Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ:8ο ΜΕΡΟΣ

ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΖΙΤΖΙΚΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΟΙΗΜΑ ΤΟΥ

Ο. ΕΛΥΤΗ (Α’ΜΕΡΟΣ)

ΤΑ ΤΖΙΤΖΙΚΙΑ

Η Απίστευτη Ζωή Των Τζιτζικιών

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ Ο. ΕΛΥΤΗ ΤΑ ΤΖΙΤΖΙΚΙΑ

ΤΑ ΤΖΙΤΖΙΚΙΑ

Η Παναγιά τα πέλαγα
κρατούσε στην ποδιά της.
Την Σίκινο, την Αμοργο
και τ’ άλλα τα παιδιά της.Ν

Εσείς τζιτζίκια μου άγγελοι
γεια σας κι η ώρα η καλή.
Ο βασιλιάς ο Ήλιος ζει;
Κι όλ’ αποκρίνονται μαζί.

Ζει και ζει και ζει …..
ο βασιλιάς ο ήλιος ζει.

Από την άκρη του καιρού
και πίσω απ’ τους χειμώνες
άκουγα σφύριζε η μπουρού
κι έβγαιναν οι Γοργόνες.

Ε σεις τζιτζίκια μου άγγελοι
γεια σας κι η ώρα η καλή.
Ο βασιλιάς ο Ήλιος ζει;
Κι όλ’ αποκρίνονται μαζί.

Ζει και ζει και ζει …..
ο βασιλιάς ο ήλιος ζει.

Κι εγώ μέσα στους αχινούς
στις γούβες στ’ αρμυρίκια
σαν τους παλιούς θαλασσινούς
ρωτούσα τα τζιτζίκια:

Ε σεις τζιτζίκια μου άγγελοι
γεια σας κι η ώρα η καλή.
Ο βασιλιάς ο Ήλιος ζει;
Κι όλ’ αποκρίνονται μαζί.

Ζει και ζει και ζει …..
ο βασιλιάς ο ήλιος ζει.

Στίχοι για το τραγούδι Τα τζιτζίκια  του έτους  σε στίχους  και σύνθεση  από το album .

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δισεκατομμύρια τζιτζίκια περίμεναν για 17 χρόνια το 2021

 

Το 2021 φέρνει στον κόσμο  δισεκατομμύρια τζιτζίκια, τα οποία περίμεναν 17 χρόνια για να γνωρίσουν τον πλανήτη.

Το θηλυκό τζιτζίκι γεννά το καλοκαίρι τα αυγά του μέσα σε τρύπες που κάνει πάνω στους μαλακούς βλαστούς.

Cicada-Samuel-

Από τα αυγά βγαίνουν οι προνύμφες, περίπου κατά το τέλος του καλοκαιριού, οι οποίες κατεβαίνουν από τα δέντρα, κάνουν τρύπες μέσα στη γη, κοντά στις ρίζες κι εκεί μπορούν να ζήσουν μέχρι και 17 χρόνια, προτού μετατραπούν σε κανονικές νύμφες.

Ένα τζιτζίκι βγαίνει μέσα από τη νύμφη σε περιοχή του Πλατανιά Πηλίου. Το θηλυκό γεννάει τα αυγά του το καλοκαίρι μέσα σε τρύπες που κάνει σε μαλακούς βλαστούς από δέντρα. Αυτό γίνεται κατά τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Από τα αβγά βγαίνουν οι προνύμφες, περίπου κατά το τέλος του καλοκαιριού, οι οποίες κατεβαίνουν από τα δέντρα, κάνουν τρύπες μέσα στο έδαφος, κοντά σε ρίζες για να τρέφονται κι εκεί ζουν για τέσσερα χρόνια (τα είδη που ζουν στην Ελλάδα, σε άλλες χώρες 17 ή 13 χρόνια) μέχρι που να μετατραπούν σε κανονικές νύμφες οι οποίες αφού σκάψουν τούνελ βγαίνουν στο φως. Τότε το κέλυφος μέσα στο οποίο βρίσκονται φουσκώνει και σκάει και βγαίνει το νεαρό τζιτζίκι που ζεί μέχρι το φθινόπωρο. Ο τζίτζικας είναι έντομο της οικογένειας των τετιγιδών. Στην Ευρώπη η οικογένεια αποτελείται από δυο υποοικογένειες με μόνο τρία γένη. Στην Ελλάδα συναντούμε τα είδη Cicada orni, Cicadatra alhageos, Cicadatra atra, Cicadatra hyalina, Cicadatra hyalinata και Lyristes plebeius. (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)
Όπως αναφέρει το BGR και Newsweek, φέτος δισεκατομμύρια τζιτζίκια είναι πιθανό να εμφανιστούν σε 15 πολιτείες των ΗΠΑ, κυρίως κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής.

Αν και έχουν αρκετά μεγάλο μέγεθος για έντομα –από δύο έως πέντε εκατοστά- είναι δύσκολο να τα εντοπίσει κανείς, καθώς το χρώμα τους είναι παρόμοιο με το χρώμα των κορμών των δένδρων.

Χαρακτηριστικό του τζιτζικιού είναι η ειδική ηχητική συσκευή που υπάρχει ανάμεσα στον θώρακα και την κοιλιά του, μέσω της οποίας δημιουργείται αυτό το ιδιόμορφο τερέτισμα που ακούγεται τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες.

Η συσκευή αποτελείται από δύο κοιλότητες που χωρίζονται από μια λεπτή τεντωμένη μεμβράνη. Κάθε φορά που δονείται η μεμβράνη αυτή, παράγεται ο ήχος.

Στην Ελλάδα, το τζιτζίκι είναι ιδιαίτερα γνωστό από την ιστορία του Αισώπου «ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας». Με το τζιτζίκι είναι συνδεδεμένος και ο μύθος του Τιθωνού. Επρόκειτο για έναν θνητό που είχε γίνει αθάνατος από τους θεούς μετά από παράκληση της Ηούς, η οποία όμως ξέχασε να ζητήσει να παραμείνει και νέος.

Όταν ο Τιθωνός έφθασε σε έσχατο γήρας, η Ηώς, η οποία ως θεά ήταν αθάνατη και πάντα νέα, δεν μπορούσε πια να τον βλέπει. Τότε οι θεοί τον λυπήθηκαν και τον μεταμόρφωσαν σε ένα ζαρωμένο έντομο που μιλά ακατάπαυστα, το τζιτζίκι.

Με πληροφορίες από bgr.com, Wikipedia.org

Το πιο πάνω υλικό το πήρα από τον σύνδεσμο που ακολουθεί:

https://www.naftemporiki.gr/story/1688496/disekatommuria-tzitzikia-perimenan-gia-17-xronia-to-2021

g-cvr-130409-cicada-455p.blocks_desktop_medium

ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Cicada

Πληροφορίες για τα τζιτζίκια από τις πιο κάτω εικόνες:

   

Εικόνα τζίτζικα για παρατήρηση

Ο κύκλος ζωής του τζίτζικα

       
   

Το πιο κάτω υλικό το πήρα από τον σύνδεσμο που ακολουθεί παρακάτω:

https://www.bluedot.gr/2013/05/cicadas/

Σ’ αυτό το πανέμορφο και πολύ συγκινητικό βίντεο μαθαίνεις τον κύκλο ζωής του ταπεινού και γνώριμου τζιτζικιού, που όπου να ‘ναι θα αρχίσει να τραγουδάει έξω απ’ τα παράθυρά μας. Πιθανότατα δεν ήξερες ότι το τζιτζίκι, με μια πρώιμη μορφή, ζει σαν ταπεινό σκουλήκι κάτω από το έδαφος για δεκαεπτά χρόνια. Ή πως, από τη στιγμή που βγαίνει στην επιφάνεια, και σκαρφαλώνει στα δέντρα, και βγάζει φτερά κι αρχίζει να τραγουδά, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση. Λίγες εβδομάδες αργότερα, πεθαίνει.

UPDATE: Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν τουλάχιστον 2.500 είδη τζιτζικιών, τα οποία μπορούν να χωριστούν χονδρικά σε τρεις κατηγορίες. Κάποια ζουν 17 χρόνια κάτω από τη γη, κάποια άλλα 13, και κάποια άλλα 4. Τα έξι είδη τζιτζικιών που συναντάμε στην Ελλάδα, δε, είναι από αυτά που ζουν

cicadas

Ακολουθεί ένα ακόμη βίντεο μέσα από το οποίο μπορούμε να γνωρίσουμε καλύτερα τον τζίτζικα.