Feed
Άρθρα
Σχόλια

Εδώ και λίγα χρόνια πραγματοποιείται ένα πολύ ενδιαφέρον καινοτόμο πρόγραμμα στο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών. Μια ομάδα μαθητών που επονομάζονται Radio-Active, κάνουν κάθε εβδομάδα μια μουσική εκπομπή στον φοιτητικό ραδιοφωνικό σταθμό UPfm 90.4 του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η ιστορία του Schooltraxx 

Η ιδέα ξεκίνησε πριν μια πενταετία περίπου από τους καθηγητές του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Πατρών Βασίλη Σχοινά και Παναγιώτη Χατζηαντωνίου, με διαδικτυακές ραδιοφωνικές εκπομπές  στην ψηφιακή πλατφόρμα μαθητικού ραδιοφώνου European School Radio(http://europeanschoolradio.sch.gr/). Οι δύο καθηγητές θεώρησαν ότι το ραδιόφωνο προσφέρει μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία και αποφάσισαν να  δημιουργήσουν μια ομάδα «ραδιοφωνατζήδων» μαθητών και να ασχοληθούν με αυτό το μέσο. Το 2015 έκαναν αίτηση για μια εκπομπή μαθητικού ραδιοφώνου στον φοιτητικό ραδιοφωνικό σταθμό UPfm 90.4 του Πανεπιστημίου Πατρών η οποία έγινε δεκτή και έτσι ξεκίνησε ένα υπέροχο ταξίδι μουσικής και λόγου στα ραδιοκύματα.

Σκοποί και στόχοι του Schooltraxx

Σκοπός του καινοτόμου αυτού  προγράμματος είναι να έρθουν οι μαθητές και οι μαθήτριες σε επαφή  με το ραδιόφωνο, να το γνωρίσουν ως ακροατές αλλά και ως παραγωγοί και να  το αγαπήσουν. Τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δηλώνουν ενθουσιασμένα και οι δράσεις της ομάδας επεκτείνονται. Γίνονται συνεργασίες και με άλλα σχολεία – εξάλλου όλα τα σχολεία είναι καλοδεχούμενα στην εκπομπή – αλλά και τα παιδιά που αποφοιτούν από το Γυμνάσιο συνεχίζουν να συμμετέχουν με λυκειακή ραδιοφωνική ομάδα.

Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός και συντονιστής του προγράμματος Βασίλης Σχοινάς τονίζει τη θετική επίδραση που έχει το ραδιόφωνο στα παιδιά που συμμετέχουν και πως τα κάνει κριτικούς και απαιτητικούς ακροατές. Επίσης:

  • τους μαθαίνει να εκφέρουν ορθά δημόσιο λόγο και να εκφράζονται λιτά και μεστά.
  • γνωρίζουν νέα μουσικά είδη και ρεύματα
  • έρχονται σε επαφή με ψηφιακές εφαρμογές τεχνολογίας του ήχου.

Απήχηση του Schooltraxx

Το πρόγραμμα έχει παρουσιαστεί ως καινοτόμος δράση στο

  1.  Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας της Πάτρας και
  2.  3ο Διεθνές Συνέδριο για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας στη Λάρισα τον Οκτώβριο του 2017.

Αν θέλετε λοιπόν να πάρετε μια γεύση μαθητικού ραδιοφώνου μπορείτε να συντονιστείτε στην εκπομπή Schooltraxx, κάθε Σάββατο 3 με 4 το απόγευμα στον UpFM 90.4 και διαδικτυακά στο http://upfm.upatras.gr/.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων