Το χριστουγεννιάτικο αλφαβητάρι

Μόλις μπήκε ο μήνας Δεκέμβρης τα παιδιά της τάξης έλαβαν από τον Άγιο Βασίλη το γράμμα που ακολουθεί:

Βόρειος Πόλος, 3 Δεκεμβρίου 2012

Αγαπητά μου παιδιά γεια σας,

Είμαι ο Άγιος Βασίλης και σας χαιρετώ. Μένω πολύ μακριά σε μια χιονισμένη πολιτεία. Εδώ με τους βοηθούς μου ετοιμάζουμε τα δώρα που θα σας φέρω τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Θα ήθελα όμως και εγώ κάτι από εσάς. Ξέρω ότι είστε καλλιτέχνες και τα καταφέρνετε περίφημα. Έχω μια ιδέα και θέλω να σας την προτείνω.

Επειδή όταν τελειώσουν οι ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, εμένα θα μου λείπουν πολύ, θα ήθελα να μου ετοιμάσετε ένα αλφαβητάρι που θα έχει μέσα εικόνες και λέξεις από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Σας έγραψα ένα μικρό ποίημα με οδηγίες:

Κοντεύουν τα Χριστούγεννα

και όλα είναι χαρούμενα!

Κάθε μέρα που περνά

ένα γράμμα στα χέρια της κρατά.

Λεξούλες όλοι ας ψάξουμε

που αρχίζουν απ’ αυτό

και ευθύς μαζί να φτιάξουμε

αλφαβητάρι γιορτινό.

Όποιος θέλει με εικόνες το στολίζει

και αμέσως κολάζ το ονοματίζει.

Και αν άλλος πάλι θέλει

με μπογιές και χρώματα το ζωγραφίζει.

Και όποιος επιθυμεί

ίσως να αρχίσει τη γραφή…

Αλλά μόνο όπως μπορεί

ένα μικρό παιδί!

Στο φύλλο που έχω γράψει, (δηλαδή ο βοηθός μου ο Ξεφτέρης που γράφει γρήγορα στον υπολογιστή τα ετοίμασε όλα, ακόμα και το γράμμα, εγώ του έλεγα κι εκείνος έγραφε, όπως κάνετε κι εσείς με την κυρία σας), το γράμμα Α εσείς θα κολλήσετε μια εικόνα ή θα ζωγραφίσετε ή θα γράψετε κάτι που αρχίζει από Α. Παράδειγμα για το Αα: αστέρι, άγγελος, Άγιος Βασίλης.

Μερικά γράμματα είναι δύσκολα και ίσως όποιος τα τύχει να μην μπορεί να βρει εύκολα κάποια λέξη ή να μην μπορεί να τη ζωγραφίσει ή να βρει εικόνα της. Δεν πειράζει. Αρκεί να προσπαθήσετε. Αν σας αρέσει η ιδέα μπορείτε να φτιάξετε ένα χριστουγεννιάτικο αλφαβητάρι και για σας.

Σας ευχαριστώ από τώρα επειδή είμαι σίγουρος ότι όλοι θα βοηθήσετε να ετοιμαστεί αυτό το βιβλίο. Όταν θα έρθω την ημέρα της γιορτής σας θα περιμένω με ανυπομονησία να μου το χαρίσετε.

Με αγάπη,

Άγιος Βασίλης

Το γράμμα του Άγιου Βασίλη συνοδευόταν από το αρχείο που ακολουθεί. Κάθε ημέρα ένα παιδί μαζί με το δωράκι που κερδίζει από το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο της τάξης μας, αναλαμβάνει να συμπληρώσει και την αντίστοιχη σελίδα από το αλφαβητάρι με μια εικόνα, μια λέξη ή μια ζωγραφιά.

Xristougenniatiko alfavitari_Pliatsika Vaso

1 σχόλιο

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα