Άδειες και απουσίες στο MySchool: Ποια είναι η διαφορά;

myschool

Άδεια ή απουσία; Αφού καταχώρησα την άδεια γιατί δε μου κάνει επιβεβαίωση δεδομένων το MySchool; Όλοι μας τα μπερδεύουμε. Ελπίζω αυτό το άρθρο να βοηθήσει να γίνουν όλα ξεκάθαρα …”

Αγαπητές συναδέλφισσες / Αγαπητοί συνάδελφοι,

όταν μία / ένας εκπαιδευτικός του σχολείου μας πάρει μια μακροχρόνια άδεια, το ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΜΟΝΟ την καταχωρεί στο MySchool. Η καταχώρηση της άδειας γίνεται ΜΙΑ ΦΟΡΑ μόνο γιατί αφορά στην / στον εκπαιδευτικό (που ως οντότητα στο MySchool είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ) από το σχολείο τοποθέτησης ΜΟΝΟ, γιατί αυτό είναι υπεύθυνο για την διοικητική παρακολούθηση της / του εκπαιδευτικού.

Εντάξει λοιπόν, καταχωρήθηκε η άδεια. Είμαστε εντάξει όλοι; Το σχολείο τοποθέτησης και τα (τυχόν) σχολεία διάθεσης; ΟΧΙ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ. Κανείς, ούτε καν το σχολείο της τοποθέτησης δεν είναι εντάξει. Γιατί; Εφόσον η / ο εκπαιδευτικός έχει πάρει μακροχρόνια άδεια, οι αναθέσεις των μαθημάτων που έχει θα δοθούν σε άλλους εκπαιδευτικούς της μονάδας μας. Η / Ο εκπαιδευτικός θα μείνει με μηδέν ώρες αναθέσεις. Υπάρχει ποτέ περίπτωση να κάνει επιβεβαίωση δεδομένων κανένα από τα σχολεία στα οποία είναι τοποθετημένη / τοποθετημένος ή με διάθεση η / ο εκπαιδευτικός; Με μηδέν ώρες ανάθεσης; ΚΑΜΜΙΑ!

Η διαδικασία που προβλέπει το MySchool είναι ότι σε όλες τις τοποθετήσεις / διαθέσεις της / του εκπαιδευτικού να καταχωρηθεί ΑΠΟΥΣΙΑ. Λογικό δεν είναι; ΜΙΑ άδεια μεν (καταχωρείται μια φορά), αλλά η / ο εκπαιδευτικός λείπει από ΟΛΕΣ τις σχολικές μονάδες (καταχωρείται ΠΟΛΛΕΣ φορές – τόσες όσες οι σχολικές μονάδες) στις οποίες υπηρετεί. Είναι λοιπόν απαραίτητο, μόλις γίνει γνωστό στη σχολική μας μονάδα ότι σε μια / έναν εκπαιδευτικό έχει χορηγηθεί μακροχρόνια άδεια να καταχωρηθεί και η απουσία του στη ΔΙΚΗ ΜΑΣ σχολική μονάδα.

Η διαδικασία τεχνικά έχει ως εξής:

Στο μενού ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ > ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΟΡΕΑ ΜΟΥ εμφανίζονται οι εκπαιδευτικοί που είναι τοποθετημένοι ή με διάθεση στο σχολείο μας. Επιλέγουμε τον εκπαιδευτικό που έχει πάρει την μακροχρόνια άδεια και πατάμε το “γρανάζι” αριστερά του ονόματος του. Εμφανίζεται μια οθόνη με τα στοιχεία της τοποθέτησης της / του εκπαιδευτικού στο σχολείο μας.

Αν κυλήσουμε την οθόνη λίγο πιο κάτω θα δούμε ένα πίνακα που λέει “Απουσίες εργαζομένου που σχετίζονται με αυτή την τοποθέτηση”

apousies 1

Μπορεί να υπάρχουν ήδη καταχωρημένες απουσίες εδώ ή όχι. Ανεξάρτητα από αυτό, για να καταχωρήσουμε εμείς μια απουσία πατάμε το “πράσινο +” και εμφανίζεται προς συμπλήρωση μια μικρή φόρμα για τις λεπτομέρειες της απουσίας.

apousies 2

Είναι υποχρεωτικά όλα τα πεδία ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ. Όπως βλέπετε δεν είστε υποχρεωμένες / υποχρεωμένοι πουθενά να καταχωρήσετε τον αριθμό πρωτοκόλλου της άδειας. Αν τον ξέρετε μπορείτε ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ να τον καταχωρήσετε στις παρατηρήσεις. Άρα δεν χρειάζεται και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να περιμένετε να εκδοθεί η άδεια. ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να καταχωρήσετε την απουσία άμεσα γιατί αλλιώς δεν μπορεί ούτε η σχολική μονάδα, ΟΥΤΕ ΕΜΕΙΣ στη ΔΔΕ να κάνουμε επιβεβαίωση δεδομένων. Ας δούμε τα πεδία αυτά:

  1. Τύπος απουσίας: Δεν μπορείτε να γράψετε ότι θέλετε, επιλέγετε από τη λίστα, η οποία όμως έχει “άπειρες” καταχωρήσεις. Παρακάτω σε αυτό το άρθρο περιγράφουμε πως θα περιορίσετε τη λίστα για να κάνετε ευκολότερα την επιλογή σας.
  2. Ισχύει από / Ισχύει έως: Ημερομηνίες έναρξης και λήξης της απουσίας (άδειας). Κι αν δεν έχει εκδοθεί; Τι θα καταχωρήσουμε; Κανένα πρόβλημα! Κατά προσέγγιση με βάση την αίτηση άδειας. Όταν εκδοθεί η άδεια μπορείτε να τα διορθώσετε, γιατί κάθε απουσία που καταχωρείτε στον πίνακα αυτό έχει “γρανάζι” και μπορεί να διορθωθεί οποιαδήποτε στιγμή μετά.
  3. Το “πράσινο V” καταχωρεί την απουσία στον πίνακα, το “κόκκινο Χ” κλείνει τη μικρή φόρμα χωρίς να αποθηκεύσει τις όποιες αλλαγές κάνατε.

Για να περιορίσετε τις επιλογές στη λίστα του πεδίου “Τύπος απουσίας” γράψτε μερικούς χαρακτήρες από τον τύπο απουσίας που αναζητάτε. Δείτε την επόμενη εικόνα:

apousies 3

Γράφοντας “ανατρ” βγήκαν οι δύο άδειες ανατροφής (η 1η είναι των αναπληρωτών και η 2η των μονίμων). Δοκιμάστε και με άλλες εκφράσεις όπως “ολικ”, “διαθ” ή “αποσπ” κλπ.

Ελπίζω το άρθρο αυτό τόσο να ξεκαθάρισε τις έννοιες “άδεια” και “απουσία” από πλευράς λειτουργικότητας στο MySchool, όσο και να σας βοήθησε τεχνικά στη διαχείριση των απουσιών.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας.

Ημερομηνία Έκδοση κειμένου Παρατηρήσεις
4/3/2022 1 Αρχική έκδοση.