Δοκιμάζω τις γνώσεις μου!
💡 💡 💡 💡 💡 💡 💡 💡 💡
Βασικές έννοιες της Πληροφορικής
Με ποιόν τρόπο παίρνουμε πληροφορίες από τα δεδομένα;
Για να φτάσουμε στην επιθυμητή πληροφορία, χρειάζεται να επεξεργαστούμε κατάλληλα τα δεδομένα μας.
Ποια είναι η συμβολή του υπολογιστή στην παραγωγή πληροφοριών;
Ο υπολογιστής χρησιμοποιείται ως μία συσκευή που μπορεί να αποθηκεύει μεγάλο όγκο δεδομένων, να τα επεξεργάζεται και να παράγει χρήσιμες πληροφορίες. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να αποθηκευτούν, να επεξεργαστούν, αλλά και να χρησιμοποιηθούν εκ νέου για την παραγωγή καινούργιων χρήσιμων πληροφοριών.
Το Υλικό του Υπολογιστή
Τι είναι το υλικό του υπολογιστή;
Το υλικό του υπολογιστή (ή αλλιώς Hardware) είναι το σύνολο όλων των μηχανικών και ηλεκτρονικών τμημάτων που απαρτίζουν το υπολογιστικό σύστημα. Είναι οτιδήποτε έχει φυσική υπόσταση, μπορούμε δηλαδή να δούμε και να αγγίξουμε.
Το υλικό μέρος αποτελείται από την κεντρική μονάδα επεξεργασίας, και από περιφερειακές μονάδες, όπως μονάδες εισόδου (πληκτρολόγιο, ποντίκι, σαρωτής κ.α.), εξόδου (οθόνη, εκτυπωτής, ηχεία κ.α.) και αποθήκευσης (σκληρός δίσκος, μνήμη flash κ.α.), οι οποίες συνδέονται και επικοινωνούν με την κεντρική μονάδα.
Με ποιες συσκευές εισάγουμε δεδομένα στον υπολογιστή;
Οι συσκευές εισόδου εξυπηρετούν στην εισαγωγή δεδομένων στον υπολογιστή. Τέτοιες συσκευές είναι:
- Πληκτρολόγιο: Συσκευή για εισαγωγή δεδομένων και εντολών σε μορφή κειμένου.
- Ποντίκι: Επιτρέπει την επιλογή των κατάλληλων για μας λειτουργιών.
- Σαρωτής: Επιτρέπει την ψηφιακή αναπαράσταση εικόνων, εγγράφων κ.α., καθώς και την εισαγωγή τους στον υπολογιστή προκειμένου να επεξεργαστούν.
- Μικρόφωνο: Βοηθάει να εισάγουμε τη φωνή μας ή άλλους ήχους στον υπολογιστή.
Ποιες είναι οι κυριότερες συσκευές εξόδου;
Οι συσκευές εξόδου μας εμφανίζουν το αποτέλεσμα της επεξεργασία των δεδομένων. Τέτοιες συσκευές μπορεί να είναι:
- Οθόνη: Εμφανίζει οπτικά διάφορες πληροφορίες χρησιμοποιώντας κείμενο και γραφικά.
- Εκτυπωτής: Επιτρέπει την εκτύπωση πληροφοριών σε χαρτί.
- Ηχεία: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναπαραγωγή ήχου.
Σε τι χρησιμεύουν τα αποθηκευτικά μέσα;
Η χρήση των αποθηκευτικών μέσων εξυπηρετεί στη μόνιμη διατήρηση χρήσιμων πληροφοριών και δεδομένων, προκειμένου να έχουμε πρόσβαση σε αυτά ανά πάσα ώρα και στιγμή. Τέτοια μέσα αποθήκευση μπορεί να είναι ο Σκληρός Δίσκος (Hard Disc), Μνήμη Φλας (Flash Memory ή USB Stick), η ο Οδηγός CD-ROM, DVD-ROM.
Εργονομία
Ποιος είναι ο σκοπός της εργονομίας;
Η Εργονομία εξυπηρετεί στη βελτίωση του περιβάλλοντος που εργαζόμαστε. Μελετά τις μεθόδους, με τις οποίες σχεδιάζονται οι συσκευές και τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, προκειμένου να μας βοηθήσει να έχουμε μια ευχάριστη και αποδοτική εργασία. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται η αρμονία του ανθρώπου με το περιβάλλον του και τα αντικείμενα που έρχεται σε επαφή καθημερινά.
Τι πρέπει να προσέχουμε ώστε να έχουμε τη σωστή στάση εργασίας στον υπολογιστή;
Τι είναι το εικονοστοιχείο (pixel);
Η οθόνη έχει κατασκευαστεί έτσι, ώστε η επιφάνειά της, στην οποία εμφανίζονται οι εικόνες, να χωρίζεται σε μικρές ορθογώνιες περιοχές. Κάθε περιοχή ονομάζεται εικονοστοιχείο (pixel) και σ’ αυτό εμφανίζεται ένα μόνο χρώμα κάθε φορά. Ο αριθμός των εικονοστοιχείων που συναντάμε σε μια οριζόντια και σε μια κάθετη γραμμή καθορίζουν την ανάλυση της οθόνης (resolution). Αν για παράδειγμα η ανάλυση είναι 640×480, τότε σε κάθε γραμμή συναντάμε 640 εικονοστοιχεία, ενώ σε κάθε στήλη 480. Συνηθισμένες αναλύσεις είναι 800×600, 1024×768, 1280×1024 και 1600×1200.
Τι πρέπει να αλλάξουμε για να βλέπουμε τις εικόνες στην οθόνη μεγαλύτερες;
Προκειμένου να βλέπουμε τις εικόνες στην οθόνη μεγαλύτερες χρειάζεται να αλλάξουμε την ανάλυση της οθόνης. Πρέπει, λοιπόν, να μειώσουμε την ανάλυση, ώστε να ελλατώσουμε τον αριθμό των εικονοστοιχείων που εμφανίζονται στην οθόνη και έτσι οι εικόνες θα φαίνονται μεγαλύτερες.
Με ποιον τρόπο μπορείτε να υπολογίσετε το μέγεθος της οθόνης στον υπολογιστή σας;
Για να υπολογίσουμε το μέγεθος της οθόνης στον υπολογιστή μας χρειάζεται ένας χάρακας. Με το χάρακα θα μετρήσουμε το μήκος της διαγώνιου της επιφάνειας της οθόνης. Το μήκος, όμως, στη συνέχεια πρέπει να διαιρεθεί με το 2,54, καθώς 1 ίντσα=2,54 εκατοστά. Έτσι μπορούμε να βρούμε το μέγεθος μιας οθόνης σε ίντσες.
Γνωριμία με το Λογισμικό του Υπολογιστή
Από τι αποτελείται ένα πρόγραμμα υπολογιστή;
Ένα πρόγραμμα υπολογιστή αποτελείται από ένα πλήθος εντολών, δηλαδή οδηγίες που καθοδηγούν βήμα βήμα τον υπολογιστή, ώστε να εκτελέσει μια συγκεκριμένη λειτουργία.
Τι είναι το λογισμικό;
Το σύνολο των προγραμμάτων που χρησιμοποιούνται από τους υπολογιστές προκειμένου να εκτελεστεί οποιαδήποτε εργασία, ονομάζεται Λογισμικό (Software).
Σε ποιες βασικές κατηγορίες χωρίζεται το Λογισμικό ενός υπολογιστή;
Το Λογισμικό ενός υπολογιστή χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες:
- Το Λογισμικό Εφαρμογών: περιλαμβάνει μια μεγάλη πληθώρα διαφορετικών προγραμμάτων, τα οποία έχουν κατασκευαστεί έτσι ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις μας.
- Το Λογισμικό Συστήματος: περιέχει όλα τα προγράμματα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της λειτουργίας του υπολογιστή, αλλά και τη δημιουργία και εκτέλεση των προγραμμάτων εφαρμογών. Το πιο βασικό Λογισμικό Σύστημα αποτελεί το Λειτουργικό Σύστημα.
Ποιο λογισμικό είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του υπολογιστή;
Απαραίτητο για τη λειτουργία του υπολογιστή μας είναι το βασικότερο Λογισμικό Σύστημα, δηλαδή το Λειτουργικό Σύστημα.
Για ποιες λειτουργίες είναι υπεύθυνο το Λειτουργικό Σύστημα;
- Την αρμονική λειτουργία του υπολογιστή,
- Τη διαχείριση του υλικού του υπολογιστή,
- Την επικοινωνία μας με τον υπολογιστή μέσω των περιφερειακών συσκευών (πληκτρολόγιο, ποντίκι, οθόνη κ.α.),
- Την εκτέλεση άλλων προγραμμάτων,
- Την αποθήκευση των εργασιών μας.
Γνωστά Λειτουργικά Συστήματα είναι: Microsoft Windows, Linux, Unix, MacOS.
Ψηφιακός Κόσμος
Τι είναι ψηφιακό και τι αναλογικό σύστημα;
Γενικά, με τον όρο «ψηφιακό» (digital) εννοούμε ένα σύστημα που παίρνει τιμές από μια ομάδα συγκεκριμένων τιμών. Αντίθετα, όταν ένα σύστημα είναι αναλογικό (analogue), οι τιμές που παίρνει είναι συνεχόμενες.
Ο υπολογιστής είναι ψηφιακή ή αναλογική συσκευή;
Ο υπολογιστής είναι μια μηχανή που δουλεύει με ηλεκτρικό ρεύμα. Τα ηλεκτρονικά του κυκλώματα, σε απλοποιημένη μορφή, αποτελούνται από καλώδια και «διακόπτες». Για λόγους ευκολίας στην κατασκευή του, ο υπολογιστής μπορεί να αναγνωρίσει μόνο δύο διαφορετικές καταστάσεις, για να εκτελέσει τους υπολογισμούς του
- την κατάσταση στην οποία δεν περνάει ρεύμα μέσα από ένα καλώδιο και
- την κατάσταση στην οποία περνάει ρεύμα μέσα από ένα καλώδιο.
Ένας υπολογιστής είναι ψηφιακός, επειδή μπορεί να χειριστεί συγκεκριμένο αριθμό καταστάσεων (μόνο δύο).
Η κατασκευή ενός υπολογιστή που θα χρησιμοποιούσε το δεκαδικό σύστημα θα ήταν ιδιαίτερα πολύπλοκη, αφού θα χρειαζόταν να αναγνωρίζει 10 διαφορετικές καταστάσεις για να εκτελεί τους υπολογισμούς τους. Επομένως, η χρήση του δυαδικού συστήματος αρίθμησης διευκόλυνε τους κατασκευαστές των υπολογιστών, γιατί τους έδωσε τη δυνατότητα να αντιστοιχήσουν:
- την απουσία ρεύματος με: 0
- την παρουσία ρεύματος με: 1
Τα δυαδικά ψηφία 0 και 1 αντιστοιχούν στις δύο καταστάσεις που «αντιλαμβάνεται» ο υπολογιστής. Το δυαδικό ψηφίο, που ονομάζεται μπιτ (bit – binary digit), παίρνει τις τιμές 0 ή 1 και είναι η βασική μονάδα πληροφορίας των υπολογιστών. Τα δυαδικά ψηφία χρησιμοποιούνται για την παράσταση όλων των μορφών δεδομένων στον υπολογιστή: αριθμοί, χαρακτήρες, εικόνες, ήχοι κλπ. Ό,τι βλέπουμε στον υπολογιστή ή ακούμε από αυτόν ή ό,τι υπολογίζουμε με αυτόν είναι αποτέλεσμα των κατάλληλων συνδυασμών 0 και 1.
Δυαδικό Ψηφίο (bit)
Κάθε χαρακτήρας στον υπολογιστή μετατρέπεται σε μια σειρά από οχτώ bit σύμφωνα με τον κώδικα ASCII, άρα για να μετράμε πιο εύκολα τη χωρητικότητα των αποθηκευτικών μέσων και της μνήμης, δημιουργήθηκε μια νέα μονάδα μέτρησης: το Byte. Ένα Byte αντιστοιχεί στο μέγεθος ενός χαρακτήρα (γράμμα, ψηφίο, σημείο στίξης ή οποιοδήποτε άλλο σύμβολο) και ισούται με οκτώ bit. (1 Byte = 8 bit). Εξαιτίας του μεγάλου πλήθους των δεδομένων που χειριζόμαστε, περισσότερο εύχρηστες είναι οι μονάδες πολλαπλάσιων του Byte.
Ανακάλυψε το εσωτερικό του υπολογιστή
Ποια είναι τα είδη της κύριας μνήμης;
- Μνήμη Τυχαίας Προσπέλασης-RAM (Random Access Memory): στη Μνήμη RAM αποθηκεύονται προσωρινά τα προγράμματα ή οι εργασίες μας. Αν διακοπεί η τροφοδοσία ρεύματος του υπολογιστή τότε οτιδήποτε περιέχει χάνεται.
- Μνήμη Μόνο για Ανάγνωση-ROM (Read Only Memory): Στη Μνήμη ROM αποθηκεύονται μόνιμα πληροφορίες οι οποίες χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Σε αυτήν αποθηκεύεται το λογισμικό με το όνομα BIOS, το οποίο είναι υπεύθυνο για την εκκίνηση του υπολογιστή πραγματοποιώντας τους απαραίτητους ελέγχους προκειμένου να υπάρχει η σωστή λειτουργία των τμημάτων του.
Γιατί πρέπει να αποθηκεύουμε τις εργασίες μας σε κάποιο αποθηκευτικό μέσο;
Τα δεδομένα αποθηκεύονται στη μνήμη RAM. Ενδεχομένως, κάποια στιγμή να κλείσει ο υπολογιστής και τότε τα δεδομένα θα χαθούν. Γι’ αυτό το λόγο κρίνεται απαραίτητη η αποθήκευση σημαντικών δεδομένων σε ποικίλα αποθηκευτικά μέσα, όπως Σκληρός Δίσκος, μνήμες φλας κ.α.
Τι είναι η μητρική πλακέτα;
Η μητρική πλακέτα αποτελεί τη μεγαλύτερη επιφάνεια του εσωτερικού ενός υπολογιστή και συχνά αναφέρεται ως η «ραχοκοκαλιά» του υπολογιστή. Περιλαμβάνει διάφορες υποδοχές για την εγκατάσταση του επεξεργαστή, της μνήμης, για την κάρτα οθόνης, του ήχου και την κάρτα δικτύου, καθώς και άλλες ειδικές υποδοχές όπου μπορούμε να συνδέουμε εξωτερικές συσκευές όπως πληκτρολόγιο, ποντίκι, εκτυπωτή κ.α.
Τι είναι ο επεξεργαστής;
Επεξεργαστής ή Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας ή Κ.Μ.Ε. (Central Processing Unit ή C.P.U.) είναι το πιο σημαντικό εξάρτημα, καθώς είναι υπεύθυνο για τις κυριότερες επεξεργασίες που γίνονται στον υπολογιστή. Όλα τα δεδομένα μεταφέρονται από την Κύρια Μνήμη στον επεξεργαστή, ώστε να γίνει η απαραίτητη επεξεργασία τους σύμφωνα με τις εντολές μας. Μετά την επεξεργασία τους τα δεδομένα επιστρέφουν και τοποθετούνται προσωρινά στην Κύρια Μνήμη του υπολογιστή. Η Κ.Μ.Ε. είναι τοποθετημένη πάνω στη μητρική πλακέτα. Πολλοί τη χαρακτηρίζουν ως «εγκέφαλο» του υπολογιστή και με βάση αυτή αποτιμώνται συνήθως η ταχύτητα και οι δυνατότητες του υπολογιστή που χρησιμοποιούμε. Καθώς η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται, η ταχύτητα επεξεργασίας της Κ.Μ.Ε. γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη.
Γιατί είναι απαραίτητη η κάρτα γραφικών;
Η κάρτα γραφικών αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι του εσωτερικού ενός υπολογιστή, καθώς επεξεργάζεται το σήμα που στέλνεται στην οθόνη και το προβάλει. Χωρίς την κάρτα γραφικών θα ήταν αδύνατη η προβολή δεδομένων. Περιλαμβάνει το δικό της επεξεργαστή και μνήμη για να επεξεργάζεται καλύτερα και ταχύτερα τα σήματα που στέλνονται στην οθόνη.
Τι κάρτα επέκτασης χρειαζόμαστε, για να συνδέσουμε ένα μικρόφωνο ή ηχεία στον Η/Υ;
Για την αναπαραγωγή ήχου στον υπολογιστή χρειαζόμαστε την κάρτα ήχου (sound card). Οι υπολογιστές που κυκλοφορούν στην αγορά διαθέτουν στο εσωτερικό τους ενσωματωμένη μία κάρτα ήχου, επομένως το μόνο που χρειάζεται είναι να συνδέσουμε το μικρόφωνο ή τα ηχεία στην ειδική υποδοχή.
Τι κάρτα επέκτασης χρειαζόμαστε για να συνδέσουμε τον υπολογιστή μας με άλλους υπολογιστές;
Για τη σύνδεση του υπολογιστή μας με άλλους υπολογιστές σε δίκτυο χρειαζόμαστε την κάρτα δικτύου (network card).
Σε τι χρησιμεύει η θύρα USB;
Η θύρα USB αποτελεί την πιο χρήσιμη θύρα στον υπολογιστή αφού σε αυτή μπορούμε να συνδέσουμε πληθώρα περιφερειακών συσκευών. Τέτοιες συσκευές μπορεί να είναι το ποντίκι, το πληκτρολόγιο, ο εκτυπωτής, ο σαρωτής. Η θύρα αυτή έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα συσκευές που χρειάζονται μικρής έντασης παροχής ρεύματος.
![]() |
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
|
💡 Ελέγξτε τις γνώσεις σας με ασκήσεις επανάληψης 💡
Ασκήσεις Επανάληψης – Βασικές έννοιες της Πληροφορικής, Το Υλικό του Υπολογιστή, Εργονομία, Γνωριμία με το Λογισμικό του Υπολογιστή, Ψηφιακός Κόσμος, το Εσωτερικό του Υπολογιστή