Les adjectifs ordinaux

Les adjectifs ordinaux (τα τακτικά αριθμητικά)

Τα τακτικά αριθμητικά (πρώτος, δεύτερος, τρίτος, τέταρτος, κλπ.) μας χρησιμεύουν για να μιλήσουμε για τη σειρά που έχει ή γίνεται κάτι. Για παράδειγμα, το μάθημα αυτό είναι για τους μαθητές της έκτης (6ης) τάξης. Ο πύργος του Άιφελ βρίσκεται στο έβδομο (7ο) διαμέρισμα του Παρισιού. Ο Μάιος είναι ο πέμπτος (5ος) μήνας του χρόνου. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο χρησιμοποιούμε τα τακτικά αριθμητικά (adjectifs ordinaux) και στα γαλλικά. Δείτε τον παρακάτω πίνακα και παρατηρήστε πώς σχηματίζονται:

Χρειάζεται λίγη προσοχή στα: première, quatrième (χάνεται το -e από το quatre), cinquième και neuvième. Κατά κανόνα όμως, αρκεί να προσθέσουμε την κατάληξη -ième στον αριθμό.

Για εξάσκηση

Μπορούμε να ακούσουμε πώς προφέρονται εδώ

Δραστηριότητα 1

Δραστηριότητα 2

Yπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει μόνο για τον παρόντα ιστότοπο και για τους ιστότοπους που αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Η προβολή περιεχομένου από άλλο ιστότοπο που έχει ενσωματωθεί στον παρόντα ιστότοπο (π.χ. video youtube) ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.

Les adjectifs ordinaux από FLE primaire διατίθεται με άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Αφήστε μια απάντηση