H τύχη

(Με αφορμή την απορία ενός παιδιού “Τι είναι η τύχη;” καθώς τις ημέρες αυτές της αρχής της καινούριας χρονιάς η λέξη  “τύχη” αναφέρεται συχνά. )

Τύχη είναι η δύναμη που υποτίθεται ότι επηρεάζει τα γεγονότα είτε προς μια θετική κατάληξη είτε προς μια αρνητική. Η υποτιθέμενη αυτή «δύναμη» αποδίδεται σε έμψυχα ή άψυχα αντικείμενα και  είναι σε θέση να επηρεάσει, πέρα από τον έλεγχο του ανθρώπου και τους φυσικούς νόμους του σύμπαντος, γεγονότα και καταστάσεις ώστε να έχουν θετική κατάληξη. Η αντίθετη έννοια της τύχης, είναι η ατυχία.

Στην αρχαιότητα η τύχη ήταν θεά, κόρη του Ερμή και της Αφροδίτης, και λατρευόταν από τους αρχαίους Έλληνες ως προστάτιδα των πόλεων.

Η Τύχη της Αντιόχειας. Ρωμαϊκό αντίγραφο από το μπρούτζινο πρωτότυπο του Ευτυχίδη (Galleria dei Candelabri, Μουσεία Βατικανού).
«Τίποτε δεν πρέπει να αποδίδεται στην τύχη. Οφείλουμε να αναζητούμε την αιτία, γιατί χωρίς αιτία δεν μπορεί να γίνει τίποτε, ούτε από εκείνα που φαίνονται ότι λογικά έχουν επιτελεστεί, ούτε από εκείνα που φαίνονται παράλογα. μτφ. Δημήτρης Τσιμπουκίδης, Πολύβιος «Ο μεγαλύτερος ιστορικός της ελληνιστικής εποχής», σ. 133, 1999 ISBN 960-8472-31-8

 

Ένα ποίημα σχετικό με τα μελλούμενα και το ριζικό είναι το ποίημα Ο καινούριος χρόνος του Τζιάνι Ροντάρι.

Πηγές:

https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%84%CF%8D%CF%87%CE%B7

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%8D%CF%87%CE%B7