ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΟΥΛΑ

ΠΑΙΖΩ-ΜΑΘΑΙΝΩ-ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΙ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ

Απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι

Ιαν 201818

      Απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι

 

       Το απολιθωμένο δάσος δημιουργήθηκε πριν 20 εκατομμύρια χρόνια και αποτελεί ένα από τα ωραιότερα μνημεία της γεωλογικής μας κληρονομιάς. Η δημιουργία του είναι συνδεδεμένη με τη γεωλογική ιστορία και εξέλιξη της περιοχής του Αιγαίου. Το Αιγαίο αποτελεί και σήμερα μια από τις πλέον ενεργές περιοχές του πλανήτη μας. Οι γεωλογικές διεργασίες που συμβαίνουν στο λαμβάνουν χώρα στο μέρος αυτό εκδηλώνονται πολύ συχνά με έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα.

       Η Λέσβος είναι ένα ηφαιστειογενές νησί. Περισσότερο από το μισό της έκτασης του νησιού μας αποτελείται  από  ηφαιστειογενείς  σχηματισμούς  οι  οποίοι ξαπλώνονται από το ΒΑ του κόλπου της Καλλονής ως τη Μήθυμνα και μαρτυρούν ότι υπήρξε έντονη ηφαιστειακή  δραστηριότητα. Σ’ αυτή την εποχή της έντονης ηφαιστειακής δράσης οφείλεται  ο σχηματισμός των απολιθωμάτων στο νησί μας. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα εκτός από την πυρακτωμένη λάβα που ευτυχώς δεν έφθασε στην περιοχή εκτόξευσε στην ατμόσφαιρα τεράστιες ποσότητες ηφαιστειακής στάχτης η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα έφθασε στην περιοχή του απολιθωμένου δάσους και κάλυψε τα πάντα. Μετά τις ηφαιστειακές εκρήξεις ακολούθησαν έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν μεγάλης κλίμακας λασποροές οι οποίες σκέπασαν το μεγάλο πυκνό και πλούσιο δάσος που υπήρχε την εποχή εκείνη. Το υλικό με το οποίο έγινε η απολίθωση είναι το διοξείδιο του πυριτίου, το οποίο υπήρχε διαλυμένο στα θερμά νερά που κυκλοφορούσαν στο έδαφος.

       Αφού διαβάσετε το παραπάνω άρθρο,δείτε τη συλλογή των εικόνων και συμβουλευτείτε τις πληροφορίες που σας δίνει το κείμενο “Απολιθωμένο Δάσος” που παραθέτουμε, μπορείτε να δημιουργήσετε μια παράγραφο για το απολιθωμένο δάσος.

από κάτω από: Ασκήσεις| με ετικέτα  |  | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι    

Τα σχόλια είναι κλειστά.



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων