Ταξίδια με το ραδιόφωνο

Το ραδιόφωνο παρέχει ψυχαγωγία, ειδήσεις, άνεση και πληροφορίες και έχει ενώσει τους ανθρώπους τόσο κοντά όσο και πολύ μακριά από τότε που εφευρέθηκε από τον Guglielmo Marconi το 1895. Σήμερα, το ραδιόφωνο εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε τις 13 Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου “για να γιορτάσει το ραδιόφωνο ως μέσο, ​​να βελτιώσει τη διεθνή συνεργασία μεταξύ των ραδιοτηλεοπτικών φορέων και να ενθαρρύνει τόσο τα μεγάλα δίκτυα όσο και το κοινοτικό ραδιόφωνο να προωθήσουν την πρόσβαση στην πληροφορία, την ελευθερία της έκφρασης και την ισότητα των φύλων στα κύματα του αέρα”.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου 2021 (WRD 2021), η UNESCO καλεί τους ραδιοφωνικούς σταθμούς να γιορτάσουν την 10η επέτειο της εκδήλωσης και τα περισσότερα από 110 χρόνια ραδιοφώνου. Πληροφορίες δείτε εδώ: WORLD RADIO DAY

  • Ας δοκιμάσουμε κάποια ταξίδια με το ραδιόφωνο με το παραμύθι Radio Man/ Don Radio (Συγγραφέας: Arthur Dorros, Μετάφραση: Sandra Marulanda Dorros).

Στο παραμύθι “Radio man” ο Ντιέγκο, ένα αγόρι σε μια οικογένεια μεταναστών εργαζομένων που μαζεύουν φρούτα και λαχανικά από τα νοτιοδυτικά μέχρι το βορρά ως την πολιτεία της Ουάσιγκτον. Αν και η οικογένειά του μετακινείται συχνά, ο Ντιέγκο έχει στενές σχέσεις με τους γονείς, την αδελφή, τους παππούδες και γιαγιάδες, τα ξαδέρφια του, και ειδικά με έναν φίλο που ονομάζεται Ντέιβιντ. Καθώς η οικογένειά του μετακινείται από πόλη σε πόλη ψάχνοντας για δουλειά, ο Ντιέγκο ακούει ραδιόφωνο. Σταθμοί που μεταδίδονται τόσο στα αγγλικά όσο και στα ισπανικά διατηρούν την οικογενειακή εταιρεία και ο Ντιέγκο μετρά την απόσταση των επερχόμενων πόλεων κατά μήκος της διαδρομής τους με τη σαφήνεια των φωνών των DJ. Το ραδιόφωνο παρέχει επίσης ψυχαγωγία για πάρτι στο τέλος της εποχής συγκομιδής μεταξύ των εργαζομένων και χρησιμεύει ως καταλύτης για τις ιστορίες του παππού που μεγάλωσε στο Μεξικό.

 

  • Μια ακόμη όμορφη ιδέα για ταξίδια με το ραδιόφωνο, όπως προτείνεται από τον ιστότοπο Meleniro: Δέστε τη ζώνη σας, επιλέξτε την πόλη του κόσμου που θέλετε να βρεθείτε, και μάλιστα ανοίξτε και το ραδιόφωνο να ακούσετε τους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς! Καλή διαδρομή και Καλή διασκέδαση! https://driveandlisten.herokuapp.com/

Ας φτιάξουμε ένα ραδιόφωνο – μολυβοθήκη:



Λήψη αρχείου

Ας ανακαλύψουμε τα σχήματα στο ραδιόφωνο:



Λήψη αρχείου

 

Πηγές: 

https://celebratepicturebooks.com/tag/radio-man-a-story-in-english-and-spanish/

Radio Man/Don Radio