treasure-with-the-vergina-sun-engraved-on-top

Εκπαιδευτικές εκδρομές

Στις 25/01 /2018 η Ε΄ τάξη του 4ου Δημοτικού σχολείου Νάουσας επισκέφθηκε τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας.
Η ανακάλυψη από τον Μανώλη Ανδρόνικο των ασύλητων τάφων του βασιλιά Φιλίππου Β’ και του Αλεξάνδρου Δ’, γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης, συγκλόνισαν την αρχαιολογική κοινότητα. Ο τάφος του Μακεδόνα βασιλιά είναι μεγάλος, διθάλαμος και η πρόσοψή του θυμίζει ναό. Ημικίονες και παραστάδες υποβαστάζουν το δωρικό επιστύλιο και τη ζωφόρο με τα τρίγλυφα και τις μετόπες. Στη θήκη του θαλάμου βρισκόταν η περίφημη χρυσή λάρνακα με τα οστά του νεκρού βασιλιά.

Στο χώρο των ανασκαφών, στη Μεγάλη Τούμπα. Κτισμένο κάτω από τη γη και καλυμμένο εξωτερικά με χώμα, το αρχαιολογικό μουσείο της Βεργίνας δημιουργεί την εντύπωση ενός αρχαίου ταφικού τύμβου. Διατηρώντας σταθερές τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, το υπόγειο κτήριο εγκιβωτίζει και προστατεύει τα αρχαία μνημεία: τους βασιλικούς τάφους και τις θαυμάσιες τοιχογραφίες της αρπαγής της Περσεφόνης και του βασιλικού κυνηγιού -τα μοναδικά πρωτότυπα έργα μεγάλων ζωγράφων της κλασικής αρχαιότητας που έφτασαν ως εμάς. Σε έναν χώρο σκοτεινό, τα αρχαία αντικείμενα, ολόφωτα, κυριαρχούν.

Το δέος μπροστά στον θάνατο, η αίγλη της βασιλικής λάμψης, η συγκίνηση, που γεννά το τραγικό τέλος του βασιλικού οίκου των Τημενιδών, είναι οι ιδέες στις οποίες στηρίχθηκε η δημιουργία του καταπληκτικού αυτού μουσείου.
Τα παιδιά μαγεμένα ξεναγήθηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους και είδαν από κοντά μεγάλο μέρος της ιστορίας μας.