Αρχική » Γενικά » H (νέα) εγκύκλιος για την απαλλαγή απ΄ τα Θρησκευτικά (για το σχολικό έτος 2020-2021)

Aρχείο Δημοσιευμάτων

H (νέα) εγκύκλιος για την απαλλαγή απ΄ τα Θρησκευτικά (για το σχολικό έτος 2020-2021)

Aπό την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σοφία Ζαχαράκη εκδόθηκε η υπ΄ αριθμ. υπ. αρ. πρωτ. Φ1/104795/ΓΔ4/10-08-2020 Εγκύκλιος για το θέμα των απαλλαγών στα Θρησκευτικά η οποία ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις απαλλαγής, αλλά και το πως θα απασχολούνται εκείνη την ώρα στο σχολείο οι μαθητές/-τριες που θα παίρνουν απαλλαγή απ΄ το μάθημα των Θρησκευτικών. Στην εγκύκλιο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Το μάθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό για όλους τους/τις μαθητές/τριες (άρ.16, παρ.2 του Συντάγματος) και διδάσκεται στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα επίσημα υποχρεωτικά αναλυτικά και
ωρολόγια προγράμματα, ακολουθεί τους γενικούς σκοπούς της εκπαίδευσης και απευθύνεται σε όλους τους/τις μαθητές/τριες. Ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα σε μη Χριστιανούς Ορθόδοξους μαθητές/τριες, δηλαδή αλλόθρησκους ή ετερόδοξους ή άθρησκους, που επικαλούνται λόγους θρησκευτικής συνείδησης, να απαλλαγούν από την παρακολούθησή του.
Συνεπώς, η απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών παρέχεται νόμιμα, όταν αφορά την προάσπιση της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και περιγράφεται στους οικείους νόμους, στις αποφάσεις των διεθνών και ελληνικών δικαστηρίων (βλ. ΕΔΔΑ 31.10.2019, Παπαγεωργίου κ.α. κατά Ελλάδος, Ολ.ΣτΕ 1749/2019 και 1750/2019) και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (βλ. απόφαση 28/2019 της Αρχής).”

* Ολόκληρη η Εγκύκλιος, εδώ:



Λήψη αρχείου


Σχολιάστε

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση