Ρόδι, το γούρι της Πρωτοχρονιάς

Το ρόδι σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, είναι σύμβολο γονιμότητας, αιωνιότητας και καλοτυχίας.

Σχετική εικόνα

Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας σπάνε το ρόδι αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου. Βγαίνουν όλοι έξω από το σπίτι πριν αλλάξει ο χρόνος, κλείνοντας όλα τα φώτα. Μόλις μπει το νέο έτος και αφού ανταλλάξουν ευχές, ο νοικοκύρης ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας που θεωρείται τυχερό, σπάει ένα ρόδι στο κατώφλι του σπιτιού και μετά μπαίνουν όλοι μέσα στο σπίτι, βάζοντας πρώτο το δεξί τους πόδι, ενέργεια που αποκαλούμε «ποδαρικό».

Σε κάποιες άλλες περιοχές το σπάσιμο του ροδιού γίνεται, είτε τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς, είτε αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία την ίδια ημέρα. Από το έθιμο του σπασίματος του ροδιού πηγάζει η λαϊκή έκφραση: «Έσπασε το ρόδι» που σημαίνει ότι έκανε καλό ξεκίνημα. Σύμφωνα με το έθιμο, ρίχνουμε το ρόδι με δύναμη κάτω, για να σπάσει, ώστε να σκορπίσουν οι ρώγες του παντού. Οι ζουμερές, γερές και κατακόκκινες (ρουμπινί) ρώγες συμβολίζουν τις χαρούμενες και ευλογημένες ημέρες στη διάρκεια του νέου έτους αλλά, και  τα χρήματα που περιμένει ο ιδιοκτήτης να έλθουν στο σπίτι όλη τη χρονιά.

Με αφορμή το έθιμο αυτό, τα παιδιά έβαλαν όλη την τέχνη τους και ετοίμασαν ρόδια με πηλό, με τα οποία  στολίσαμε τα ημερολόγια της νέας χρονιάς 2015. Μπορείτε να τα δείτε εδώ.

 

Πηγές:

Τάδε έφη Έφη

http://www.kinderella.gr

Η εικόνα ανακτήθηκε στις 27, Δεκεμβρίου 2019 από την  ιστοσελίδα http://labelnews.gr