VOULA-MELBOURNE:  Building  Bridges  across  Continents
  •  

Δημοσιεύματα – Publicity


ΜΑΡΤΙΟΣ 2018 – Επίσκεψη του 1ου Γυμνασίου Βούλας στη Μελβούρνη και το Κολλέγιο Alphington


esos.gr 13/4/18 – Δείτε το εδώ

«Αδελφοποίηση σχολείων»: Εκπαιδευτικό ταξίδι στην Αυστραλία για τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βούλας

 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τη μοναδική εμπειρία του ταξιδιού στο νότιο ημισφαίριο και συγκεκριμένα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας βίωσαν 22 μαθητές και 3 εκπαιδευτικοί του 1ου Γυμνασίου Βούλας κατά το διάστημα 11-21 Μαρτίου 2018.

Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αδελφοποίησης με το Alphington Grammar School και αποτελεί την κορυφαία στιγμή της τετραετούς συνεργασίας των δύο σχολείων. Αρχηγός της εκπαιδευτικής εκδρομής ήταν η Δρ. Κασκαντάμη Μαρία, Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Βούλας και συνοδοί η κ. Γαρδίκη Ιωάννα, Υποδιευθύντρια και η κ. Μεθοδίου Αγγελική, Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με τη συνεργασία της Δρ. Βίβιαν Νίκου, Διευθύντριας του  Alphington Grammar School και της κ. Χριστίνας Δεσποτέρη, μέλους της Επιτροπής Μνήμης Λήμνος – Καλλίπολη και της Κεντρικής Επιτροπής Αδελφοποίησης Αυστραλίας, η οποία είναι αυτή που έφερε σε επικοινωνία τα δύο σχολεία.

Το πρόγραμμα ήταν πολύ πλούσιο και συνδύαζε τα αξιοθέατα της πόλης και της φύσης, αλλά και την επαφή με τους μαθητές του Alphington Grammar School και τους Έλληνες της Μελβούρνης.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στη Βουλή της Βικτώριας από βουλευτές ελληνικής καταγωγής, έγιναν δεκτοί με ιδιαίτερη θέρμη από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και τον Πρόεδρό της κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη, επισκέφθηκαν το μνημείο Μνήμης Λήμνου – Καλλίπολης αφιερωμένο στους νεκρούς Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς Στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη μάχη της Καλλίπολης το 1915, καθώς και το Μνημείο των Πεσόντων Αυστραλών Στρατιωτών, γνώρισαν τη φύση της περιοχής κάνοντας βόλτα στο βουνό με το γραφικό τρενάκι και ακολουθώντας τον «Μεγάλο Δρόμο του Ωκεανού» δίπλα στις ακτές του Ινδικού, συμμετείχαν σε ποικίλες δραστηριότητες μαζί με τους Έλληνες μαθητές του «αδελφού» σχολείου Alphington Grammar School, πήραν μέρος στην καμπάνια των Ελλήνων της Αυστραλίας «Μιλάμε ελληνικά τον Μάρτιο», «φιλοξενήθηκαν» από τον επίσκοπο Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, την Ποντιακή Εστία Μελβούρνης, την Ελληνική Κοινότητα του Dandenong και το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών.

 Οι Έλληνες της Αυστραλίας ζήτησαν από τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βούλας να μεταφέρουν το μήνυμα ότι δεν ξεχνούν την πατρίδα, νοιάζονται γι΄ αυτήν και προσπαθούν μέσα από τις παραδόσεις και την ελληνορθόδοξη θρησκεία  να διατηρήσουν την ελληνική τους ταυτότητα.

Πληροφορίες για την αδελφοποίηση των δύο σχολείων αλλά και για το εκπαιδευτικό ταξίδι του 1ου Γυμνασίου Βούλας στη Μελβούρνη μπορείτε να βρείτε στο ιστολόγιο https://blogs.sch.gr/voulamelbourne .


SCA NEWSLETTER – Απρίλιος 2018 – Δείτε το εδώ 


ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 9/3/18 – Δείτε το εδώ

Students from 1st Voula Junior High School in Athens visit sister school Alphington Grammar

The group of 25 students will explore Victoria, with day trips to the Great Ocean Road, Puffing Billy, and a number of memorials and museums

Two ladies on the left, Vice Principal and Information Technology Teacher Ioanna Gardiki, and English Language Teacher Angeliki Methodiou. The lady on the right, Principal Dr Maria Kaskantami with the 22 students from the 1st Junior High School Voula Athens, sister school of Alphington Grammar.

“The project is based on a computer program whereby the students write text, make videos, and upload them and generally communicate by computer,” Ms Despoteris tells Neos Kosmos.

“The Alphington students visited Athens and their sister school in September 2016. I was delighted to be able to be with the students on that trip. Also, I arranged for the Australian ambassador to Greece to launch the second phase of the program at the school.”

It was only recently that the students from Athens got the approval from the Greek Ministry of Education to visit Melbourne. Their visit will last for a week; from Monday 12 March till Tuesday 20 March.

A group of 22 junior high-school students and three accompanying female staff members, including the Principal will be in Melbourne for a week, during which they will follow a full program attending classes at Alphington.

The group of 25 will also go on two-day trips – one along the Great Ocean Road, the other to Puffing Billy – and visit the Shrine of Remembrance, the Greek Memorial, the Lemnos Memorial, and the Immigration and Hellenic Museums.

The guests will be hosted by the Greek Community of Melbourne and the Greek Community of Dandenong. During this short but task-packed visit, they will also visit the Greek Orthodox Archdiocese, have morning tea at Parliament House and go on a river cruise. The Australian Institute of Macedonian Studies will also host an event for the students.

“They are all very enthusiastic about their proposed trip Down Under,” adds Ms Despoteris. “I will accompany the students to most venues; we have planned an amazing itinerary.”


 ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 15/3/18 – Δείτε το εδώ

 Οι μαθητές από την Ελλάδα μαζεύουν αναμνήσεις από την καλύτερη πόλη του κόσμου

Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βούλας επισκέπτονται την Μελβούρνη στο πλαίσιο της αδελφοποίησης του σχολείου τους με το Alphington Grammar

Από την επίσκεψη των μαθητών στη Βουλή της Βικτώριας

Κάπως έτσι άρχισε η δεκαήμερη επίσκεψη των μαθητών Γ’ Γυμνασίου 1ου Γυμνασίου Βούλας στη Μελβούρνη οι οποίοι βρίσκονται στην καλύτερη πόλη του κόσμου, στο πλαίσιο αδελφοποίησης του σχολείου τους με το Alphington Grammar.

H συλλογή εμπειριών και εικόνων από τους μαθητές άρχισε από την Βουλή της Βικτώριας. Εκεί τους περίμεναν ο ομογενής βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Στιβ Δημόπουλος, και ο βουλευτής του Φιλελεύθερου Κόμματος Murray Thomson.

Και οι δύο πολιτικοί έπραξαν πολύ σοφά, αποφεύγοντας να εξηγήσουν στους μαθητές την πολιτική των κομμάτων τους και ανέλαβαν το έργο του ξεναγού, όχι μόνο στους χώρους της Βουλής αλλά και στο πολιτικό σύστημα.

Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από την αρχιτεκτονική του κτιρίου και την ξενάγηση, αλλά δυστυχώς για τους πολιτικούς που την έκαναν, οι μαθητές δεν είναι ψηφοφόροι.
Η επόμενη στάση ήταν στην Αρχιεπισκοπή Μελβούρνης όπου συναντήθηκαν με τον επίσκοπο Δέρβης. Μετά από εκεί κατευθύνθηκαν στην Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και ξεναγήθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο. Της ξενάγησης ακολούθησε γεύμα που προσφέρθηκε από την Ελληνική Κοινότητας και του γεύματος ακολούθησαν «δραστηριότητες» καταναλωτισμού, με άλλα λόγια βόλτα στα μαγαζιά.

Και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα των μαθητών από τη Βούλα και από ό,τι πληροφορούμαστε θα συνεχιστεί με ακόμα πιο ενδιαφέροντες δραστηριότητες, εκδρομές και καλή παρέα κάτι που επιβεβαιώνεται και από την βόλτα τους με το γραφικό τραινάκι Puffing Billy που πήγαν την επόμενη μέρα παρέα με μαθητές του Alphington Grammar.


 RYTHMOS 17/3/18 – Δείτε το εδώ

 Θερμή υποδοχή σε μαθητές από την Ελλάδα επεφύλαξε η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης (pic)

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης σε 22 μαθητές και μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Βούλας και τις τρεις συνοδούς τους που επισκέπτονται τη Μελβούρνη στο πλαίσιο της αδελφοποίησης του σχολείου τους με το Κολλέγιο Alphington Grammar.

Σε μια συγκινητική εκδήλωση στο Ελληνικό Κέντρο, την Τρίτη, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του προσωπικού της Κοινότητας υποδέχθηκαν τα παιδιά και τους παρέθεσαν γεύμα στο εστιατόριο «Μελίνα», ενώ τους έδωσαν και αναμνηστικά δώρα.Κατενθουσιασμένα και χαρούμενα αυτά για τη θερμή υποδοχή που τους επιφυλάχθηκε, μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια την πόλη της Μελβούρνης, την πολυπολιτισμική κοινωνία της, την εντυπωσιακή πολεοδομία της και τους «υπέροχους ανθρώπους που γνώρισαν».

“Ολοι οι άνθρωποι είναι ζεστοί, φιλόξενοι και μας υποδέχονται εγκάρδια,» έλεγαν.

Τους μαθητές και τις εκπαιδευτικούς καλοσώρισε ο πρόεδρος της Κοινότητας κ.Βασίλης Παπαστεργιάδης ο οποίος αναφέρθηκε στις υπηρεσίες και τις δραστηριότητες της Κοινότητας και στη σημασία που δίνει στην εκπαίδευση. Ο κ. Παπαστεργιάδης ευχαρίστησε επίσης όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της επίσκεψης και ιδιαίτερα την κ. Χριστίνα Δεσποτέρη, με πρωτοβουλία της οποίας έγινε η αδελφοποίηση των δύο σχολείων.

Ο Γενικός Γραμματέας της Κοινότητας κ.Κώστας Μάρκος ενημέρωσε τα παιδιά για την ιστορία της Κοινότητας, για το πώς ιδρύθηκε από τους πρώτους Ελληνες μετανάστες στη Μελβούρνη 120 χρόνια πριν, και γενικά για τη μετανάστευση των Ελλήνων στην Αυστραλία.

Με τη σειρά του ο διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου κ. Γιώργος Μενίδης ενημέρωσε τους μαθητές για τις πολιτιστικές δραστηριότητες της Κοινότητας και για το πρόγραμμα του πολιτιστικού κέντρου, ενώ ο Αντιπρόεδρος της Κοινότητας κ. Νίκος Κουκουβιτάκης και ο διευθυντής του Σχολείου Γλώσσας και Πολιτισμού της Κοινότητας κ. Μάνος Τζιμπραγός αναφέρθηκαν αντίστοιχα στο AlphingtonGrammar και στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Κοινότητας.

Τους μαθητές χαιρέτησαν επίσης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Σικαβίτσας και Δρ Νίκος Ντάλλας, που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

Ο μαθητής Γιάννης Στεργιόπουλος ευχαρίστησε εκ μέρους των μαθητών την Κοινότητα, εντυπωσιάζοντας όλους με την ομιλία του και την ευφράδεια του λόγου του.

«Ταξίδι ζωής για τα παιδιά»

«Τα παιδιά το περίμεναν πώς και πώς αυτό το ταξίδι – πόσο καιρό ετοιμάζονταν!» λέει η διεθύντρια του 1ου Γυμνασίου Βούλας κ. Μαρία Κασκαντάμη, η οποία συνοδεύει μαζί με δύο άλλες εκπαιδευτικούς τους μαθητές στη Μελβούρνη.

«Πιστεύω ότι είναι ένα ταξίδι ζωής για τα παιδιά γιατί τους δίνετε η ευκαιρία να έρθουν σε μια τόσο μακρυνή χώρα, αλλά και γιατί έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα ζωντανό κομμάτι του Ελληνισμού εδώ. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς να ξέρουμε ότι εδώ στην άκρη του κόσμου υπάρχουν Ελληνες που μας περιμένουν να μας φιλοξενήσουν και να μας δείξουν την αγάπη τους.»

Μιλώντας για την αδελφοποίηση των δύο σχολείων και για το πρόγραμμα της επίσκεψης λέει:

«Η αδελφοποίηση των δύο σχολείων ξεκίνησε από την κ. Δεσποτέρη, η οποία επισκέφθηκε το σχολείο μας και μας έκανε τη σχετική πρόταση. Ετσι ξεκινήσαμε μια ηλεκτρονική επικοινωνία με το σχολείο εδώ.

»Πράγματι τα προηγούμενα τρία χρόνια δουλέψαμε ηλεκτρονικά. Εχουμε φτιάξει ένα blog στο οποίο ανεβαίνουν οι εργασίες των μαθητών και των δύο σχολείων. Έχουμε μια σημαντική συνεργασία με την κ. Τούλα Τρεζάκη, η οποία είναι υπεύθυνη για τα ελληνικά στο AlphingtonGrammar και με τη διευθύντρια του Κολλεγίου Δρ Βίβιαν Νίκου.

»Πέρσι μας επισκέφθηκαν μαθητές από το AlphingtonGrammar και τους φιλοξενήσαμε και μας προσκάλεσαν να έρθουμε κι εμείς στη Μελβούρνη. Γνωρίστηκαν από κοντά τα παιδιά μας και στη συνέχεια, μέσα από μεγάλες προσπάθειες και γραφειοκρατικές δυσκολίες στην Ελλάδα, τα καταφέραμε να έρθουμε. Για την οργάνωση του ταξιδιού έχεθ συνεργαστεί η κ. Χριστίνα Δεσποτέρη με τη Δρ Βίβιαν Νίκου. Ξέρω ότι είναι πολύ σημαντική η βοήθεια της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.

»Όσον αφορά στο πρόγραμμά μας, είναι πολύ πλούσιο, συνδυάζοντας και τα αξιοθέατα της πόλης, και τη φύση και την επαφή με τους μαθητές του σχολείου και τους Ελληνες εδώ.

»Τα παιδιά θα επισκεφθούν το AlphingtonGrammar και θα παρακολουθήσουν διάφορα μαθήματα. Θα κάνουμε επίσης και μια δράση με το Ελληνικό τμήμα, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Μιλάμε Ελληνικά το Μάρτιο». Ηρθαμε το Μάρτιο μήνα για να είμαστε εδώ στο πλαίσιο της καμπάνιας και να λάβουμε μέρος στις εκδηλώσεις. Τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαμε σε συνεργασία με το AlphingtonGrammar.

»Κατά την παραμονή εδώ, τα παιδιά θα συναντηθούν και με διάφορους εθνοτοπικούς συλλόγους και θα έχουν έτσι και μια σύνδεση με άτομα από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους στην Ελλάδα.»

Η κ. Κασκαντάμη ευχαρίστησε με τη σειρά της όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση αυτού σημαντικού ταξιδιού για τα παιδιά: Τη διευθύντρα του AlphingtonGrammar Δρ Βίβιαν Νίκου και τους συνεργάτες της στο κολλέγιο, τον πρόεδρο της Κοινότητας κ. Παπαστεργιάδη και τα μέλη του Διοικητικού Συβουλίου, την κ. Χρ. Δεσποτέρη, τον Επίσκοπο Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, τους ομογενείς πολιτικούς που υποδέχθηκαν τα παιδιά στην πολιτειακή Βουλή και την εταιρεία TullamarineBusLinesπου είναι υπεύθυνη για τις μετακινήσεις των παιδιών.

Κατενθουσιασμένα από τη Μελβούρνη

Κατενθουσιασμένα ήταν όλα τα παιδιά από το ταξίδι τους, την πόλη της Μελβούρνης και τη θερμή υποδοχή που τους επιφυλάχθηκε:

Γιάννης:Θαυμάσια πόλη η Μελβούρνη! Μας έκανε εντύπωση το υπέροχο κομβικό σύστημα που έχει. Τα κτήρια, το μέγεθός τους είναι πολύ μεγάλα, δεν έχουμε τέτοια στην Ελλάδα. Πολύ ωραίοι οι άνθρωποι, πολύ ζεστοί, μας υποδέχθηκαν θερμά… έχουμε δει πολλές κουλτούρες από πολλές χώρες. Ελληνες πολλούς, οι οποίοι μας μιλούν στα Ελληνικά και έχουν κρατήσει τις ρίζες τους…και το ξενοδοχείο ωραίο που μένουμε. Γενικά οι εντυπώσεις μας μέχρι τώρα είναι θετικότατες.

 Νίκος:Μου αρέσει πάρα πολύ η Μελβούρνη. Καμμια σχέση με την Αθήνα και τις άλλες πόλεις της Ελλάδας. Εχουμε μια ηλιόλουστη ημέρα σήμερα και το κλίμα είναι πολύ ωραίο και δεν έχει καθόλου υγρασία από ότι καταλαβαίνω.Τα κτήρια μεγαλοπρεπή και θαυμάσια. Οι άνθρωποι ζεστοί, φιλόξενοι και μας υποδέχονται εγκάρδια.

 Κυβέλη:Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια και ιδιαίτερα στο εξωτερικό. Τα λατρεύω! Η Αυστραλία ήταν όνειρο ζωής για μένα. Εχω συγγενείς στο Σίδνεϊ και μου είχαν πει πόσο ωραίες πόλεις είναι το Σίδνεϊ και η Μελβούρνη, για τούτο ήθελα πάρα πολύ να έρθω. Γενικά ό,τι έχουμε δει είναι πάρα πολύ όμορφο και διαφορετικό από την Αθήνα. Μας έχει εντυπωσιάσει ιδιαίτερα η υποδοχή και η φιλοξενία σας.

 Μαρισία: Είναι κάτι το τέλειο, γιατί ήρθαμε στο άλλο ημισφαίριο για να γνωρίσουμε τοους μαθητές του Αλπηινγτον. Η Μελβούρνη είναι τελείως διαφορετική από την  Αθήνα… Αλλος κόσμος στην κυριολεξία!

Χριστίνα: Είμαστε ενθουσιασμένοι όλοι με το ταξίδι. Το συζητούσαμε εδώ κι ένα χρόνο και έγινε πραγματικότητα. Ευχόμαστε να περάσουμε όμορφα.

Δημήτρης: Είμαι εντυπωσιασμένος από την Μελβούρνη, αν και το ταξίδι ήταν λίγο κουραστικό. Ηθελα πολύ να βρεθώ εδώ και να γνωρίσω ένα διαφορετικό κόσμο. Η πόλη είναι υπέροχη, το ίδιοι και οι άνθρωποι, ο καιρός είναι θαυμάσιος.

Μαριλή: Η Μελβούρνη είναι μια υπέροχη πόλη. Θα ήθελα να γνωρίσω διάφορα έθιμα και να βρεθώ στο AlphingtonGrammar.

«Το ταξίδι είναι μοναδική εμπειρία για τα παιδιά, καθώς τους ανοίγει νέους ορίζοντες για το μέλλον. Μπορεί κάποια από αυτά να έρθουν αργότερα εδώ να σπουδάσουν ή και για να μείνουν,» λέει η κ. Κασκαντάμη.


ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 15/3/18 – Δείτε το εδώ

 Οι μαθητές από την Ελλάδα μαζεύουν αναμνήσεις από την καλύτερη πόλη του κόσμου

Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βούλας επισκέπτονται την Μελβούρνη στο πλαίσιο της αδελφοποίησης του σχολείου τους με το Alphington Grammar

Από την επίσκεψη των μαθητών στη Βουλή της Βικτώριας

Κάπως έτσι άρχισε η δεκαήμερη επίσκεψη των μαθητών Γ’ Γυμνασίου 1ου Γυμνασίου Βούλας στη Μελβούρνη οι οποίοι βρίσκονται στην καλύτερη πόλη του κόσμου, στο πλαίσιο αδελφοποίησης του σχολείου τους με το Alphington Grammar.

H συλλογή εμπειριών και εικόνων από τους μαθητές άρχισε από την Βουλή της Βικτώριας. Εκεί τους περίμεναν ο ομογενής βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Στιβ Δημόπουλος, και ο βουλευτής του Φιλελεύθερου Κόμματος Murray Thomson.

Και οι δύο πολιτικοί έπραξαν πολύ σοφά, αποφεύγοντας να εξηγήσουν στους μαθητές την πολιτική των κομμάτων τους και ανέλαβαν το έργο του ξεναγού, όχι μόνο στους χώρους της Βουλής αλλά και στο πολιτικό σύστημα.

Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από την αρχιτεκτονική του κτιρίου και την ξενάγηση, αλλά δυστυχώς για τους πολιτικούς που την έκαναν, οι μαθητές δεν είναι ψηφοφόροι.
Η επόμενη στάση ήταν στην Αρχιεπισκοπή Μελβούρνης όπου συναντήθηκαν με τον επίσκοπο Δέρβης. Μετά από εκεί κατευθύνθηκαν στην Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και ξεναγήθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο. Της ξενάγησης ακολούθησε γεύμα που προσφέρθηκε από την Ελληνική Κοινότητας και του γεύματος ακολούθησαν «δραστηριότητες» καταναλωτισμού, με άλλα λόγια βόλτα στα μαγαζιά.

Και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα των μαθητών από τη Βούλα και από ό,τι πληροφορούμαστε θα συνεχιστεί με ακόμα πιο ενδιαφέροντες δραστηριότητες, εκδρομές και καλή παρέα κάτι που επιβεβαιώνεται και από την βόλτα τους με το γραφικό τραινάκι Puffing Billy που πήγαν την επόμενη μέρα παρέα με μαθητές του Alphington Grammar.


SBS – Ελληνικό Πρόγραμμα 19/3/18 – Δείτε το εδώ

 «Οι Ελληνοαυστραλοί μαθητές νοιάζονται για την Ελλάδα»

Η μαθήτρια Χριστίνα Ταμπάκη, η Χριστίνα Δεσποτέρη, η διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Βούλας, Μαρία Κασκαντάμη και οι μαθητές Γιάννης Στεριόπουλος, Νίκος Τσαούσης (SBS Greek)

Τρεις από τους 22 μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βούλας Αττικής, που βρέθηκαν στη Μελβούρνη, ως μέρος του πολιτιστικού προγράμματος αδελφοποίησης του ελληνικού αυτού δημόσιου σχολείου με το Αlphington Grammar School, μίλησαν στο Ελληνικό Πρόγραμμα.

By Panos Apostolou

Τις εγκαταστάσεις της SBS στη Μελβούρνη επισκέφτηκαν η μαθήτρια Χριστίνα Ταμπάκη, οι μαθητές Νίκος Τσαούσης και Γιάννης Στεριόπουλος, η διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Βούλας και φιλόλογος Μαρία Κασκαντάμη και Μαζί τους είναι το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Αδελφοποίησης Αυστραλίας Χριστίνα Δεσποτέρη.

Greek students at SBS Greek Radio

Η μαθήτρια Χριστίνα Ταμπάκη και οι μαθητές Γιάννης Στεριόπουλος και Νίκος Τσαούσης

Οι μαθητές δήλωσαν συγκινημένοι από την φιλοξενία και την υποδοχή που τους επιφύλαξαν οι ομογενείς της Μελβούρνης. Εντυπωσιάστηκαν από την αρχιτεκτονική της πόλης και την καλή οργάνωσή της. Στις συζητήσεις που είχαν με τους Ελληνοαυστραλούς μαθητές, υπήρχαν αναφορές για την κρίση στην Ελλάδα, όπως και για το προσφυγικό ζήτημα. Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βούλας είπαν ότι οι ομογενείς δεν ξεχνούν την πατρίδα και νοιάζονται γι’ αυτήν και προσπαθούν μέσα από τις παραδόσεις και την ελληνορθόδοξη θρησκεία να κρατήσουν ζωντανή την ελληνική κουλτούρα.

Μιλώντας στο Ελληνικό Πρόγραμμα η κ. Κασκαντάμη δήλωσε ότι στόχοι του συγκεκριμένου προγράμματος είναι οι μαθητές να αποκτήσουν επίγνωση της πολιτιστικής τους ταυτότητας, να αναγνωρίσουν το σημαντικό ρόλο του ελληνισμού της διασποράς για την Ελλάδα, να δημιουργήσουν νέες σχέσεις με συνομήλικούς τους σε μια άλλη χώρα εντοπίζοντας ομοιότητες και διαφορές, να μοιραστούν σκέψεις, προβληματισμούς, συναισθήματα χρησιμοποιώντας μία άλλη γλώσσα και τις νέες τεχνολογίες αποτελεσματικά. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργήθηκε το blog: https://blogs.sch.gr/voulamelbourne με στόχο να προάγει την επικοινωνία ανάμεσα στα δύο σχολεία και να φιλοξενήσει τις πρωτότυπες εργασίες -διαφόρων μορφών- που δημιούργησαν οι μαθητές, μέσα από δραστηριότητες που προάγουν την ομαδικότητα και τη συνεργασία.

Greek students at SBS Greek Radio

Η διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Βούλας, φιλόλογος Μαρία Κασκαντάμη και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Αδελφοποίησης Αυστραλίας, Χριστίνα Δεσποτέρη

Η κ. Δεσποτέρη αποκάλυψε ότι για το Πρόγραμμα Αδελφοποίησης Σχολείων έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους και άλλα ελληνικά σχολεία στη Βικτώρια. Ήδη προχωρά το πρόγραμμα για το Κολλέγιο Oakleigh Grammar με το 2ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης.


portoni.gr  – 19/3/18  Δείτε το εδώ

Ανδρέας Κολαΐτης: Ένα ξεχωριστό εκπαιδευτικό ταξίδι στους αντίποδες της γης !!

Η εν εξελίξει διηπειρωτική εμπερία και παραμονή στην Μελβούρνη της Βικτώρια (Αυστραλία) τις τελευταίες ημέρες της αντιπροσωπείας του αγαπημένου (μου) 1ου Γυμνασίου Βούλας – Αττικής, στα πλαίσια της εδώ και τέσσερα έτη ηλεκτρονικής αδελφοποίησης του με το εκεί ελληνόκτηκτο Σχολείο “Grammar Alphington”, θαρρώ διέπεται για όλους από μια ξεχωριστή ιδιότητα.

Συγκεκριμένα διαμορφώνει ήδη τους συμμετέχοντες σ’ αυτό το … καλύτερο επίπεδο ανθρώπου για έναν πολύ σημαντικό λόγο:

Διότι μοιάζει με μικρογραφία της ζωής. Μέσα απ’ αυτό ανοίγονται ορίζοντες δίχως «παρωπίδες» μιας και η περιέργεια των μαθητών, των συνοδών/καθηγητριών, της συντονίστριας κας * Χριστίνα Δεσποτέρη, γίνεται με ό,τι πιο υγιές και εποικοδομητικό μπορεί να ‘χει κανείς στην καθημερινότητα του! Ας συνεχίσουν με τις ανεξάντλητες δυνάμεις τους, πνευματικές και σωματικές να’ ναι όλοι τους με «ανοιχτή» την καρδιά και το νου στην απόλαυση του απροσδόκητου στους … αντίποδες της γης! Καλή συνέχεια με ασφαλή επάνοδο στην Αθήνα!!

* Η Χριστίνα Δεσποτέρη (1η από αριστερά στη φωτογραφία) τυγχάνει ενεργό τακτικό μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κομιτάτων – Ερίσου – Κεφαλληνίας.