Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου eTwinning 2022-2023, ΠΑ. ΙΧΝ. ΙΔΙ. – ΠΑΙ. ΔΙ. (ΠΑλιά ΊΧΝη ΙΔΙαίτερων – ΠΑΙχνιδιών ΔIερευνώ), οι μαθητές/τριες κατασκεύασαν παραδοσιακά παιχνίδια. Αρχικά, τα παιδιά ρώτησαν τους γονείς, τους παππούδες, τις γιαγιάδες τους για τον τρόπο κατασκευής παιχνιδιών, όπως αυτών που κατασκεύαζαν εκείνοι όταν ήταν μικροί.
Στη συνέχεια, στο Σχολείο έγινε η κατασκευή σύμφωνα με τις οδηγίες που είχαν από τους δικούς τους. Τα υλικά ήταν απλά και τα έφεραν από το σπίτι τους και η διαδικασία ήταν επίσης απλή και εύκολη. Το πρώτο παιχνίδι που κατασκεύασαν ήταν μια πάνινη κούκλα, όπως ακριβώς την έφτιαχναν παλιά. Τα παιδιά χρησιμοποίησαν την έμπνευση και τη δημιουργικότητά τους, για να φτιάξουν μία άλλη κούκλα και διάφορα χειροποίητα ζωάκια από κάλτσες και ρύζι. Με τα ξυλάκια παγωτού και διάφορα υλικά, που περίσσεψαν, κατασκεύασαν διάφορες άλλες χειροτεχνίες και παιχνίδια, όπως μια μολυβοθήκη, σελιδοδείκτες, ζωάκια, λουλουδάκια.
Στα παλαιότερα χρόνια, μια αγαπημένη κατασκευή κυρίως των αγοριών ήταν να φτιάχνουν σπαθιά και μ’ αυτά να παίζουν πόλεμο. Οι μαθητές/τριες του ΓΕ.Λ. Παμφίλων κατασκεύασαν δύο σπαθιά από ξύλο. Κατασκεύασαν, επίσης, ένα τόξο και μια σφεντόνα για να παίξουν τους καουμπόηδες και τους ινδιάνους. Για τα υλικά, βγήκαν μια βόλτα στα χωράφια του χωριού και έψαξαν για τα κατάλληλα ξύλα για το τόξο και τη σφεντόνα.
Οι μαθητές/τριες κατασκεύασαν, ακόμα, το δικό τους επιτραπέζιο παιχνίδι το «Κουρ» ή «Τσιτσ μιτσ», ένα παραδοσιακό παιχνίδι της Αλβανίας. Και φυσικά, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, το έπαιξαν και έγινε το αγαπημένο τους επιτραπέζιο, γιατί είναι ένα παιχνίδι σωστής αντίληψης, σκέψης, πνευματικής οξυδέρκειας αλλά και διασκέδασης. Το επιτραπέζιο αυτό παιχνίδι παίζεται όχι μόνο στην Αλβανία αλλά σχεδόν και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου με την ονομασία «Εννιάπετρο».
Τα παιδιά αξιοποίησαν την ευκαιρία, που τους προσέφερε η ενασχόληση με το πρόγραμμα eTwinning, για να δημιουργήσουν πολλές χειροτεχνίες και να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για δημιουργία και καλλιτεχνική έκφραση.
Τέλος, συγκέντρωσαν όλο το υλικό και δημιούργησαν την παρακάτω Στήλη: