Αρχική » Γενικά » Ημερίδα Θεολόγων Ν. Φθιώτιδος με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη κ. Συμεών

Aρχείο Δημοσιευμάτων

Ημερίδα Θεολόγων Ν. Φθιώτιδος με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη κ. Συμεών

Αναμνηστική φωτ. των θεολόγων του Ν. Φθιώτιδος με τον Μητροπολίτη κ. Συμεών
Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στο βήμα απευθύνοντας χαιρετισμό
Ο Συντονιστής Θεολόγων Στ. Ελλάδος καλωσορίζοντας στην Ημερίδα τον Μητρ. Φθιώτιδος και τους θεολόγους του νομού
Προσευχή πριν την έναρξη της ημερίδας
Ο Μητρ. Φθιώτιδος περιστοιχιζόμενος από τον Συντονιστή Θεολόγων Στ. Ελλάδος και τους θεολόγους Διευθυντές του 5ου και του 6ου Γενικού Λυκείου Λαμίας

Ο κ. Συμεών με μαθητές και μαθήτριες του σχολείου (5ου ΓΕΛ Λαμίας) στο οποίο φιλοξενήθηκε η Ημερίδα, όταν στη διάρκεια του διαλείμματος έσπαυσαν να πάρουν τη ευχή και να συζητήσουν μαζί του.

Να θεωρήσουν τον ίδιο και την Ιερά Μητρόπολη της οποίας προϊσταται συνοδοιπόρο και συμπαραστάτη στο εκπαιδευτικό και ευρύτερα παιδαγωγικό τους έργο κάλεσε τους θεολόγους εκπαιδευτικούς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών μιλώντας στην Ημερίδα Θεολόγων του νομού που πραγματοποιήθηκε τη Τετάρτη (18.12.2019) στη Λαμία από τον οικείο Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Θεολόγων Στερεάς Ελλάδος Δρ. Χαράλαμπο Ανδρεόπουλο στην αίθουσα εκδηλώσεων του 5ου Γενικού Λυκείου της πόλης, υπό την αιγίδα του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Στερεάς Ελλάδος

Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που του απηύθυνε ο Συντονιστής Θεολόγων κ. Χαρ. Ανδρεόπουλος, για μια πρώτη γνωριμία με τους θεολόγους εκπ/κούς, μετά την πρόσφατη εκλογή (Οκτώβριος) και ενθρόνισή του (Νοέμβριος) στη Λαμία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, όχι μόνο εξέφρασε τη χαρά του για την πρόσκληση και τη συμμετοχή του στη σύναξη των θεολόγων, αλλά διεβεβαίωσε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του – «όλη η Μητρόπολη» – θα σταθούν αρωγοί στον σπουδαίο και σημαντικό έργο που καλούνται να προσφέρουν οι θεολόγοι της περιοχής, υποστηρίζοντας το θεάρεστο, όπως επεσήμανε, έργο τους  τόσο για την γνωστική ανάπτυξη όσο και την εν Χριστώ ηθική και ψυχική  καλλιέργεια των μαθητών/-τριών των σχολείων μας.

«Η συνάντησή μας αυτή είναι συνάντηση γνωριμίας και μιας πρώτης επικοινωνίας. Να με θεωρείτε ως ένα μέλος της οικογένειάς σας. Θέλω να ξέρετε ότι,  θα βρίσκομαι πάντα  στο πλευρό σας για καθετί που σας απασχολεί, για να μπορέσουμε όλοι μαζί, με αγάπη, με ομόνοια και ενότητα να μεταδίδουμε σωστά το χαρμόσυνο μήνυμα σωτηρίας του Χριστού στον κόσμο και ιδιαιτέρως στα παιδιά μας. Για να έχει επιτυχία και απήχηση το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία μας, πρέπει ο διδάσκων να πιστεύει αυτά που διδάσκει, να αγαπάει αυτά που λέει αλλά και να αγαπάει αυτούς που τα λέει. Θεολογία είναι πάνω απ’ όλα να αγαπάς τον Χριστό και την διακονία σου. Μόνο έτσι  μεταδίδεις σωστά  το μήνυμα του Χριστού και της Εκκλησίας», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.

Απαντώντας στην προσφώνηση του Συντονιστή Θεολόγων, μέσω της οποίας ο κ. Ανδρεόπουλος κάλεσε τον Μητροπολίτη σε συνεργασία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όπως σχέσεων σχολείου – οικογένειας και διοργανώσεως εκδηλώσεων θεολογικού / παιδαγωγικού και ιστορικού / θρησκευτικού περιεχομένου, ο κ. Συμεών δεσμεύθηκε ότι ο ίδιος και όλο το δυναμικό της Μητροπόλεως θα συνδράμουν μετά χαράς στις δράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής. Επίσης, ο κ. Συμεών τόνισε ότι η Ιερά Μητρόπολη θα συνεργασθεί σε όποιες δράσεις της ζητηθεί σε θέματα εκπαιδευτικά, παιδαγωγικά, πολιτιστικά, εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του στην προηγηθείσα αναφορά / αίτημα του Συντονιστή Θεολόγων για τη (συν-) διοργάνωση τη προσεχή άνοιξη – και εν όψει των εκδηλώσεων για τον εορτασμό τη μεθεπομένη χρονιά (2021) της συμπληρώσεως των 200 ετών από την έναρξη της Επαναστάσεως του 1821 – ημερίδας στη Λαμία με θέμα τον ρόλο που διεδραμάτισε γενικότερα η Ρούμελη και ειδικότερα η τοπική Εκκλησία και ο ιερός της κλήρος στην εθνεγερσία του 1821.

Στον Μητροπολίτη κ. Συμεών – τον οποίο κατά την επίσκεψή του αυτή συνόδευαν ο πρωτοσύγκελλος, αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος και ιερείς του ιδιαιτέρου Γραφείου του – εις ανάμνησιν της συναντήσεώς του αυτής με τους θεολόγους του νομού προσφέρθηκαν εκ μέρους του Δ/ντή του 5ου ΓΕΛ Δρ. Κων. Σπαλιώρα μια εικόνα του Χριστού με την ευχή όλων ο Κύριος να ευλογεί την αρχιερατική του πορεία στην ιστορική Μητρόπολη Φθιώτιδος και ένα βιβλίο νομοκανονικού περιεχομένου («Η Εκκλησία κατά τη δικτατορία 1967-1974. Ιστορική και νομοκανονική προσέγγιση» ,  εκδ. Επίκεντρο, 2017, σσ. 424) εκ μέρους του Συντονιστή Θεολόγων (και συγγραφέα του βιβλίου) Δρ. Χαρ. Ανδρεόπουλου, με τη προσδοκία να βρεί σ΄ αυτό το επιστημονικό πόνημα (διδακτορική διατριβή) ενδιαφέρουσες πτυχές των δύο επιστημών που και ο ίδιος σπούδασε και αγαπά: της Νομικής και της Θεολογίας. Από την πλευρά του ο Σεβ/τος Μητροπολίτης κ. Συμεών πέραν των ευχών του για ευλογημένα Χριστούγεννα και ένα δημιουργικό 2020, προσέφερε σε κάθε έναν εκ των παρευρισκομένων θεολόγων ένα ιστορικού περιεχομένου βιβλίο («Αμβρόσιος Νικολαϊδης, Μητροπολίτης Φθιώτιδος [1932-1958]» , εκδ. Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, 2019, σσ. 430) του Δρ. Θεολογίας, πρωτοπρεσβυτέρου και αρχιερατικού επιτρόπου της Ι. Μ. Φθιώτιδος π. Νεοφύτου Ραφαηλίδη), ένα ανάτυπο του λόγου του («Αγιος Απόστολος Παύλος. Ο Απόστολος των Εθνών και όχι των εθνικισμών» )  που είχε εκφωνήσει το 2016 (ως αρχιμανδρίτης, τότε, και πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών) στον ιερό βράχο του Αρείου Πάγου, στην Πνύκα και ένα εγκόλπιο ημερολόγιο της Ι. Μητροπόλεως για το Νέο Έτος (2020).

Μετά την αποχώρηση του Μητροπολίτου κι ένα μικρό διάλειμμα – στη διάρκεια του οποίου προσφέρθηκε εκ μέρους του 5ου ΓΕΛ Λαμίας πλούσιος μπουφές με εκλεκτά νηστίσιμα εδέσματα – ακολούθησε το κύριο πρόγραμμα της Ημερίδας, το θέμα της οποίας ήταν «Διδακτικές προσεγγίσεις και παιδαγωγικοί προσανατολισμοί στο μάθημα των Θρησκευτικών στο σύγχρονο σχολείο».

Εισηγητές ήταν ο Δρ. Χαρ. Ανδρεόπουλος, Συντονιστής Εκπ/κού Έργου κλ. ΠΕ01 Στ. Ελλάδος, ο οποίος ανέπτυξε  το θέμα της δημιουργικής χρήσεως των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) στη μαθησιακή διαδικασία τονίζοντας ότι ο συγκερασμός του μαθήματος των Θρησκευτικών και των Νέων Τεχνολογιών μπορεί  να υπάρξει χωρίς εκπτώσεις στο θεολογικό υπόβαθρο του μαθήματος. Αντίθετα, είπε ο εισηγητής, ο διδάσκων καλείται να αντιμετωπίσει τον υπολογιστή ως μέσο βελτιώσεως της διδασκαλίας του προκειμένου το μάθημα να γίνει πιο ελκυστικό και να επιτυγχάνονται σε μεγαλύτερο βαθμό οι στόχοι που αφορούν στα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα. Ακολούθησε η εισήγηση της θεολόγου καθηγήτριας του Γυμνασίου Αγ. Κωνσταντίνου κ. Δήμητρας Λεκάκη η οποία παρουσίασε σχετική δειγματική διδασκαλία με τη χρήση λογισμικού «ppt» (Power Point Presentation) από κεφάλαια του μαθήματος του Γυμνασίου. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με εισήγηση που ανέπτυξε ο Δρ. Κων. Σπαλιώρας, Δ/ντής του 5ου ΓΕ.Λ. Λαμίας. Ο κ. Σπαλιώρας αναφέρθηκε στην παιδαγωγική διάσταση του έργου του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου, υπογραμμίζοντας ότι οι διδαχές του περί της παιδαγωγικής έχουν χαρακτήρα διαχρονικό και επίκαιρο, αναδεικνύοντας ιδιαιτέρως την σπουδαιότητα του έργου του εκπαιδευτικού και δη του θεολόγου ανυψώνοντάς το σε πνευματικό, σε λειτούργημα υψηλό και ιερό εφάμιλλο του ιερατικού αξιώματος («Το της διδασκαλίας και το της ιερωσύνης αξίωμα μέγα εστί και θαυμαστόν», Ομιλ. Ε΄, Εις Α΄ Τιμ. 1, PG. 62, 525).

Στους θεολόγους εκπαιδευτικούς του Ν. Φθιώτιδος που παρακολούθησαν την Ημερίδα δόθηκαν Βεβαιώσεις Παρακολούθησης.

* Bλ. επίσης, δημοσιεύματα για την Ημερίδα στην ιστοσελίδα της Λαμίας efthia.gr στο ιστολόγιο Θεολόγοι Στερεάς Ελλάδας και στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλως Φθιώτιδος

 


Σχολιάστε

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση