Χριστούγεννα μυρίζει (τραγούδι)

Χριστούγεννα μυρίζει

 

Κλαδιά γυμνά στον άνεμο τα φύλλα τους απλώνουν
Ο ουρανός συννέφιασε τα σύννεφα φουσκώνουν.
Στο δάσος κρύο έπιασε και ο καιρός γυρίζει.
Και κάποιος βροντοφώναξε: «Χριστούγεννα μυρίζει».
Από το τζάκι μυρωδιές που τις καρδιές φουντώνουν
από το χιόνι που θα ‘ρθει τα μάγουλα παγώνουν.
Μα απ τη χαρά του ξεπηδά και θέλει να χορέψει
τη μυρωδιά τη μαγική, μας έχει όλους μπλέξει.
Στο δρόμο όλοι βγήκανε με σκούφους και με γάντια
κόκκινες μύτες στη σειρά μα λαμπερά τα μάτια.
Σα ζουζουνάκι η μυρωδιά ήρθε και μας ζαλίζει
σαν κουλουράκι στο ταψί Χριστούγεννα μυρίζει.
Από το τζάκι μυρωδιές που τις καρδιές φουντώνουν
από το χιόνι που θα ‘ρθει τα μάγουλα παγώνουν.
Μα απ τη χαρά του ξεπηδά και θέλει να χορέψει
τη μυρωδιά τη μαγική, μας έχει όλους μπλέξει.

 

Ποίημα

Τὸ τσιριτρό

Σὲ μιὰ ρώγα ἀπὸ σταφύλι

ἔπεσαν ὀκτὼ σπουργῖτες

καὶ τρωγόπιναν οἱ φίλοι.

Τσίρι – τίρι, τσιριτρό,

τσιριτρί, τσιριτρό!

 

Ἐκτυπούσανε τὶς μύτες

καὶ κουνοῦσαν τὶς οὐρὲς

κι εἶχαν γέλια καὶ χαρές.

Τσίρι – τίρι, τσιριτρό,

τσιριτρί, τσιριτρό!

 

Πώπω πώπω σὲ μιὰ ρώγα

φαγοπότι και φωνη!

τὴν ἀφῆκαν ἀδειανή.

Τσίρι – τίρι, τσιριτρό,

τσιριτρί, τσιριτρό!

 

Καὶ μεθύσαν κι ὁλημέρα

πᾶνε δῶθε. πᾶνε πέρα,

τραγουδῶντας στὸν ἀέρα.

Τσίρι – τίρι, τσιριτρό,

τσιριτρί, τσιριτρό!

 

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Τι γιορτάζουμε στις 30 Ιανουαρίου

Οι Τρεις Ιεράρχες

Η εκκλησία μας συνήθως, γιορτάζει τη μνήμη των αγίων της την ημέρα της επετείου του θανάτου τους που θεωρείται γενέθλιος ημέρα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στις 30 Ιανουαρίου. Δηλαδή την ημέρα αυτή δεν γιορτάζουμε τη μνήμη του θανάτου των τριών Ιεραρχών αλλά την κοινή γιορτή τους. Γιορτή κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά και συνεορτάζει τους τρεις μεγάλους Ιεράρχες της.

 

Η κοινή γιορτή τους

Την κοινή γιορτή  των «τριών μεγίστων φωστήρων της Τρισηλίου Θεότητας?» καθιέρωσε και γιορτάζει αδιάκοπα από τον 11ο αιώνα μέχρι σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία μας.  Αφορμή για την καθιέρωση του συνεορτασμού των Τριών Ιεραρχών, ανεξάρτητα από την ιδιαίτερη γιορτή του καθενός, υπήρξε μια διένεξη μεταξύ των Χριστιανών. Αυτή ξεκίνησε από τη διαφωνία που υπήρχε ανάμεσα στους μορφωμένους άνδρες στην Κωνσταντινούπολη για το ποιος από τους Τρεις Ιεράρχες είναι ο πιο σπουδαίος. Αυτό έγινε την εποχή του Αυτοκράτορα Αλεξίου Κομνηνού (1081-1118). Οι Χριστιανοί είχαν χωριστεί σε τρεις διαφορετικές ομάδες. Έτσι δημιουργήθηκαν τρεις αντιμαχόμενες η μια την άλλη παρατάξεις, των Ιωαννιτών, των Βασιλιτών και των Γρηγοριτών. Το θέμα έπαιρνε επικίνδυνες διαστάσεις για τους Χριστιανούς. Τότε ο Μητροπολίτης Ευχαϊτων Ιωάννης ο Μαυρόπους πρότεινε να συσταθεί, κατά προτροπή των ίδιων των Τριών Ιεραρχών, τους οποίους είδε σε οπτασία, κοινή γιορτή και για τους τρεις, η οποία έγινε με ευχαρίστηση δεκτή από όλους τους Χριστιανούς. Έτσι καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 30 Ιανουαρίου η κοινή γιορτή των Τριών Ιεραρχών, τη μνήμη των οποίων τιμά η Εκκλησία μας και σέβεται ιδιαίτερα  το ευσεβές πλήρωμα των πιστών της. Και δικαίως, διότι οι τρεις αυτές μεγαλώνυμες προσωπικότητες του Χριστιανισμού υπήρξαν πραγματικά μεγάλοι Ιεράρχες,  ένδοξοι θεολόγοι, οικουμενικοί διδάσκαλοι, πρότυπα ποιμεναρχών, εξαίρετοι Πατέρες και κορυφαίες άγιες μορφές της Εκκλησίας μας.
Από την εποχή της Τουρκοκρατίας, ίσως και παλιότερα υπήρχε το έθιμο: η γιορτή των Τριών Ιεραρχών να θεωρείται και ως γιορτή της παιδείας. Σύμφωνα λοιπόν μ’ αυτό το παλιό έθιμο η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού  Πανεπιστημίου των Αθηνών, αποφάσισε το 1841 η γιορτή των Τριών Ιεραρχών να θεωρείται και ως γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων.
Η άριστη και αρμονική σύνδεση των δύο γιορτών: των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων ήταν τόσο πετυχημένη, όσο ήταν και η αρμονική σύζευξη της Χριστιανικής πίστεως με την Ελληνική μόρφωση που συνδυάζουν θαυμάσια ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Τι είναι Χριστούγεννα;

 

Παιδιά, τι είναι Χριστούγεννα;

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Για πέστε. Η δασκάλα

μας έβαλε να γράψουμε

γιατί τα αγαπώ

 

Χριστούγεννα είναι τα γλυκά,

σοκολατάκια πρώτα

μελομακάρονα βουνά

και άσπροι κουραμπιέδες

 

Χριστούγεννα είναι κάλαντα,

λεφτά στους κουμπαράδες,

δώρα πολλά, σε όλους μας,

παιχνίδια ένα σωρό.

 

Χριστούγεννα είναι μαγαζιά

με όμορφα λαμπιόνια

Αϊ-Βασίληδες πολλοί,

χοντροί και γελαστοί.

Χριστούγεννα είναι καθισιό

χωρίς μελέτη και σχολειό.

Χωρίς ξυπνήματα νωρίς

με μπόλικο χουζούρι.

Χριστούγεννα είναι…

  1. Τα Χριστούγεννα

    είναι μια εποχή  για να  μοιραζόμαστε στιγμές και αναμνήσεις που θα μας είναι πολύτιμες  για πολλά χρόνια.    Είναι ένας καιρός για να δούμε τον κόσμο με μάτια γεμάτα αγάπη.

  2.  Είναι ο καιρός για να θυμηθούμε πως ο κόσμος είναι  γεμάτος από ανθρώπους σαν  κι εμάς, και για να τους δούμε  όπως πραγματικά είναι μέσα τους. Όλοι έχουν προβλήματα ίδια με τα δικά μας, και καρδιές ευαίσθητες  σαν και τις δικές μας— ανεξάρτητα  από το ποιοι είναι ή από πού προέρχονται.
  3. Τα Χριστούγεννα

    είναι ο καιρός που χαίρεται η καρδιά. Είναι ο καιρός για  να συλλογιστούμε με ευγνωμοσύνη για όλα όσα καλά μας έφερε η προηγούμενη χρονιά. Είναι ο καιρός για να δείξουμε ευγνωμοσύνη για την αγάπη που έστειλαν  τα Ουράνια μέσα στις ζωές μας.

    Τα Χριστούγεννα

    είναι ο καιρός για να δώσουμε σ’ εκείνους που έχουν ανάγκη, χωρίς να ζητήσουμε καμιά ανταπόδοση. Είναι η εποχή της αγάπης επειδή ο Θεός είναι ο Θεός της αγάπης. Είναι μια νέα αρχή,  είναι ο καιρός για να ξεχάσουμε τις πληγές του παρελθόντος και να αρχίσουμε ξανά από την αρχή.

  4.  Τα Χριστούγεννα

    είναι τα γενέθλια του Ιησού. Κάθε Χριστούγεννα ο  Χριστός μπορεί να ξαναγεννηθεί  μέσα  στις καρδιές μας. Είναι μια μέρα που μπορούμε να τη γιορτάζουμε με χαρά, γνωρίζοντας ακόμα κι αν νοιώθουμε μοναξιά ή  αισθανόμαστε πως δεν έχουμε κανέναν  κοντά μας πάνω στην Γη,  ότι υπάρχει Κάποιος ο Οποίος μας αγαπά και Αυτός είναι ο Ιησούς.

 

Τα Χριστούγεννα δε χρειάζεσαι  στολίδια ακριβά.

Και σωρούς από τα  δώρα,  δεν τα χρειάζεσαι  κι αυτά.
Γιατί αν την ευτυχία  ψάχνεις μέσα στη γιορτή αυτή,
Ίσως τούτο να ‘ν’ το δώρο, που  να θέλεις πιο πολύ.

Τα Χριστούγεννα γιορτάζουμε για του Θεού το Γιο.
Δέντρο, δώρα και στολίδια δεν του δώσανε θαρρώ.
Ταπεινά μόνο γεννήθηκε να φέρει  ελευθερία,
Να γεμίσει την καρδιά με φως,  αγάπη κι ευτυχία.