Πύργος Λαζαίων


 Ανάμεσα  στους ιδρυτές της Μηλιάς, ήταν και η οικογένεια των κλεφταρματωλών. Έζησαν και έδρασαν στην περιοχή για 150 χρόνια. Μάρτυρας της δράσης των είναι τα ερείπια  του ξακουστού πύργου στο κοινώ μέρος του χωριού.

 Οι Λαζαίοι έχτισαν στις αρχές του 17ου αιώνα, οχυρό πύργο λιθόκτιστο σε περίοκτη θέση με θολωτό εισόγει όπου φύλαγαν τα πολεμοφόδια και τα τρόφιμά τους. Έμοιαζε με τους πύργους του Αγίου Όρους που ήταν ψηλοί με πολεμίστρες . Ο πύργος είχε υπόγεια έξοδο διαφυγής κοντά στον νερόμυλο που ήταν λίγο πιο κάτω. Τα ερείπια του μύλου υπάρχουν και σήμερα.

Σε μικρή απόσταση από τον πύργο βρισκόταν το σπίτι τους με την πετρόκτιστη βρύση στην αυλή. Τα ερείπια υπήρχαν αλλά σήμερα έχουν εξαφανιστεί από ανθρώπινες παρεμβάσεις των τελευταίων ετών.
 Η πρώτη καταστροφή του πύργου έγινε το 1813. Ο Βελή Πασάς, γιος του Αλή, εξεστράτευσε εναντίον της Μηλιάς και κατόπιν προδοσίας κυρίευσε τον Πύργο. Τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά για την οικογένεια των Λαζαίων και για όλους τους άλλους.
 Το 1822 στις 2 Απριλίου έγινε η δεύτερη μεγάλη καταστροφή. Οι Οθωμανοί πολιόρκησαν τον πύργο, έκαψαν το χωριό και την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Οι Έλληνες που βρισκόταν μέσα στον πύργο, ανάμεσά τους και ο ιστορικός Κασομούλης, διέφυγαν με έφοδο και συνέχισαν τον αγώνα σους στη νότια Ελλάδα.


0 σχόλια ↓

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη..

Αφήστε μια απάντηση