Ταξίδι στον κόσμο των ηφαιστείων

Με αφορμή τα παιχνίδια με τις φωτοτράπεζες την προηγούμενη Τρίτη στην τάξη μας τα παιδιά άρχισαν να εξερευνούν τα αντικείμενα και τα υλικά τους. Οι εξερευνήσεις αυτές οδήγησαν σε απορίες σχετικές με τα ηφαίστεια. Τα παιδιά μικροί εξερευνητές και μικρές εξερευνήτριες χρειάζεται να απαντήσουν το πρώτο ερώτημα που διατύπωσαν: “Υπάρχουν σήμερα ηφαίστεια;” Ας ταξιδέψουμε λοιπόν στον κόσμο των ηφαιστείων για να δώσουμε απάντηση σ’ αυτό, καθώς και σε άλλα ερωτήματα που θα διατυπώσουν.

Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης (ή άλλου γεωειδούς ουράνιου σώματος) που επιτρέπει την εκροή ή έκρηξη ρευστών πετρωμάτων και αερίων από το εσωτερικό (μανδύας) στην επιφάνεια του στερεού φλοιoύ με τη μορφή λάβας. Η δραστηριότητα αυτή οδηγεί στη δημιουργία ενός βουνού, το οποίο στην καθημερινή γλώσσα ονομάζουμε ηφαίστειο.

Μπορούμε να αρχίσουμε τις εξερευνήσεις με την ανάγνωση του παραμυθιού “Το συναχωμένο ηφαίστειο” της Ευρυδίκης Αμανατίδου, Εκδόσεις Σαΐτα. (To sinachomeno ifaisteio_Evridiki Amanatidou)

Οπτικοακουστικό υλικό: Ηφαίστεια και εκρήξεις , Τα ηφαίστεια της Μεσογείου και δραστηριότητες “Σεισμοί & Ηφαίστεια για την Πρώιμη Σχολική Ηλικία” από τον ιστότοπο RACCE.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε για τους τύπους των ηφαιστείων εδώ και τα μέρη και τη δράση τους εδώ

Πηγές:

Ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, Βικιπαίδεια