Αγία Παρασκευή


Η Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, ουσιαστικά «καλωσορίζει» του επισκέπτες στην Άνω Μηλιά. Τρίκλιτη Βασιλική, χτίστηκε επί τουρκοκρατίας και στην αυλή της οι σκλάβοι Έλληνες έζησαν χαρές, λύπες, καταστροφές… Τον Απρίλιο του 1822 οι Οθωμανοί κατακτητές έκαψαν το χωριό και την εκκλησία.
 Γύρω στο 1854 οι κάτοικοι της Μηλιάς ξαναέχτισαν την εκκλησία όπως μαρτυρά το ανάγλυφο πάνω από το παράθυρο της κόγχης. Ο αυλόγυρος του ναού στέγασε και πάλι τις χαρές και τους καημούς των κατοίκων της Άνω Μηλιάς.
 Εκεί ο Κοσμάς ο Αιτωλός, πριν δυόμισι αιώνες περίπου, συγκέντρωσε τους Μηλιώτες και τους μίλησε για την Ορθοδοξία, τη σκλαβιά του Γένους και την ανάσταση του.
 Οι Μηλιώτες, τρομοκρατημένοι από μια επιδημία που είχε ενσκήψει εκείνη την εποχή, ζήτησαν τη βοήθειά του και σύμφωνα με την παράδοση ο Κοσμάς ο Αιτωλός, τέλεσε παράκληση και γύρισε το χωριό τρεις φορές.
 Την Τρίτη φορά έκανε στάση στην ανατολική πλευρά του χωριού, λίγο πιο κάτω από την Αγία Παρασκευή, κι εκεί στη διχάλα ενός μικρού πεύκου, στερέωσε έναν σιδερένιο σταυρό.
 Ο ίδιος σταυρός εξακολουθεί και φωλιάζει στην διχάλα του πεύκου εδώ και 230 χρόνια περίπου. Εκεί βρίσκεται και το εκκλησάκι προς τιμήν του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, απ’ όπου και η πανοραμική θέα τόσο στη Μεσαία όσο και στην Κάτω Μηλια.


0 σχόλια ↓

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη..

Αφήστε μια απάντηση