Βασίλης Τασινός
Ιωάννινα 1 Ιανουαρίου 2016

LSA
Μετά την αποχώρησή μου από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ύστερα από τριάντα δύο χρόνια υπηρεσίας (1979 – 2011), πάντα είχα κατά νου να γράψω κάποια γεγονότα που βίωσα, μέσα και έξω απ` την αίθουσα διδασκαλίας, από τη θέση του δασκάλου, του διευθυντή και του προϊσταμένου εκπαιδευτικών θεμάτων.
Αφορμή, όμως, για να ξεκινήσω το γράψιμο, στάθηκε η επίσκεψη που δέχτηκα στα Γιάννενα, στις 15 Ιουνίου του 2013, από μια ομάδα μαθητριών μου που με είχαν δάσκαλο τη διετία 1991 – 1993, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παιανίας. Την ημέρα της συνάντησής μας δεσμεύτηκα ενώπιον τους ότι «ξεκινώ το γράψιμο από την επόμενη ημέρα!».
Όντως, το συγγραφικό μου ταξίδι ξεκίνησε στις 16 Ιουνίου του 2013 με το άρθρο, «Καλώς ανταμωθήκαμε», που αναφέρεται στη συνάντηση αυτή! Στη συνέχεια, περνώντας από σημαντικούς σταθμούς της εκπαιδευτικής μου διαδρομής, έγραψα και δημοσίευσα άρθρα με καλές πρακτικές που εφήρμοσα στην τάξη, άρθρα με προτάσεις για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και διοικητικά θέματα, καθώς και κάποια ενθυμήματα απ` την εκπαιδευτική και μαθητική μου ζωή.
Το καλοκαίρι του 2014, νόμισα ότι είχα τελειώσει με το βιωματικό γράψιμο και συγκέντρωσα όλα τα δημοσιευμένα άρθρα μου σε ένα βιβλίο, το πρώτο μου βιβλίο, «Απ` το εκπαιδευτικό μου ταξίδι». Στο βιβλίο αυτό, συμπεριέλαβα και τρία άρθρα μου που είχαν δημοσιευτεί στο περιοδικό, «Οικονομικός Ταχυδρόμος», το 1992, 1993 και 1994 (αναφέρονται στον αρνητικό συνδικαλισμό των εκπαιδευτικών και στο πώς θα αναβαθμιστεί η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση), γιατί ακόμη και σήμερα, δυστυχώς, διατηρούν την επικαιρότητά τους.
Προϊόντος του χρόνου, εντοπίστηκα από πολλούς μαθητές μου, ακόμη και από το σχολικό έτος 1981 – 1982! που διάβασαν τα εκπαιδευτικά άρθρα που δημοσίευσα στο blogs.sch.gr/vtasinos, και με συγκινητικά λόγια «απαίτησαν» να συνεχίσω να γράφω κι άλλα τέτοια κείμενα! Δεν τους χάλασα το «χατίρι»! Έγραψα και δημοσίευσα έναν ακόμη κύκλο εκπαιδευτικών άρθρων απ` το εκπαιδευτικό μου ταξίδι!
Και πάλι νομίζω ότι έχω τελειώσει με το βιωματικό γράψιμο…
Όταν ήμουν δάσκαλος, ποτέ δεν μου είχε περάσει από το νου ότι κάποια μέρα θα έγραφα γεγονότα απ` τα μάχιμα εκπαιδευτικά μου χρόνια, και γι` αυτό το λόγο δεν κατέγραφα στις σημειώσεις μου περιστατικά απ` το πεδίο της «μάχης». Κατέγραφα, όμως, ό,τι καλό προέκυπτε στην εκπαιδευτική διαδικασία που θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω και στα επόμενα διδασκαλικά μου χρόνια στην παιδαγωγική και διδακτική πρακτική. Έτσι, βρέθηκαν αρκετά κείμενα στο αρχείο μου που με βοήθησαν στη συγγραφή των εκπαιδευτικών μου άρθρων, και μάλιστα το άρθρο μου, «Ενημέρωση γονέων», το αντέγραψα αυτούσιο από τις σημειώσεις μου. Όμως, πολλά γεγονότα που αναφέρω στα άρθρα μου, αν και δεν τα έχω καταγράψει στις σημειώσεις μου, χαράχτηκαν τόσο έντονα στο μυαλό και στην ψυχή μου, που δεν πρόκειται να σβήσουν, όσα χρόνια κι αν περάσουν!
Κλείνοντας το σημείωμα τούτο, ας μου επιτραπεί να δηλώσω ικανοποιημένος για τα εκπαιδευτικά άρθρα που έγραψα, γιατί κατάφερα να δώσω χαρά στους αγαπημένους μου μαθητές, όπως διαπιστώνω από την επικοινωνία που έχω μαζί τους! Και θα είμαι πιο ικανοποιημένος, αν διαπιστώσω ότι τα άρθρα μου βοηθούν τους νέους δασκάλους στο εκπαιδευτικό τους έργο και τους φοιτητές των Παιδαγωγικών Σχολών στη μελέτη τους γύρω από θέματα σχολικής πράξης!