Οι δραστηριότητες της ενότητας έχουν ως εξής:

1) Αρχικά μεταβείτε στη διεύθυνση της Ευρωπαϊκής επιτροπής για την Ενέργεια, Κλιματική αλλαγή, Περιβάλλον πατώντας εδώ

και αφού γνωρίσετε τη δράση της Ε.Ε. για το κλίμα μπορείτε να περιηγηθείτε στο μενού “Η κλιματική αλλαγή και σεις”, “Τα οφέλη της δράσης για το κλίμα”, “Νεολαία και κλίμα” και “Τι μπορείτε να κάνετε”

2) να κάνετε το κουίζ πατώντας εδώ

3) στη συνέχεια μεταβείτε στο σύνδεσμο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε μια καινούρια εφαρμογή για την κλιματική αλλαγή πατώντας εδώ

4) η σελίδα περιλαμβάνει βίντεο όπου εξηγεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και αφού το παρακολουθήσετε, κάντε το σχετικό σταυρόλεξο και κουίζ.

Εργαστήριο: Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Στόχος του εργαστηρίου είναι οι μαθητές να:

α) εξηγούν τις σημαντικότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
β) συνδέουν την έλλειψη αποφασιστικότητας ορισμένων κρατών στη λήψη κατάλληλων μέτρων, με τα  οικονομικά συμφέροντα των χωρών.

Δραστηριότητα 1η: Διάκριση παραγόντων που επηρεάζουν το φαινόμενο. (15 λεπτά).
Από τις παρακάτω δραστηριότητες, να εκτιμήσετε ποιές ενισχύουν την καύση ορυκτών καυσίμων, άρα και την αύξηση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
α) Η αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού.
β) Οι πυρκαγιές.
γ) Οι αναδασώσεις.
δ) Η χρήση κλιματιστικών για τη θέρμανση των κατοικιών, αντί για συστήματα που λειτουργούν με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.
ε) Η χρήση ηλιακών αυτοκινήτων.

Δραστηριότητα 2η: Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (25 λεπτά)

Εισαγωγικό κείμενο 1
Η διακυβερνητική ομάδα επιστημόνων για την κλιματική αλλαγή (IPCC) προβλέπει ότι, μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα θα αυξηθεί η μέση θερμοκρασία του πλανήτη από 0,3 έως 4,8 oC σε σχέση με την περίοδο 1986–2005, ανάλογα με το ρυθμό εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου (IPCC 2013α,β). Ως εκ τούτου, η βαρύτητα των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος θα είναι από σημαντική, στο ευνοϊκότερο σενάριο, έως καταστροφική, στο δυσμενέστερο.

 

 

Εισαγωγικό κείμενο 2
Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για:
α) Τις συχνές και απότομες μεταβολές στη θερμοκρασία του αέρα και στην κίνηση των ανέμων, οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα τη συχνότερη εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως: Καύσωνες – Ξηρασίες – Πυρκαγιές, Πλημμύρες, Έντονο ψύχος. 
β) Τις μετατοπίσεις των βροχοπτώσεων και των ξηρασιών σε άλλες περιοχές.
Ερώτηση 1η:
Να συζητήσετε στην ομάδα σας για να εκτιμήσετε ποιες από τις παρακάτω δυσμενείς μεταβολές συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
– Εύφορες περιοχές θα γίνουν άγονες και αντίστροφα.

– Αύξηση της στάθμης της θάλασσας.- Μείωση της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων.

– Μετακινήσεις πληθυσμών.

Ερώτηση 2η:
Οι πάγοι στο Βόρειο και στο Νότιο Πόλο περιέχουν σημαντικές ποσότητες μεθανίου. Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι το λιώσιμο σημαντικών τμημάτων των πολικών πάγων θα ενισχύσει σημαντικά την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της.
Να δώσετε μια εξήγηση γιατί οι επιστήμονες υποστηρίζουν την άποψη αυτή.

Υπόδειξη: Ανατρέξτε στο 1ο εργαστήριο.

Ερώτηση 3η
Παρόλο που από επιστημονική άποψη το θέμα είναι ξεκάθαρο, πολλές χώρες δεν φαίνονται διατεθειμένες να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, άρα και να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Γιατί νομίζετε ότι οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών τείνουν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.
Β. Οι ομάδες παρουσιάζουν τις απόψεις τους στην ολομέλεια και ακολουθεί συζήτηση.
Γ. Ο εκπαιδευτικός συνοψίζει όσα ακούστηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση.