Ιστοανακαλύψεις v2.0

Εκπαιδευτικό ιστολόγιο για την διδασκαλία των ΤΠΕ στο δημοτικό

Αρχική » ΤΠΕ – Γ – ΣΤ ΤΑΞΕΙΣ – Πληκτρολόγιο και Επεξεργασία Κειμένου

ΤΠΕ – Γ – ΣΤ ΤΑΞΕΙΣ – Πληκτρολόγιο και Επεξεργασία Κειμένου

Αγαπητά μου παιδιά,

Σ’ αυτό το μάθημα θα γνωρίσουμε μέσα από δύο πολύ καλές παρουσιάσεις το πληκτρολόγιο και θα έχετε την ευκαιρία να εξασκηθείτε στη χρήση του για πληκτρολόγηση μέσα στον Επεξεργαστή Κειμένου. Θα χρειαστείτε ίσως την βοήθεια κάποιου μεγαλυτέρου σε ορισμένα σημεία του μαθήματος.

 

Πληκτρολόγιο: Είναι μαζί με το ποντίκι οι πιο βασικές συσκευές για να δίνουμε εντολές στον Η/Υ. Το πληκτρολόγιο μας επιτρέπει να εισάγουμε κείμενο (αποτελούμενο από χαρακτήρες, αριθμούς και σύμβολα) μέσα σ’ ένα ειδικό πρόγραμμα (Κειμενογράφο ή Επεξεργαστή Κειμένου).

Κειμενογράφος: Ο κειμενογράφος είναι ένα πρόγραμμα για δημιουργία και επεξεργασία απλών κειμένων και έχει βασικές δυνατότητες επεξεργασίας κειμένου όπως:

  • Αλλαγή γραμματοσειράς και μεγέθους γραμμάτων,
  • Έντονα, πλάγια και υπογραμμισμένα γράμματα.
  • Χρώμα και φόντο γραμμάτων
  • Εισαγωγή εικόνων και Στοίχιση κειμένου.
  • Αποκοπή, Αντιγραφή, Επικόλληση κειμένου.

Γνωστός κειμενογράφος που περιλαμβάνεται σε όλες τις εκδόσεις των Windows του υπολογιστή σας είναι το Wordpad (Έναρξη–>Βοηθήματα–> Wordpad).

 

Επεξεργαστής Κειμένου: Πρόγραμμα που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε και να επεξεργαστούμε μεγάλα και σύνθετα κείμενα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να τους προσθέσουμε πολλαπλά αντικείμενα. Εκτός από τις δυνατότητες του Κειμενογράφου μας δίνει πολλές άλλες όπως:

  • Εισαγωγή εικόνων clipart και φωτογραφιών και πιο σύνθετη διαμόρφωση τους
  • Εισαγωγή και διαμόρφωση πινάκων,
  • Εισαγωγή και διαμόρφωση γραφημάτων
  • Λίστες κειμένου
  • Παραγραφοποίηση/ Σελιδοποίηση
  • Σύνθετη επεξεργασία κειμένου
  • Ορθογραφικός έλεγχος και διόρθωση κειμένου

Γνωστοί επεξεργαστές κειμένου είναι το Microsoft Word και Open Office/Libre Office Writer. Το πρώτο τον αγοράζουμε μαζί με το MS Office ενώ ο δεύτερος είναι μέρος των Open Office/Libre Office που τα κατεβάζουμε και εγκαθιστούμε δωρεάν από το internet.

 

Δείτε προσεκτικά τις παρακάτω παρουσιάσεις για το πληκτρολόγιο:

1) Βασικά πλήκτρα για το Word (Μία παρουσίαση της καθηγήτριας Πληροφορικής κ. Ειρήνης Διούδη).

2) Πληκτρολόγιο και επεξεργασία κειμένου (Μια παρουσίαση της καθηγήτριας Πληροφορικής κ. Μαργαρίτας Ζαραφίδου.

Αφού είδατε τις παρουσιάσεις πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να κατεβάσετε ένα πρακτικό οδηγό για το πληκτρολόγιο τον οποίο μπορείτε να εκτυπώσετε:

Ο πρακτικός οδηγός για το πληκτρολόγιο είναι μια δημιουργία της καθηγήτριας Πληροφορικής κ. Ναταλίας Γεωργιτζίκη.

 

Επίσης μπορείτε να διαβάσετε και να κατεβάσετε παρακάτω ένα περιεκτικό βιβλίο για το Word:

Το ηλεκτρονικό βιβλίο για το Word είναι μια δημιουργία της καθηγήτριας Πληροφορικής κ. Ναταλίας Γεωργιτζίκη.

 

Ασκήσεις

α) Πατήστε εδώ για να κάνετε 2 ασκήσεις με τίτλο: “Θυμάμαι το πληκτρολόγιο”.

β) Πατήστε εδώ για να κάνετε μία άσκηση για “Σωστή εισαγωγή συμβόλων στο Word”.

Οι παραπάνω ασκήσεις είναι μια δημιουργία της καθηγήτριας Πληροφορικής κ. Ναταλίας Γεωργιτζίκη.

γ) Ανοίξτε το MS Word ή πατήστε εδώ για να χρησιμοποιήσετε έναν κειμενογράφο από το φωτόδεντρο.

Αφού πατήσετε πάνω στο σύνδεσμο θα σας ανοίξει ένα νέο παράθυρο μέσα στον φυλλομετρητή (Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera) που χρησιμοποιείτε και ίσως σας ζητηθεί να ενεργοποιήσετε το adobe flash, για να παίξουν όλες οι δραστηριότητες. Αυτό γίνεται μία φορά πατώντας πάνω στην εικόνα του κομματιού παζλ όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα και εν συνεχεία πατώντας Αποδοχή.

adobe%2Bflash.jpg

Αν έχετε πρόβλημα να ανοίξετε το κειμενογράφο αυτόν, τότε ανοίξτε το Wordpad (Έναρξη–> Βοηθήματα –> Wordpad. Μόλις ανοίξει ο κειμενογράφος προσπαθήστε να πληκτρολογήσετε τα παρακάτω:

  • Επιλέξτε τη γραμματοσειρά “Comics San MS” και μέγεθος γραμμάτων 12. Επίσης διαλέξτε χρώμα γραμμάτων το κόκκινο και φόντο πράσινο και πληκτρολογήστε όλα τα γράμματα κεφαλαία με κενό και κόμμα ανάμεσα τους: Α, Β, Γ, Δ, Ε, Ζ, Η, Θ, Ι, Κ, Λ, Μ, Ν, Ξ, Ο, Π, Ρ, Σ, Τ, Υ, Φ, Χ, Ψ, Ω. Πατήστε το πλήκτρο Enter για αλλαγή γραμμής δύο φορές. Αντιγράψτε και επικολλήστε  5 φορές αυτό που γράψατε.
  • Επιλέξτε τη γραμματοσειρά “Times New Roman” και μέγεθος γραμμάτων 14. Επίσης διαλέξτε χρώμα γραμμάτων το μπλε και φόντο κίτρινο και πληκτρολογήστε όλα τα γράμματα μικρά με κενό και κόμμα ανάμεσα τους: α, β, γ, δ, ε, ζ, η, θ, ι, κ, λ, μ, ν, ξ, ο, π, ρ, σ, τ, υ, φ, χ, ψ, ω, Πατήστε το πλήκτρο Enter για αλλαγή γραμμής δύο φορές. Εισάγετε ένα πίνακα 3 γραμμών και μίας στήλης και αντιγράψτε και επικολλήστε μέσα αυτή τη γραμμή κειμένου και στις 3 γραμμές του πίνακα.
  • Επιλέξτε τη γραμματοσειρά “Arial” και μέγεθος γραμμάτων 16. Επίσης διαλέξτε χρώμα γραμμάτων το ρόζ και φόντο καφέ και πληκτρολογήστε όλους τους αριθμούς με κόμμα και κενό ανάμεσα τους 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9. Επίσης πατώντας το Shift + κάθε αριθμό, πληκτρολογήστε όλα τα ειδικά σύμβολα με τη σειρά: !, @, #, $, %, ^, &, *, (, ). Πατήστε το πλήκτρο Enter για αλλαγή γραμμής δύο φορές.
  • Εισάγετε μία φωτογραφία ή εικόνα clipart αν μπορείτε.
  • Γράψτε το ονοματεπώνυμο σας με ότι γραμματοσειρά και χρώμα γραμμάτων θέλετε.
  • Να αποθηκεύσετε το κείμενο σας με τον τίτλο Άσκηση μορφοποίησης κειμένου.docx, αν μπορείτε στην επιφάνεια εργασίας του Η/Υ σας (Αρχείο –> Αποθήκευση ως)

Όταν τελειώσετε θα ήθελα να μου στείλετε μ’ ένα μήνυμα την Άσκηση μορφοποίησης κειμένου.docx στο: wonderer100@gmail.com ή μέσα στο eclass (με τη βοήθεια των γονιών σας αν χρειάζεται).

 

Καλή επιτυχία!

Όνομα συντάκτη

Όνομα: ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Σύντομο βιογραφικό:
Περισσότερες πληροφορίες

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση