Το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου

Τα παιδιά τις ημέρες αυτές διατύπωσαν στην τάξη απορίες σχετικά με τις γιορτές των Χριστουγέννων και τις Πρωτοχρονιάς. Μια από αυτές τις απορίες ήταν “Γιατί στολίζουμε χριστουγεννιάτικο δέντρο;”.

200px-Arbol_Navidad_03

Το δέντρο των Χριστουγέννων αποτελεί ένα διεθνές χριστουγεννιάτικο έθιμο. Από την αρχαιότητα υπήρχε σε όλες τις θρησκείες η παράδοση να στολίζονται δέντρα ή κομμάτια δέντρων. Οι Βίκινγκς χρησιμοποιούσαν το δέντρο στις τελετές τους ως σύμβολο αναγέννησης που σηματοδοτούσε το τέλος του χειμώνα και τον ερχομό της άνοιξης και της αναγέννησης της μητέρας Φύσης.

Στην Ελλάδα το έθιμο αυτό του έλατου ως χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ήρθε για πρώτη φορά με τον Βαυαρό Βασιλιά Όθωνα το 1833, που στόλισε το δέντρο στα ανάκτορα του Ναυπλίου. Πρόδρομος του χριστουγεννιάτικου δέντρου ήταν το παραδοσιακό Χριστόξυλο ή Δωδεκαμερίτης ή Σκαρκάνζαλος, κυρίως στα χωριά της Βόρειας Ελλάδας. Κάθε Χριστούγεννα έβαζαν ένα μεγάλο κούτσουρο από άγρια κερασιά, πεύκο ή ελιά στο τζάκι όπου θα έκαιγε για όλο το 12ήμερο των γιορτών από τα Χριστούγεννα ως τα Φώτα. Σύμφωνα με την παράδοση έφερνε καλοτυχία και κυρίως προστάτευε το σπίτι από τους καλικάντζαρους που μπαίνουν από τις καμινάδες και κλέβουν ή κάνουν ζημιές στο νοικοκυριό.

Στα νησιά της Ελλάδας, στα οποία η σχέση με τη θάλασσα είναι καθοριστικό στοιχείο της ζωής, τα μικρά παιδιά συνήθιζαν να φτιάχνουν (με ξύλο ή χαρτί) ένα καράβι και να λένε με αυτό τα κάλαντα. Εκεί έχει τις ρίζες του το έθιμο στολισμού του καραβιού, που επινοήθηκε αργότερα. Το έθιμο αυτό υποχώρησε με το χρόνο, μπροστά σε αυτό του δέντρου, αλλά κανένας δεν δείχνει να το έχει ξεχάσει.

images (3)

 

Πηγές:

Οι πληροφορίες και οι εικόνες ανακτήθηκαν στις 14, Δεκεμβρίου 2014 από τις παρακάτω ιστοσελίδες: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%AD%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%A7%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%BD%CF%89%CE%BD

http://fhmeslenepanteion.blogspot.gr/p/blog-page_8082.html

όταν το δέντρο συνάντησε το καράβι

http://kidsofworld1.blogspot.gr/2013/12/blog-post_9076.html