Αρχική » Γενικά » “Το μάθημα των Θρησκευτικών στο σύγχρονο σχολείο”. Ημερίδα Θεολόγων στη Λαμία

Aρχείο Δημοσιευμάτων

“Το μάθημα των Θρησκευτικών στο σύγχρονο σχολείο”. Ημερίδα Θεολόγων στη Λαμία

Οι Συντονιστές Εκπ/κού Έργου του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Στ. Ελλάδος στην ημερίδα , Ελένη Παπαντωνίου (κλ. ΠΕ02-Φιλολόγων) και Χάρης Ανδρεόπουλος (κλ. ΠΕ01 – Θεολόγων)
Οι επιμορφούμενοι θεολόγοι εκπαιδευτικοί του σεμιναρίου στη Λαμία

Θέματα παιδαγωγικής – διδακτικής προσεγγίσεως του νέου Π.Σ. και δημιουργικής χρήσεως των Τ.Π.Ε. στη μαθησιακή διαδικασία παρουσιάσθηκαν και αναλύθηκαν στην επιμορφωτική ημερίδα Θεολόγων στη Λαμία

Οι νέες μεθοδολογικές προσεγγίσεις στη Διδακτική των Θρησκευτικών με θεωρητική ανάλυση και παρουσίαση δειγματικών διδασκαλιών και καλών / καινοτόμων διδακτικών πρακτικών σε θεματικές ενότητες του νέου προγράμματος σπουδών (Π.Σ.) στο Γυμνάσιο και το Λύκειο αποτέλεσαν το επίκεντρο της επιμορφωτικής ημερίδας των θεολόγων καθηγητών του ν. Φθιώτιδας που πραγματοποιήθηκε χθες (09-05-2019) στη Λαμία, στο αμφιθέατρο του 6ου Γενικού Λυκείου, υπό την αιγίδα του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Στερεάς Ελλάδος.

Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό που απηύθυνε ο Οργανωτικός Συντονιστής του οικείου ΠΕ.Κ.Ε.Σ., Συντονιστής Εκπ/κού Έργου κλ. ΠΕ70, Δρ. Χρίστος Μαρκαντώνης, ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά τον επιτελικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο νέος θεσμός των ΠΕ.Κ.Ε.Σ. ως  δομή υποστηρικτική του παιδαγωγικού και επιστημονικού έργου των εκπαιδευτικών στην Β/θμια και Α/θμια Εκπαίδευση.

Ακολούθησε το κύριο μέρος της ημερίδας στη διάρκεια της οποίας ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους ο Συντονιστής Εκπ/κού Έργου κλ. ΠΕ01 – Θεολόγων, Δρ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος και η Συντονίστρια Εκπ/κού Έργου κλ. ΠΕ02 – Φιλολόγων και Επιμορφώτρια Β΄ επιπέδου στις τεχνολογίας της πληροφορίας και επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.), Δρ.  Ελένη Παπαντωνίου.

Ο κ. Ανδρεόπουλος επισημαίνοντας ότι παρήλθε ο τρόπος της «μετωπικής» διδασκαλίας, στην ομιλία του, η οποία αφορούσε σε θέματα παιδαγωγικής και διδακτικής προσεγγίσεως του νέου Π.Σ, παρουσίασε και ανέλυσε τις βασικές θεωρητικές αρχές του «εποικοδομητισμού» (Constructivism) επί του οποίου θεμελιώνεται ο νέος τρόπος διδακτικής προσεγγίσεως στα νέα Π.Σ. στην θρησκευτική εκπαίδευση, επιδιώκοντας την δημιουργία γνώσεως και νοημάτων από την αλληλεπίδραση μεταξύ των εμπειριών και των ιδεών των μαθητών. Οι τελευταίοι, υπογράμμισε ο εισηγητής, καλούνται, πλέον, από παθητικοί δέκτες να γίνουν οι ίδιοι ερευνητές για την αφομοίωση και εν τέλει κατανόηση της γνώσεως στο πλαίσιο της ομαδοσυνεργατικής μεθόδου την οποία θα συντονίζει και εποπτεύει ο καθηγητής. Στο όλο αυτό πλαίσιο, όπως τόνισε ο κ. Ανδρεόπουλος, ο  θεολόγος εκπαιδευτικός, σε πλήρη συμπόρευση με τους μαθητές του, εκκινώντας από το διδακτικό υλικό που έχει διανεμηθεί σ΄ αυτούς («Φάκελοι Μαθήματος») – αλλά και ότι άλλο πρόσθετο υλικό (έντυπο ή / και ψηφιακό) μπορεί, κατά την επιστημονική του κρίση, να τους προτείνει –  καλείται να δημιουργήσει ένα «πολυτροπικό» περιβάλλον μαθήσεως με σκοπό να τους ενεργοποιήσει στην αναζήτηση της γνώσεως. Κλείνοντας παρουσίασε δειγματικές διδασκαλίες μέσα από το προσωπικό του αποθετήριο, το  υλικό του Ι.Ε.Π. και από επιλεγμένες ιστοσελίδες / ιστολόγια θεολόγων εκπαιδευτικών.

Στην ομιλία που ακολούθησε και είχε ως θέμα τη δημιουργική χρήση των Τ.Π.Ε. στη μαθησιακή διαδικασία η κ. Παπαντωνίου τονίζοντας ότι η τεχνολογία, μέσω της αξιοποιήσεως των νέων, εξελιγμένων μορφών της, οφείλει να λειτουργεί ως εργαλείο ενισχύσεως της εκπαιδευτικής διαδικασίας, παρουσίασε σειρά εφαρμογών  ψηφιακής τεχνολογίας στη διδασκαλία τόσο του θρησκευτικού μαθήματος, όσο και ευρύτερα των μαθημάτων που καταλέγονται στο χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών. Η εισηγήτρια αναφερόμενη στις νέες τεχνολογίες  επεσήμανε ότι αποτελούν το μέσον για να καταστεί το μάθημα ελκυστικότερο και άρα αποδοτικότερο για την ωφέλεια των μαθητών, τονίζοντας ότι παραμένει καθοριστικός και ο συντονιστικός, διευκολυντικός και παρωθητικός ο ρόλος του εκπαιδευτικού, για τον οποίο, όπως υπογράμμισε, η εφαρμογή της νέας διδακτικής μεθόδου, με τη χρήση των Τ.Π.Ε., απαιτεί ιδιαίτερα, πρόσθετα γνωστικά εφόδια και υψηλού επιπέδου διδακτική προετοιμασία. Τέλος, η κ. Παπαντωνίου παρουσίασε ψηφιακό διδακτικό υλικό για το μάθημα των Θρησκευτικών από εκπαιδευτικές πύλες / e- υπηρεσίες του Υπ. Παιδείας για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση («Φωτόδεντρο» / photodentro.edu.gr), Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο / sch.gr), από εκπαιδευτικές εφαρμογές του “Google” και άλλων πυλών (“portals”)  εκπαιδευτικού περιεχομένου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γόνιμο διάλογο ανάμεσα στους Συντονιστές Εκπ/κού Έργου και εισηγητές στην ημερίδα και τους επιμορφουμένους θεολόγους εκπαιδευτικούς, στη διάρκεια του οποίου απαντήθηκαν ερωτήματα  επί θεμάτων αφορώντων στα νέα Π.Σ. στα Θρησκευτικά, λύθηκαν απορίες επί ζητημάτων διδακτικής μεθοδολογίας και δόθηκαν συμβουλές για την οργάνωση της διδασκαλίας στο σχολείο με την χρήση των Τ.Π.Ε.

Orthodoxia.info


Σχολιάστε

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση