Η ιατρική στην αρχαία Ελλάδα

Στα πλαίσια της αναζήτησης των ονομάτων των νοσοκομείων της πόλης της Θεσσαλονίκης οδηγούμαστε στο “Ιπποκράτειο” Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή αυτό παρουσιάζουμε στα παιδιά εικόνες του Ιπποκράτη και του Ασκληπιού και αναφερόμαστε στο έργο τους.

Ο Ιπποκράτης

Ιπποκράτης ο Κώος

Ο Ιπποκράτης ο Κώος – Πατέρας της Ιατρικής απο την ιστοσελίδα fevgodiakopes

Εικόνα από την ιστοσελίδα Greek National Pride

Εικόνα από την ιστοσελίδα ΕΛΛΑΣ

Ο όρκος του Ιπποκράτη

Εικόνα από την ιστοσελίδα Ερμής Αγγελιοφόρος

  

Ο Ασκληπιός

Ασκληπιός \”Ο πρώτος Έλληνας γιατρός\” από την ιστοσελίδα Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων

Εικόνα από την ιστοσελίδα Nikaria.gr 

Εικόνα από την ιστοσελίδα Ευ ζειν

Το φίδι του Ασκληπιού – το έως σήμερα σύμβολο της Ιατρικής.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα-λαογράφο Γιώργο Λεκάκη ως ιερά ζώα του Ασκληπιείου Επιδαύρου θεωρούνταν το φίδι, η αίγα, ο σκύλος, κ.ά. Το φίδι της Επιδαύρου, είναι, έως σήμερα, σύμβολο της Ιατρικής. Όπως ο ίδιος υποστηρίζει τα φίδια στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου ήταν τα ιερότερα ζώα του χώρου. Εξημερώνονταν πολύ εύκολα και θεωρούντο παρίες. Μάλιστα, όποιοι ήθελαν να ιδρύσουν ένα ασκληπιείο, έρχονταν και τελετουργικώς έπαιρναν ένα φίδι από την Επίδαυρο. Όπως συνέβη και στη Ρώμη, όταν θέλησαν να κτίσουν εκεί ασκληπιείο, το 294 π.Χ. μετά από ένα σοβαρό λοιμό που έπεσε στην περιοχή και που αδυνατούσαν οι εντόπιοι θεοί να παύσουν.

Το φίδι δεν καθιερώθηκε τυχαίως ως σύμβολο της Ιατρικής, παρίας του ασκληπιείου και βοηθός του Ασκληπιού, στην Επίδαυρο. Υπάρχει μια ιστορία πίσω από κάθε γεγονός.

Κάποτε ο μίνωας εκ Κρήτης έστειλε τον αγαπημένο νεαρό γιο του, Γλαύκο, νεκρό στο ασκληπιείο της Επιδαύρου, όταν ακόμη αρχιεράτευε ο ίδιος ο Ασκληπιός. Ο Γλαύκος είχε πέσει μέσα σ’ ένα πιθάρι με μέλι και πνίγηκε! Ο ισόθεος κλείσθηκε με τον νεαρό νεκρό πρίγκιπα στο άβατον ίνα τον αναστήσει. Παρατήρησε, ότι στην βακτηρία (ή κατ’ άλλους ρόπαλο) στο οποίο στηριζόταν, άρχισε να τυλίγεται ένα φίδι και να ανέρχεται. Ο Ασκληπιός κτύπησε και σκότωσε το ερπετό. Τότε έκπληκτος είδε την εξής σκηνή: Ένα άλλο φίδι πλησίασε τον σκοτωμένο όφι, τον δάγκωσε και τον ανέστησε! Ο Ασκληπιός σκέφτηκε τότε πως η Φύση του έδωσε τη λύση: Ήταν το δηλητήριο του φιδιού! Ο Ασκληπιός αμέσως επήρε το φαρμάκι και το έκαμε φάρμακο. Παρασκεύασε με το δηλητήριο μια ουσία, την οποία έδωσε μετά στον νεκρό Γλαύκο και τον ανέστησε!.. Έκτοτε το φίδι έγινε ενυφαντός σύντροφος του Ασκληπιού… Ο Γλαύκος επέστρεψε ζωντανός στην Κρήτη κι εμφανίσθηκε στον έκπληκτο πατέρα του προς δόξαν του Ασκληπιού… Κι ο γόος της Κρήτης σταμάτησε…

Οι θεοί ποτέ δεν συγχώρησαν στον Ασκληπιό την επιτυχία του να βρει το φάρμακο της αναστάσεως νεκρών. Θεώρησαν πως έτσι οι άνθρωποι θα πάψουν πλέον να είναι θνητοί, άρα ένα μεγάλο πλεονέκτημα των θεών, έναντι αυτών, θα εκλείπει…

Οι πληροφορίες προέρχονται από το άρθρο “Τα ιερά ζώα του Ασκληπιού” στηνιστοσελίδα iatronet