Το Πολυτεχνείο

Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και οι αξίες και ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκαν είναι από αυτά τα θέματα που θέλουν ιδιαίτερο χειρισμό για να τα επεξεργαστούμε στο Νηπιαγωγείο . Αυτές τις μέρες, προσπαθούμε   να μιλήσουμε για την έννοια της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Έτσι αντλούμε υλικό που υπάρχει στο internet,τραγούδια, ωραία βιβλία, κατάλληλα για την ηλικία των παιδιών μας, που μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε για κουκλοθέατρο, δραματοποίηση και συζήτηση.

Κάποια από αυτά τα βιβλία είναι:
                                                                             

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Μια ομάδα φοιτητών στην αρχή και χιλιάδων στη συνέχεια φώναξαν για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ.

Σύνθημά τους ανάμεσα στ΄ άλλα , “ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

Συγκεντρώνονται στο χώρο του Πολυτεχνείου, όπου και στήνουν ραδιοφωνικό σταθμό απ΄ όπου και ξεκινούν τον αγώνα τους με το να εκπέμπουν τα συνθήματά τους.

Χιλιάδες πολίτες και μαθητές αλλά και φοιτητές από άλλες σχολές τους συμπαραστέκονται φέρνοντάς τους τρόφιμα, φάρμακα, σκεπάσματα. Ο δικτάτορας όμως έχει άλλα σχέδια. Στέλνει στρατό και αστυνομία να διαλύσει πρώτα τα συγκεντρωμένα πλήθη και στη συνέχεια να επιτεθεί στους φοιτητές.

«Είμαστε άοπλοι, είμαστε αδέλφια, μη μας χτυπάτε, ελάτε μαζί μας» φωνάζουν οι φοιτητές από τον ραδιοφωνικό σταθμό.

Ένα τανκ ορμά γκρεμίζει τη σιδερένια πόρτα του Πολυτεχνείου χωρίς να υπολογίσει ότι πάνω στα κάγκελα και στην πύλη υπάρχουν άνθρωποι,  φοιτητές.  Ο στρατός και οι αστυνομικοί μπαίνουν στο προαύλιο και επιτίθενται στους φοιτητές που προσπαθούν να ξεφύγουν. Πολλοί φαντάροι προσπαθούν να προστατέψουν και να  βοηθήσουν τους φοιτητές να φύγουν. Πολλοί συλλαμβάνονται και οδηγούνται στην αστυνομία όπου και βασανίζονται άγρια.

                        Φοιτητές στην ταράτσα του Πολυτεχνείου

Το τανκ ετοιμάζεται να επιτεθεί
Τραγούδι:”Ο δρόμος είχε την δική του ιστορία”

Παιδί& Γλώσσα: Εκτυπώστε τις παρακάτω καρτέλες και συνθέστε τα συνθήματα των φοιτητών “ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

       

          

Παιδί& Μαθηματικά: Στο παρακάτω φύλλο εργασίας μετρήστε τα σήματα και σύμβολα της ΕΙΡΗΝΗΣ και συμπληρώστε τον αριθμό τους.

Παιδί& Δημιουργία: Χρωματίστε το φόντο πίσω από το περιστέρι με όποια χρώματα εσείς προτιμάτε. Το περιστέρι μπορείτε να το αφήσετε λευκό ή με το δαχτυλάκι και τις τέμπερες να το χρωματίσετε .

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.