Αρχική » 2014 » Απρίλιος

Αρχείο μηνός Απρίλιος 2014

Kατηγορίες

Απρίλιος 2014
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Fleuves de France (Ποτάμια της Γαλλίας)

Ακολουθεί λίστα με τα μεγαλύτερα ποτάμια της Γαλλίας. Με ένα κλικ μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για το καθένα από αυτά.

LOIRE (ΛΙΓΗΡΑΣ)

SEINE (ΣΗΚΟΥΑΝΑΣ)

RHÔNE

GARONNE

MEUSE

DORDOGNE

CHARENTE

ADOUR

SOMME

VILAINE

AUDE

RHIN (Une partie)

ESCAUT

ORNE

SIEVRE NIORTAISE

BLAVET

HERAULT

AULNE

ORB

VIRE

LAY

EYRE

ARGENS

TET

VAR

TOUQUES

DIVES

AUTHIE

RANCE

COUESNON

Υπάρχουν βέβαια και πάρα πολλοί άλλοι ποταμοί. Η παραπάνω λίστα καταγράφει τους ποταμούς των οποίων το μήκος είναι μεγαλύτερο από 100 χιλιόμετρα.

Mode et Haute couture (Μόδα και Υψηλή Ραπτική)

Ήδη από τα τέλη του 17ου αιώνα αναγνωρίζεται η ικανότητα των μόδιστρων της γαλλικής ραπτικής. Η άνθιση όμως της υψηλής ραπτικής έρχεται με τις τρεις παγκόσμιες εκθέσεις του Παρισιού μέχρι το 1900 που δίνουν διεθνή αίγλη στους τοπικούς οίκους ραπτικής. Οι βάσεις μπαίνουν από τους les Sœurs CallotDoucetPoiretPaquin, ou Vionnet. Την ίδια εποχή αναπτύσσονται στο Παρίσι η τέχνη του κοσμήματος, της αρωματοποιίας, της κατασκευής τσάντας και παπουτσιού κλπ.

Στις αρχές του 19ου αιώνα η πρωτεύουσα της μόδας είναι το Παρίσι και το κέντρο της τοποθετείται στην rue de la Paix20 όπου έχει εγκατασταθεί ο Worth21.

Ας δούμε μερικά από τα ονόματα που διαχρονικά κυριάρχησαν στον χώρο της μόδας και είχαν για έδρα τους το Παρίσι. Με ένα κλικ μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες για τους οίκους και την μόδα που λάνσαραν . Σημειώνουμε ότι αυτοί οι οίκοι δεν δραστηριοποιούνται μόνο στον τομέα της υψηλής ραπτικής αλλά και της αρωματοποιίας, των κοσμημάτων κλπ.

CARTIER

GUERLAIN

GOYARD

HERMES

LOUIS VUITTON

JEANNE LANVIN

MADELEINE VIONNET

CHANEL

BALMAIN

CARVEN

CHRISTIAN DIOR

GIVENCHY

PIERRE CARDIN

PACO RABANNE

NINA RICCI

JEAN-PAUL GAULTIER

MUGLER

MONTANA

KENZO

KARL LANGERFELD

CHALAYAN

 

 

Les vins de France (Τα Γαλλικά κρασιά)

Η Γαλλία έχει την φήμη παγκοσμίως της “χώρας του κρασιού” (« le pays du vin »). Αυτός ο τίτλος δείχνει περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο η Γαλλία επένδυσε στην παραγωγή και παρουσίαση του κρασιού. Πού βρίσκονται όμως οι μεγάλοι αμπελώνες και τι ποικιλίες παράγουν; Ας κάνουμε μια συνοπτική παρουσίαση κατά περιοχές. Κάντε κλικ για να γνωρίσετε τις περιοχές, τις ποικιλίες σταφυλιού που καλλιεργούνται αλλά και τα παραγόμενα κρασιά.

ALSACE (ΑΛΣΑΤΙΑ) (riesling B, pinot blanc B,gewurztraminer Rs, pinot gris G,pinot noir N et sylvaner )

BEAUJOLAIS    (BROUILLY,CHÉNAS,CHIROUBLESCÔTE DE BROUILLYFLEURIEJULIENASMORGONMOULIN-À-VENTRÉGNIÉSAINT-AMOURBEAUJOLAIS VILLAGESBEAUJOLAISBEAUJOLAIS BLANCBEAUJOLAIS ROSÉ)

BORDEAUX (MERLOT, CABERNET SAUVIGNON, CABERNET FRANC, SAUVIGNON BLANC, SEMILLON, MUSACDELLE ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ)

BOURGOGNE (Chardonnay (blanc), Pinot Noir (rouge), Gamay (rouge), l’Aligoté (blanc), Sauvignon, César, Pinot Beurot, Sacy, Melon  ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ)

CHAMPAGNE (Le pinot noir (raisin noir), le meunier (raisin noir) et le chardonnay (raisin blanc) ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ)

CORSE (ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ)

JURA (Le poulsard, le pinot noir, le trousseau, le chardonnay, le savagnin, ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ)

LANGUEDOC- ROUSSILLON (ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ)

PROVENCE (ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ)

SAVOIE (ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ)

SUD-OUEST (ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ)

VALEE DE LA LOIRE (ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ)

VALLEE DU RHONE (ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ)

Les Bandes Dessinées (Τα κόμικ)

Τα Γαλλο-Βελγικά κόμικ είναι γαλλόφωνα και δημοσιεύονται από Γάλλους και Βέλγους εκδότες. Απευθύνονται στους Γαλλόφωνους (Γάλλους, Βέλγους, Ελβετούς). Η κοινή γλώσσα αυτών των χωρών συμβάλει στην δημιουργία κόμικ των οποίων η εθνική ταυτότητα είναι αδιευκρίνιστη. Αυτή η συνεργασία άσκησε μεγάλη επιρροή και στο ιταλικό κόμικ.Στην σημαντική παραγωγή κόμικ στη Γαλλία και το Βέλγιο συναντάμε ήρωες καταπληκτικούς. Ας δούμε τα πιο χαρακτηριστικά από αυτά τα κόμικ και τους δημιουργούς τους:

ASTÉRIX ET OBÉLIX (Uderzo  et Goscinny)

TINTIN (Hergé )

SCHTROUMPFS (Peyo,  Thierry Culliford )

LUCKY LUKE (Morris)

SPIROU (Rob-VelAndré Franquin )

BÉCASSINE (Émile-Joseph-Porphyre Pinchon)

CÉSAR ET ERNESTINE ( Maurice Tillieux)

GASTON (André Franquin)

GIL JOURDAN (Maurice Tillieux)

VALERIAN ET LAURELINE (Pierre Christin,Jean-Claude Mézières)

LES AVENTURES D’ATTILA (Maurice Rosy,  Derib)

BENOIT BRISEFER (Peyo)

LE CHINOIS A DEUX ROUES (Maurice Tillieux)

MARC LEBUT ET SON VOISIN (FrancisMaurice Tillieux)

QRN SUR BRETZELBURG (André FranquinGreg)

 

 

Les Parfums Français (Τα Γαλλικά Αρώματα)

Η ιστορία των αρωμάτων στη Γαλλία είναι πολύ παλιά. Ήδη από τον 18ο αιώνα η χρήση του αρώματος προτιμάται από εκείνη του σαπουνιού! Στην Κυανή Ακτή (Grasse) αναπτύσσονται οι τεχνικές απόσταξης για την λήψη “καθαρού” αρώματος. Περιοχή ευνοημένη από το κλίμα της, η Κυανή Ακτή συγκεντρώνει τα πιο αρωματικά άνθη: τριαντάφυλλα, λεβάντα, γιασεμί κλπ.

Σήμερα η διαδικασία παραγωγής αρωμάτων έχει εξελιχθεί και πολλά άνθη εισάγονται. Ωστόσο οι επαγγελματίες που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα διατηρούν τις αναφορές τους στην Grasse και στο Παρίσι. Εργάζονται κάνοντας πολύ ιδιαίτερες αναμίξεις, παίζοντας με μία μεγάλη συλλογή δοκιμαστικών σωλήνων γεμάτων με “πολύτιμα υγρά” που ονομάζεται “orgue à parfums”.

Τα αρώματα κατατάσσονται σε 7 οικογένειες ανάλογα με μυρωδιά τους. Εκτός από τα πέταλα των λουλουδιών χρησιμοποιούνται και άλλες ουσίες φυτικής προέλευσης: φρούτα όπως το πορτοκάλι ή η βανίλια, ρητίνες όπως το μύρο ακόμα και βρύα, ρίζες και βότανα όπως  η λουίζα αλλά και μπαχαρικά όπως η κανέλα ή ακόμα και φλούδες δέντρων. Υπάρχουν και αρώματα στα οποία χρησιμοποιούνται λίπη ή ζωικές εκκρίσεις όπως το κερί της μέλισσας.

Ακολουθούν οι πιο σημαντικοί οίκοι παραγωγής αρωμάτων από τις δύο πρωτεύουσες της αρωματοποιίας Paris και Grasse.

FRAGONARD

MOLINARD

GALIMARD

GUERLAIN (“Charade”, “Parure”, “Samsara”, “Shalimar” ou “Instant”)

L’ARTISAN PARFUMEUR (La Chasse aux Papillons, Jour de Fête, Dzongkha, Timbuctu)

ANNICK GOUTAL

DIPTYQUE

SERGE LUTENS

CHANEL

DIOR

OCCITANE

JEAN PATOU (Joy)

LÂNCOME

YVES SAINT LAURENT

GIVENCHY

BALMAIN

LALIQUE

ESTEE LAUDER

ROBERT PIGUET

HERMES

 

 

 

Γαλλικά Παραμύθια και Μύθοι (Contes et Fables)

Πολλά παραμύθια με τα οποία μεγαλώσαμε έχουν πατρίδα την Γαλλία (ή καλύτερα έχουν γραφτεί από Γάλλους συγγραφείς). Ας δούμε μερικά από αυτά.

Το 1697 ο Charles Perrault γράφει την Ωραία Κοιμωμένη (La Belle au bois dormant), την Σταχτοπούτα (Cendrillon), τον Παπουτσωμένο Γάτο (Le Maître chat ou le Chat botté), την Κοκκινοσκουφίτσα (Le Petit Chaperon rouge) και τον Κοντορεβυθούλη (Le Petit Poucet). Ο ίδιος συγγραφέας έχει γράψει και πολλά άλλα παραμύθια αλλά αυτά είναι τα πιο γνωστά στην Ελλάδα.

Το 1757 ο Jeanne-Marie Leprince de Beaumont γράφει το παραμύθι Η Ωραία και το Τέρας (La Belle et la Bête)

Jean de La Fontaine) το 1668 και το 1694,μιμούμενος τον Αίσωπο ,γράφει  και δημοσιεύει τρεις συλλογές με μύθους  σε έμμετρη μορφή με διδακτικό περιεχόμενο. Μερικοί από τους μύθους που περιλαμβάνονται σε αυτές τις συλλογές είναι:

La Cigale et la Fourmi (Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας)

Le Corbeau et le Renard ( Ο Κόρακας και η Αλεπού)

Le Loup et l’Agneau (Ο Λύκος και το Πρόβατο)

Le Lion et le Rat (Το Λιοντάρι και ο Ποντικός)

Le Lièvre et la Tortue ( Ο Λαγός και Η Χελώνα) κ.ά.

 

 

Plats régionaux français – Γαλλικά παραδοσιακά (κατά περιοχή) πιάτα

Κάντε κλικ για να ενημερωθείτε από την πολύ καλή και αναλυτική λίστα της Wikipedia για τα παραδοσιακά γαλλικά πιάτα ταξινομημένα κατά περιοχές αλλά και με πληροφορίες για το κάθε ένα από αυτά. Η εικόνα που ακολουθεί δίνει πολύ συνοπτικά το γαστριμαργικό τοπίο στη Γαλλία με τις τοπ συνταγές.

 

Γαλλικά παραδοσιακά πιάτα

Les Fromages Français – Tα Γαλλικά τυριά

Η Γαλλία είναι η χώρα των 300!!! περίπου τυριών και υπάρχουν πολλές κατηγορίες στις οποίες ταξινομούνται τα τυριά ανάλογα με την πυκνότητα και την κρούστα τους. Τυριά μαλακά, σκληρά, με κρούστα κλπ.

Αυτός ο μεγάλος  αριθμός τυριών λέγεται ότι έκανε τον  Ντε Γκωλ ( Général de Gaulle ) να πει μια φράση που έμεινε στην ιστορία: « Comment voulez-vous gouverner un pays où il existe 246 variétés de fromage? » (Πώς θέλετε να κυβερνήσετε μία χώρα όπου υπάρχουν 246 ποικιλίες τυριών;). 

Ακολουθούν μερικά από τα πιο ονομαστά Γαλλικά τυριά. Με ένα κλικ μπορείτε να πάρετε όλες τις πληροφορίες για την παρασκευή των τυριών αυτών αλλά και τις περιοχές που τα παράγουν.

 

LE COMTE

LE CAMEMBERT

LE CHEVRES

LE ROQUEFORT

LE VACHERIN – MONT D’OR

LE BRIE

LE BEAUFORT

LE SALERS

 

Accordéon (Η μουσική που φέρνει τον αέρα… του Παρισιού)

Μουσική για να ταξιδέψουμε νοερά στα καφέ  και στους δρόμους του Παρισιού!!!

Josephine Baker

Joséphine Baker, κατά κόσμον Freda Josephine McDonald γεννήθηκε 3 Ιουνίου του 1906 στο Σεν-Λουί, Μισσούρι και πέθανε στις 12 Απριλίου 1975 στο Παρίσι. Ήταν τραγουδίστρια και χορεύτρια αφροαμερικανικής καταγωγής και θεωρείται η πρώτη μαύρη σταρ. Πήρε την Γαλλική υπηκοότητα το 1937 και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Αντίσταση κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην συνέχεια θα χρησιμοποιήσει την δημοτικότητα της στον αγώνα ενάντια στον ρατσισμό και την χειραφέτηση των μαύρων υποστηρίζοντας το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ.

Translate

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση