 π.Χ, αποτελεί σύγκρουση μεταξύ των Ελλήνων (Αθηναίοι και Πλαταιείς) και των Περσών κατά την πρώτη εισβολή των Περσών στην Ελλάδα.

Μετά την αποτυχία της Ιωνικής Επανάστασης, ο Δαρείος συγκέντρωσε μεγάλη δύναμη για να εκδικηθεί την Αθήνα και την Ερέτρια, οι οποίες είχαν βοηθήσει τους Ίωνες, κατά την Ιωνική Επανάσταση. Το 492 π.Χ, έστειλε δύναμη, υπό την ηγεσία του Μαρδόνιου αλλά ο περσικός στόλος καταστράφηκε από τρικυμία παραπλέοντας τον Άθω. Τελικά το 490 π.Χ., υπό τη διοίκηση του Δάτη και του Αρταφέρνη, ο περσικός στρατός κατέλαβε τις Κυκλάδες, κατέστρεψε την Ερέτρια και στρατοπέδευσε στον Μαραθώνα, όπου τους αντιμετώπισε δύναμη Αθηναίων και Πλαταιέων. Η μάχη έληξε με αποφασιστική νίκη των Ελλήνων – που οφειλόταν στην στρατιωτική ιδιοφυΐα του Μιλτιάδη – και οι Πέρσες αναγκάσθηκαν να φύγουν στην Ασία.

Η μάχη του Μαραθώνα έδειξε στους Έλληνες ότι μπορούσαν να νικήσουν τους Πέρσες. Κατά τους σύγχρονους ιστορικούς και μελετητές, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας

 

πηγή: https://el.wikipedia.org/

Αγία Σοφία, ένα αριστούργημα της αρχιτεκτονικής

Δεκ 201811

 

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ

Δεκ 201811

Όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, έτσι και τα φυτά χρειάζονται ενέργεια για την ανάπτυξή τους. Την ενέργεια αυτή την παίρνουν από την τροφή τους, την οποία συνθέτουν τα ίδια, σε αντίθεση με τα ζώα που την προσλαμβάνουν έτοιμη. Από απλά μόρια, διοξείδιο του άνθρακα και νερό, παρασκευάζουν χημικές ενώσεις πλούσιες σε ενέργεια, όπως η γλυκόζη που χρησιμοποιείται, για να παρασκευαστεί η τροφή τους, το άμυλο. Ταυτόχρονα, ελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα οξυγόνο. Για τη διαδικασία αυτή είναι απαραίτητο το φως του Ήλιου και μια ειδική χρωστική ουσία, που βρίσκεται στα φύλλα και ονομάζεται χλωροφύλλη.
Οι δύο λέξεις που χαρακτηρίζουν τη διαδικασία παρασκευής της τροφής των φυτών είναι το, «φως» και η «σύνθεση». Από τις δυο αυτές λέξεις προκύπτει και η ονομασία της διαδικασίας αυτής, η σύνθετη λέξη «φωτοσύνθεση».

 

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Δεκ 201811

Η Γη μας, καθώς θερμαίνεται από τον Ήλιο, εκπέμπει υπέρυθρη ακτινοβολία. Φαινόμενο του θερμοκηπίου ονομάζεται η απορρόφηση αυτής της ακτινοβολίας από την ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας να αυξάνεται. Κανονικά τμήμα αυτής της ακτινοβολίας θα έφευγε στο διάστημα. Τώρα, όμως, απορροφάται από διάφορα αέρια τα οποία παράγονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Τέτοια αέρια είναι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το μεθάνιο (CH4), τα οξείδια του αζώτου (ΝΟx) και οι τετραχλωράνθρακες (CFC).
Η συνεχής καταστροφή των δασών, τα οποία μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του CO2 στην ατμόσφαιρα.
Τα οξείδια του αζώτου παράγονται από τους κινητήρες των διαφόρων οχημάτων Οι τετραχλωράνθρακες χρησιμοποιούνται σαν προωθητικά αέρια στα διάφορα σπρέυ και αεροζόλ, στα ψυγεία, στους πυροσβεστήρες. Οι τετραχλωράνθρακες είναι πολύ καταστροφικοί για το όζον.
Τα αποτελέσματα της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Το πιθανότερο σενάριο αναφέρει ότι οι πάγοι στους πόλους θα λιώσουν με αποτέλεσμα να ανέβει η επιφάνεια της θάλασσας. Περιοχές όπως η Ολλανδία και η Βενετία κινδυνεύουν να χαθούν για πάντα κάτω από τα νερά της θάλασσας σαν νέες Ατλαντίδες.

πηγή:  https://www.noesis.edu.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD/%CE%B1%CF%84%CE%BC%CF%8C%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B1/%CF%84%CE%BF-%CF%86%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CE%B7%CF%80%CE%AF%CE%BF%CF%85/

Ένα παιδί-θαύμα διδάσκει δασκάλους

Ιαν 201229

Κοιτάξτε πώς ένα παιδί 10 χρονών έγινε ο καλύτερος δάσκαλος των νέων δασκάλων

ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Ιαν 201229

ιστοριαγ

Στο συνημμένο αρχείο pdf παρατίθεται όλο το κεφάλαιο του τρωικού πολέμου από το σχολικό βιβλίο της Γ΄ Δημοτικού

Τα μεγαλύτερα ντέρμπι στον κόσμο

Ιαν 201229

Ελλάδα

Στην Ελλάδα τα ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΡΗΣ και ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ είναι οι αγώνες οι οποίοι χωρίζουν τις πόλεις της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας αντίστοιχα στα δύο. Επίσης μεγάλο ντέρμπι αποτελεί και ο αγώνας ΠΑΟΚ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, το ντέρμπι Βορρά και Νότου, όπως συνηθίζεται να λέγεται

Αυστρία

Το μεγάλο ντέρμπι της Βιέννης, ανάμεσα σε Ραπίντ Βιέννης και Αούστρια είναι αυτό που χωρίζει την αυστριακή πρωτεύουσα στα… δυο! Οι δυο ομάδες είναι από το 1911 στα… χαρακώματα, ενώ οι αναμετρήσεις τους μαγνητίζουν πάντα τα βλέμματα της Ευρώπης.

Βέλγιο

Το παραδοσιακό ντέρμπι του Βελγίου είναι αυτό της Μπριζ, ανάμεσα σε Κλαμπ Μπριζ και Σερκλ, αλλά και εκείνο της Λιέγης, ανάμεσα στην Σταντάρ και την ομώνυμη ομάδα. Ωστόσο, το μεγαλύτερο της χώρας, θεωρείται αυτό ανάμεσα στην Άντερλεχτ και την Σταντάρ, παρά το γεγονός πως δεν είναι συντοπίτισσες.

Κροατία

Το παιχνίδι ανάμεσα στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ και την Χάιντουκ Σπλιτ, έχει τον χαρακτηρισμό «αιώνιο» ντέρμπι, καθώς οι δυο ομάδες είναι ορκισμένοι… εχθροί. Το τοπικό ντέρμπι, ωστόσο, είναι αυτό ανάμεσα στην Ντιναμό και στην ΝΚ Ζάγκρεμπ, αλλά μπροστά στην κόντρα με την Χάιντουκ, δεν είναι… τίποτα!

Τσεχία

Η Πράγα χωρίζεται στα.. δυο όταν η Σλάβια με την Σπάρτα αναμετρώνται, σε ένα ντέρμπι το οποίο έχει τον χαρακτηρισμό «S derby»…

Κύπρος

Η Λευκωσία έχει αρκετά ντέρμπι, με μεγαλύτερο αυτό της Ομόνοιας και του ΑΠΟΕΛ, καθώς τις δυο ομάδες χωρίζουν πολιτικές πεποιθήσεις, ενώ στην Λεμεσό ξεχωρίσει η αναμέτρηση της ΑΕΛ με τον Απόλλωνα και στην Αμμόχωστο αυτό της Ανόρθωσης με την Νέα Σαλαμίνα. Τέλος στην Λάρνακα, η ΑΕΚ με την Αλκή, χωρίζουν την πόλη… στα δυο!

Γαλλία

Το ντέρμπι του Ροδανού ανάμεσα στην Λιόν και την Σεντ Ετιέν θεωρείται το μεγαλύτερο στην Γαλλία και ένα από τα πιο «καυτά» της Ευρώπης. Τις δυο ομάδες χωρίζει κάτι παραπάνω από αντιπαλότητα, ενώ η Σεντ Ετιέν έχει τα περισσότερα πρωταθλήματα στην χώρα (10) με την Λιόν να έχει ως στόχο να ξεπεράσει την αντίπαλο της (7).

Γερμανία

Το μεγάλο ντέρμπι της χώρας και το πιο «καυτό» είναι αυτό ανάμεσα στο Αμβούργο και στην Σανκτ Πάουλι, καθώς οι οπαδοί και των δυο ομάδων θεωρούνται από τους πιο σκληροπυρηνικούς των γερμανικών γηπέδων.

Το έτερο μεγάλο ντέρμπι, είναι αυτό της Ρηνανίας, ανάμεσα στην Ντόρτμουντ και την Σάλκε, το οποίο έχει το προσωνύμιο του «απαγορευμένου».

Τέλος, το ντέρμπι του Μονάχου, ανάμεσα σε Μπάγερν και Μόναχο 1860 έχει χάσει την αίγλη του, ωστόσο όταν οι δυο ομάδες συναντιούνται στήνεται στην πόλη κανονική… γιορτή!

Ιταλία

Φυσικά αρχή γίνεται από το ντέρμπι της Ρώμης, ανάμεσα στην Λάτσιο και την Ρόμα, με την πόλη να ζει και να αναπνέει κυριολεκτικά για αυτό το παιχνίδι, αφού και το… μίσος που χωρίζει τις δυο ομάδες είναι τεράστιο!

Σειρά παίρνει το Ίντερ-Μίλαν, ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι στον κόσμο, όπου ισχύει ό,τι και στο ντέρμπι της «αιώνιας πόλης», ενώ από τα πιο «σκληρά» θεωρείται αυτό ανάμεσα στην Τζένοα και την Σαμπντόρια, με την πόλη της Γένοβας να θυμίζει πεδίο μάχης πριν και μετά την αναμέτρηση.

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε ένα από τα παραδοσιακότερα ντέρμπι της Ιταλίας, αυτό ανάμεσα στην Γιουβέντους και την Τορίνο, ωστόσο ο υποβιβασμός της δεύτερης έχει αφαιρέσει από τις μεταξύ τους αναμετρήσεις αρκετή από την αίγλη τους.

Το μεγαλύτερο ντέρμπι της Ιταλίας, ωστόσο, δεν είναι τοπικό. Είναι αυτό της Ίντερ με την Γιουβέντους με τις δυο ομάδες να συνδέονται με τεράστιο… μίσος!

Πολιτικό ντέρμπι είναι αυτό ανάμεσα στης Λάτσιο και την Λιβόρνο, καθώς οι δυο ομάδες έχουν διαφορετικές πεποιθήσεις πολιτικού περιεχομένου, ακραίων αποκλίσεων…

Ολλανδία

Το μεγαλύτερο ντέρμπι της χώρας είναι αυτό του λιμανιού του Ρότερνταμ, ανάμεσα σε… 3 ομάδες: Την Φέγενορντ, την Σπάρτα Ρότερνταμ και την Εξελσιόρ.

Επίσης, υπάρχει και το ντέρμπι του Αϊντχόφεν, ανάμεσα στην PSV και την FC Αϊντχόφεν, ωστόσο το μεγαλύτερο ντέρμπι στην χώρα θεωρείται αυτό ανάμεσα στον Άγιαξ και την Φέγενορντ.

Πολωνία

Η Βαρσοβία χωρίζεται στα… δυο, όταν η Λέγκια με την Πολόνια βρίσκονται στην σέντρα, ενώ το χαρακτηρισμό του «Ιερού πολέμου», έχει η αναμέτρηση της Κρακοβίας ανάμεσα σε Βίσλα και Κρακοβία!

Πορτογαλία

Από τοπικής άποψης, το μεγάλο ντέρμπι στην Πορτογαλία θεωρείται αυτό της Λισαβόνας, ανάμεσα στην Μπενφίκα και την Σπόρτινγκ, ωστόσο δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό των «δράκων» απέναντι στην Μπενφίκα!

Ρουμανία

Το «αιώνιο» ντέρμπι της Ρουμανίας είναι αυτό ανάμεσα σε Ντιναμό Βοιυκουρεστίου και Στεάουα, ενώ γενικά το Βουκουρέστι έχει και την τρίτη ομάδα, την Ραπίντ, η οποία με την συμμετοχή της, προσθέτει μερικές ακόμη ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις.

Ρωσία

Φυσικά όλα τα παιχνίδια των ομάδων της Μόσχας μεταξύ τους είναι ντέρμπι, καθώς στην ρωσική πρωτεύουσα αγωνίζονται οι… μισές ομάδες του πρωταθλήματος: ΤΣΣΚΑ, Σπαρτάκ, Ντιναμό, Τορπέντο και Λοκομοτίβ.

Σερβία



Το παιχνίδι που κυριαρχεί δεν είναι άλλο από το από το αντίστοιχο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός του Βελιγραδίου, και φυσικά αναφερόμαστε στην αναμέτρηση του Ερυθρού Αστέρα με την Παρτιζάν, με το ντέρμπι αυτό να θεωρείται ως ένα από τα 5 «καυτότερα» παγκοσμίως!

Ισπανία

Τι μπορεί να πει κανείς για το τεράστιο «El Clasico», παρά το γεγονός πως δεν είναι τοπικό ντέρμπι; Την Ρεάλ με την Μπαρτσελόνα χωρίζουν αρκετά πράγματα και τις ενώνουν… ελάχιστα!

Τοπικό ντέρμπι είναι αυτό της Μαδρίτης, ανάμεσα στην Ρεάλ και την Ατλέτικο, γνωστό ως «El Derbi madrileno».

Πολύ μεγάλο ντέρμπι είναι και αυτό της χώρας των Βάσκων, ανάμεσα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο και την Ρεάλ Σοσιεδάδ, καθώς οι δυο ομάδες έχουν κόντρα για το ποια είναι το αφεντικό της περιοχής!

Τουρκία

Η Κωνσταντινούπολη έχει πολλές ομάδες και φυσικά το ντέρμπι της Φενέρμπαχτσε με την Γαλατασαράι δεσπόζει, ενώ σπουδαία ντέρμπι είναι και αυτά με την Μπεσίκτας, η οποία αποτελεί τον τρίτο… πόλο.

Ουκρανία

Το μεγάλο ντέρμπι της χώρας φυσικά είναι αυτό ανάμεσα στην Σαχτάρ και την Ντιναμό Κιέβου, ωστόσο το μεγάλο τοπικό παιχνίδι είναι αυτό του Ντόνετσκ, ανάμεσα στην Σαχτάρ και την Μέταλουργκ, με την πρώτη φυσικά να είναι το μεγάλο… αφεντικό.

Αγγλία

Γεμάτη ντέρμπι είναι η Αγγλία…

Φυσικά ξεχωρίζει αυτό του Μάντσεστερ, το οποίο εδώ και 80 χρόνια χωρίζει την πόλη στα δυο όταν αγωνίζεται η Γιουνάιτεντ με την Σίτι, ενώ για το Λονδίνο, μόνο ότι υπάρχουν ομάδες όπως η Άρσεναλ, η Τότεναμ και η Τσέλσι, κάνει την κάθε αναμέτρηση ξεχωριστή.

Τεράστιο παιχνίδι, είναι αυτό ανάμεσα στην Λίβερπουλ και την Έβερτον στο «Μέρσεϊσαϊντ», αλλά και στο Σέφιλντ, ανάμεσα στην Γουέντσντεϊ και την Γιουνάιτεντ.

Τέλος, το μεγαλύτερο ντέρμπι στην Αγγλία, το οποίο δεν είναι τοπικού χαρακτήρα, είναι αυτό ανάμεσα στην Λίβερπουλ και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τις δυο ιστορικότερες και μεγαλύτερες ομάδες του Νησιού.

Σκωτία

Η Σέλτικ με την Ρέιντζερς κάθε χρόνο εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, χωρίζουν την Γλασκώβη, ωστόσο τα αίτια εδώ είναι θρησκευτικά, καθώς η κόντρα των προτεσταντών με τους καθολικούς εκδηλώνεται σε κάθε ευκαιρία.

Υπόλοιπος πλανήτης

Στην Αφρική, και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο, υπάρχει το μεγάλο ντέρμπι του Καΐρου, ανάμεσα σε Αλ Αχλί και Ζάμαλεκ ενώ στην Τυνησία, ξεχωρίζει το ντέρμπι της Τύνιδας μεταξύ της πρωταθλήτριας Αφρικής για φέτος, Εσπεράνς και της Κλαμπ Αφρικέν.

Στην Ασία, ξεχωρίζει σίγουρα το μεγάλο ντέρμπι της Τεχεράνης ανάμεσα στην Περσέπολις και την Εστεγκάλ, ενώ σπουδαίο είναι και το ντέρμπι της Ιερουσαλήμ μεταξύ της Μπεϊτάρ και της Χαποέλ, αλλά και αυτό της Χάιφα, ανάμεσα σε Χάποελ και Μακάμπι.

Στην μακρινή Ιαπωνία, οι ομάδες του Τόκιο, η Κασίβα και η Ουράβα κλέβουν την παράσταση στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, όπως και το ντέρμπι της Οζάκα, μεταξύ Γκάμπα και Σερέζο.

Στην Βόρειο Αμερική, στο Ελ Σαλβαδόρ, ξεχωρίζει το μεγάλο ντέρμπι της Ντεπορτίβο με την Αγκουίλα ενώ στο Μεξικό δεσπόζει το «clasico», ανάμεσα στην Αμέρικα και την Γκουανταλαχάρα, παρόλο που δεν είναι τοπικό.

Τέλος, στην Νότιο Αμερική όπου και αν ψάξεις θα βρεις πραγματικές «μάχες»…

Στην Αργεντινή, ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι στον κόσμο, αυτό του Μπουένος Άιρες, ανάμεσα στην Μπόκα Τζούνιορς και την Ρίβερ Πλέιτ, προσελκύει την προσοχή όλης της χώρας, καθώς τις δυο ομάδες χωρίζουν και κοινωνικά αίτια.

Στην Βραζιλία, το μεγαλύτερο ντέρμπι θεωρείται αυτό του Σάο Πάουλο, ανάμεσα σε Κορίνθιανς και Παλμέιρας, αλλά και αυτό με την Σάο Πάουλο, ενώ και το ντέρμπι της Φλαμένγκο με την Φλουμινένσε χωρίζει την πόλη του Ρίο στα… δύο!

Στην Χιλή, ξεχωρίζει το superclasico ανάμεσα σε Κόλο Κόλο και Ουνιβερσιδάδ, και τέλος στην Ουρουγουάη, το μεγαλύτερο ντέρμπι της υφηλίου, είναι αυτό ανάμεσα σε Πενιαρόλ και Νασιονάλ, με το Μοντεβιδέο να ζει μεγάλες στιγμές κάθε στιγμή που οι δυο ομάδες συναντιούνται!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1912 -2012

Ιαν 201229

Το 1912 άρχισε ο A’ Βαλκανικός πόλεμος. Τα βαλκανικά κράτη (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία και Mαυροβούνιο) κήρυξαν τον πόλεμο κατά της Τουρκίας. Ο ελληνικός στρατός κατέλαβε τη Θεσσαλονίκη στις 26 Οκτωβρίου 1912, τη στιγμή που έξω από την πόλη έφθαναν τα βουλγαρικά στρατεύματα και διεκδικούσαν επίσης την κυριαρχία σ’ αυτήν. Ακολούθησε το 1913 ο B΄ Βαλκανικός πόλεμος μεταξύ Ελλήνων και Σέρβων από τη μία και Βουλγάρων από την άλλη. Με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου (10 Αυγούστου 1913) επισφραγίστηκε η ήττα της Βουλγαρίας και η Θεσσαλονίκη ενσωματώθηκε οριστικά στο ελληνικό κράτος.

Με την έναρξη του A’ Παγκοσμίου πολέμου η διένεξη μεταξύ του πρωθυπουργού Eλ. Bενιζέλου που επεδίωκε τη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων της Aντάντ και του βασιλιά Κωνσταντίνου που επιθυμούσε μία ουδετερότητα ευνοϊκή για τις «Κεντρικές Δυνάμεις» της Γερμανίας και της Aυστρουγγαρίας, οδήγησε στο «Κίνημα της Εθνικής Αμύνης», που εκδηλώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ο Bενιζέλος ήρθε στην πόλη και σχημάτισε κυβέρνηση με το ναύαρχο Π. Kουντουριώτη και το στρατηγό Π. Δαγκλή και συμμετείχε στις επιχειρήσεις των συμμάχων. Η Ελλάδα χωρίστηκε ουσιαστικά στα δύο και επανενώθηκε μόνο μετά την εκθρόνιση του Κωνσταντίνου, τον Ιούνιο του 1917.

Στις 5 Αυγούστου 1917 η Θεσσαλονίκη γνώρισε μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές της. Τεράστια πυρκαγιά κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και επέφερε τεράστιες οικονομικές και υλικές ζημιές.

Με τη λήξη του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1919-1922 και τη Μικρασιατική καταστροφή, περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες ήλθαν και εγκαταστάθηκαν στην πόλη, προσθέτοντας νέα προβλήματα, δίνοντας όμως και μία νέα πνοή με τα ήθη και τα έθιμα των Ελλήνων της Mικρασίας.

Η εξέγερση των καπνεργατών και του πλήθους των εργατικών σωματείων που την ακολούθησαν στις αρχές Μαΐου του 1936 καταγράφηκε στην ιστορία όχι μόνο της πόλης, αλλά συνολικά του εργατικού κινήματος στη χώρα μας, συμπληρώνοντας μία συνδικαλιστική παράδοση αιώνων που έχει η πόλη (Ησυχαστές, Ζηλωτές, Φεντερασιόν, Α. Μπεναρόγια). Η κορύφωση της εξέγερσης στις 9 Μαΐου και η καταστολή της στοίχισε τη ζωή σε 12 διαδηλωτές και ενέπνευσε το Γιάννη Ρίτσο να γράψει τον «Επιτάφιο».

Με την έναρξη του B΄ Παγκοσμίου πολέμου, η Θεσσαλονίκη βομβαρδίστηκε κατ’ επανάληψη και υπέστη πολλές καταστροφές. Η γερμανική κατοχή διήρκεσε από τις 9 Απριλίου του 1941 ως τις 30 Οκτωβρίου του 1944. Η απελευθέρωση βρήκε την πόλη υπό τον έλεγχο του Εθνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (E.Λ.A.Σ.), που αποσύρθηκε απ’ αυτήν στις 17 Ιανουαρίου 1945.

Μετά τη λήξη του εμφύλιου πολέμου άρχισε μία ταχεία ανασυγκρότηση της πόλης, που άλλαξε οριστικά τη μορφή της. Μεγάλα οικοδομικά έργα και κτιριακές εγκαταστάσεις έδωσαν στην πόλη την όψη σύγχρονης μεγαλούπολης. Η Θεσσαλονίκη ανέπτυξε και πάλι μία πολύπλευρη οικονομική, εμπορική, πολιτιστική και καλλιτεχνική δραστηριότητα, ο πληθυσμός της αυξήθηκε με ραγδαίο ρυθμό και η πόλη κατέστη το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας.

Όμως η απότομη και εν πολλοίς άναρχη αυτή ανάπτυξη συσσώρευσε σειρά προβλημάτων στην πόλη (κυκλοφοριακά, περιβαλλοντικά, ποιότητας της ζωής κ.ά.), που τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχουν αρχίσει να γίνονται ιδιαίτερα έντονα και που σήμερα ζητούν επιτακτικά την επίλυσή τους.

Hello world!

Ιαν 201215

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτή είναι η πρώτη σας δημοσίευση. Αλλάξτε την ή διαγράψτε την και αρχίστε το “Ιστολογείν”!

Συμβουλευτείτε τα αρχεία βοήθειας για την διαχείριση του ιστολογίου σας.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων