Η ιστορία των αρωμάτων στη Γαλλία είναι πολύ παλιά. Ήδη από τον 18ο αιώνα η χρήση του αρώματος προτιμάται από εκείνη του σαπουνιού! Στην Κυανή Ακτή (Grasse) αναπτύσσονται οι τεχνικές απόσταξης για την λήψη “καθαρού” αρώματος. Περιοχή ευνοημένη από το κλίμα της, η Κυανή Ακτή συγκεντρώνει τα πιο αρωματικά άνθη: τριαντάφυλλα, λεβάντα, γιασεμί κλπ.
Σήμερα η διαδικασία παραγωγής αρωμάτων έχει εξελιχθεί και πολλά άνθη εισάγονται. Ωστόσο οι επαγγελματίες που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα διατηρούν τις αναφορές τους στην Grasse και στο Παρίσι. Εργάζονται κάνοντας πολύ ιδιαίτερες αναμίξεις, παίζοντας με μία μεγάλη συλλογή δοκιμαστικών σωλήνων γεμάτων με “πολύτιμα υγρά” που ονομάζεται “orgue à parfums”.
Τα αρώματα κατατάσσονται σε 7 οικογένειες ανάλογα με μυρωδιά τους. Εκτός από τα πέταλα των λουλουδιών χρησιμοποιούνται και άλλες ουσίες φυτικής προέλευσης: φρούτα όπως το πορτοκάλι ή η βανίλια, ρητίνες όπως το μύρο ακόμα και βρύα, ρίζες και βότανα όπως η λουίζα αλλά και μπαχαρικά όπως η κανέλα ή ακόμα και φλούδες δέντρων. Υπάρχουν και αρώματα στα οποία χρησιμοποιούνται λίπη ή ζωικές εκκρίσεις όπως το κερί της μέλισσας.
Ακολουθούν οι πιο σημαντικοί οίκοι παραγωγής αρωμάτων από τις δύο πρωτεύουσες της αρωματοποιίας Paris και Grasse.
GUERLAIN (“Charade”, “Parure”, “Samsara”, “Shalimar” ou “Instant”)
L’ARTISAN PARFUMEUR (La Chasse aux Papillons, Jour de Fête, Dzongkha, Timbuctu)
JEAN PATOU (Joy)