Το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Ρητίνης


Η παραπάνω μονή είναι χτισμένη σε εξαιρετική τοποθεσία με θέα προς την πεδιάδα κάτω από τα Πιέρια και τη θάλασσα.

Ο ναός, σύμφωνα με μια επιγραφή σε παράσταση του τιμώμενου αγίου πάνω από την πόρτα που οδηγεί στο εσωτερικό, πρέπει να θεωρηθεί κτίσμα του τέλους του 15ου αι. Πρόκειται για  ναό (βασιλική) με ξύλινη στέγη, ο οποίος επισκευάστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα. Ο ναός εσωτερικά είναι ολόκληρος αγιογραφημένος. Η πρώτη τοιχογράφηση έγινε στα 1494. Σήμερα φαίνονται μόνο δυο παραστάσεις του 1494. Η μία είναι ο Άγιος Γεώργιος έφιππος να φονεύει το δράκοντα, πάνω από την πόρτα εισόδου και η δεύτερη το Άγιο Κεράμιο με αποτυπωμένη τη μορφή του Χριστού σ’ αυτό, μέσα σε κόγχη του βόρειου τοίχου του ιερού. Ο υπόλοιπος ναός διατηρεί τοιχογραφίες του 1619. Μια επιγραφή στο νότιο τοίχο αναφέρει το όνομα ενός επισκόπου Πέτρας Ακάκιου και του ηγούμενου της μονής Διονυσίου.
Η μονή υπήρξε σημαντικό κέντρο κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και βρισκόταν σε μεγάλη ακμή  ως τη δεκαετία του 1930. Εγκαταλείφθηκε οριστικά από τους μοναχούς την περίοδο 1940-1943.
                              
       Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στο χωριό Ρητίνη. Η ίδρυσή του ανάγεται στη μεταβυζαντινή περίοδο ενώ το καθολικό του κοσμείται με σημαντικές αγιογραφίες του 14ου και 16ου αιώνα.

       Η χρονολόγησή του έχει γίνει βάσει τοιχογραφίας η οποία φέρει χρονολογία 1494 και είναι η παλαιότερη στην Πιερία. Υπάρχουν και μεταγενέστερες τοιχογραφίες του 1619.

       Ο ναός του μοναστηριού είναι ένα από τα παλαιότερα κτήρια του τύπου του στην Πιερία ενώ το εικονογραφικό πρόγραμμα του ναού του είναι χαρακτηριστικό της μεταβυζαντινής εικονογραφίας των χωριών της Μακεδονίας. Το μοναστήρι ήταν υπό τον έλεγχο του επισκόπου της Πέτρας, ενώ στο παρελθόν γνώρισε μεγάλη ακμή.

        Σύμφωνα με μαρτυρίες και τη λαϊκή παράδοση αποτελούσε χώρο συγκέντρωσης των οπλαρχηγών και κρησφύγετο κατά το Μακεδονικό Αγώνα.                        Σήμερα η μονή δεν λειτουργεί αλλά διατηρείται ανέγγιχτος σχεδόν από το χρόνο ο μικρός ναός του Αγίου Γεωργίου με τις μεταβυζαντινής τέχνης και λαϊκότροπης έκφρασης.0 σχόλια ↓

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη..

Αφήστε μια απάντηση