Ο μάγειρας, η συνταγή της βασιλόπιτας και τα ξωτικά…

Πριν λίγες ημέρες τα παιδιά ετοίμασαν τη βασιλόπιτα της τάξης μας με τη βοήθεια και την καθοδήγηση μιας μητέρας. Η συνταγή επιλέχθηκε από τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου τους, που έφεραν οι γονείς των παιδιών στο σχολείο. Με αφορμή αυτό, παρέμεινε η συνταγή με τα υλικά αναρτημένη στο φανελοπίνακα της παρεούλας.

Χθες επισκέφθηκε την τάξη μας ένας μάγειρας, που ήθελε τη συνταγή μας για να ετοιμάσει και αυτός μια βασιλόπιτα. Ακούστε λοιπόν τι έγινε και… σε τι περιπέτειες μπήκε.

“Ο μάγειρας βρήκε μόνο τις εικόνες από τη λίστα των υλικών συνταγής. Έλειπαν από αυτή οι λέξεις.  Προσπάθησε τότε με τη βοήθεια των παιδιών να καταλάβει τι υλικά χρειαζόταν. Βρήκε πως ήθελε αυγά, αλεύρι, γιαούρτι κλπ., αλλά δεν ήξερε πόση ποσότητα χρειαζόταν από κάθε υλικό. Από την μεγάλη του κούραση τον πήρε ο ύπνος και η συνταγή του έπεσε στο πάτωμα. Δεν είχε ανακαλύψει ότι οι λέξεις – φράσεις της συνταγής ήταν κρυμμένες μέσα στο καπέλο του, που δεν είχε όμως προλάβει να φορέσει…

Τότε μικρά ξωτικά ήρθαν στις μύτες των ποδιών τους, συμβουλεύθηκαν τη συνταγή στον πίνακα της τάξης, βοήθησαν το ένα το άλλο και τακτοποίησαν τις φράσεις δίπλα στις εικόνες της συνταγής, πριν προλάβει ο μάγειρας να ξυπνήσει. Όταν ξύπνησε, φόρεσε το καπέλο του, είδε παραξενεμένος τη συνταγή και άρχισε και εκείνος να τη διαβάζει (με τη βοήθεια των κρυμμένων ξωτικών, όταν δυσκολευόταν)”.

Όπως θα καταλάβατε κάποια παιδιά πήραν το ρόλο του μάγειρα, άλλα το ρόλο των ξωτικών, που ανά 4 κάθε φορά, έρχονταν να βοηθήσουν.  Τέτοια απόλυτη ησυχία επικράτησε, που έκανε τον κάθε μάγειρα να νυστάξει στ’ αλήθεια, τόσο που χρειαζόταν χρόνο να ξυπνήσει και να τεντωθεί, ώσπου να διαβάσει τη συνταγή που του είχαν ετοιμάσει τα ξωτικά.  Κι εκείνος στη συνέχεια, άλλες φορές άφηνε τη συνταγή όπως την έβρισκε, άλλες φορές τη διόρθωνε συμβουλευόμενος την συνταγή στον πίνακα της τάξης.

Στο τέλος και με την ίδια διάθεση, τα παιδιά σα ξωτικά εργάστηκαν ατομικά και κόλλησαν τις σωστές φράσεις δίπλα στις εικόνες, συνεχίζοντας να μιλούν χαμηλόφωνα για να μην ξυπνήσουν τον μάγειρα…

(Η ιδέα για το παραπάνω παιχνίδι είναι της Πλιάτσικα Βασιλικής)